18 Dec 2010

berapa nilai kau? seringgit? dua ringgit? murah giler.........

salam alaykum

kalini aku nak berkongsi secara ringkas. semua orang tau bahwa emas adalah benda yang bernilai sepanjang masa. walau ape pun emas itu diperlakukan nilainya tetap utuh. biar kau acu emas tu berbentuk ape2 pun nilainya tetap sama. begitu juga kalau kau memperlakukan emas tu secara buruk pun nilainya akan tetap bertahan. kau lumurkan taik ke, kau taruk dalam jambanke, kau buang emas tu kat tempat paling kotor dalam dunia pun tidak akau mengurangkan nilai emas tu sedikit pun.

kalau emas yang tiada nyawa, tiada akal dan tiada apa2 pun sudah sangat bernilai, apatah lagi kita sebagai manusia ni. sudah tentu berkali2 lipat nilai kita, kemuliaan kita disisi manusia dan yang paling penting, disisi ALLAH. biar berapa kali pun kita sudah jatuh kedalam jurang kebinasaan dan lembah kehinaan serta kegagalan, kita tetap mempunyai nilai dan darjat disisi ALLAH. kita tetap diperhatikan oleh ALLAH. kita saja yang merasakan bahwa tidak ada orang yang memperhatikan kita sedangkan ALLAH tidak pernah sedetikpun membiarkan kita. cuma kita saja yang membuat diri kita sebegitu rupa. ALLAH memberi kita akal untuk menentukan baik buruknya kepada kita. maka ALLAH itu tidaklah zalim terhadap hambaNYA melainkan hambaNYA yang menzalimi diri sendiri.

pernah tak kita berfikir bahwa walau betapa berat pun dugaan dan kehinaan yang kita alami, sebenarnya dalam pada itu jugaklah berjuta nikmat yang lain ALLAH beri pada kita? cuma kita saja yang buat2 tak nampak? aku bagi contoh. mungkin ada orang yang rasa dia sudah stress giler babi sebab mungkin fail xam ataupun ditempat kerja mengalami tekanan yang sangat tinggi.senang cerita seribu satu masalah yang datang satu demi satu kepada kita. tapi yang kita tak nampak, dalam pada masa kita ditimpa masalah2 tu, pernah tak kita terfikir atau memerhatikan bahwa ALLAH tetap memberi kita nikmat boleh makan, boleh berjalan, boleh melihat, boleh bercakap, boleh berfikir, dan macam2 boleh lagi yang ALLAH beri dekat kita? tapi biasanya hal2 yang menjatuhkan kita membuatkan kita seperti buta untuk melihat nikmat lain yang ALLAH berikan kepada kita. ALLAH tak pernah lalai terhadap hambaNYA.

jadi dikesempatan ini aku mengingatkan diri aku dan kengkawan sekalian supaya jangan merasa kita sudah tidak bernilai lagi. kerana disisi ALLAH, kita mempunyai darjat yang tinggi jika kita beriman dan mensyukuri dan bersabar dengan segala yang ALLAH tentukan kepada kita. biar dimata manusia kita dipandang sebelah mata, itu tidak ada apa2nya kerana yang terpenting adalah nilai dan darjat kita disisi ALLAH yang ESA. semoga ALLAH melindungi dan memelihara iman kita kerana itu kunci untuk masuk syurga. aminnnnn..............

30 Nov 2010

falsafah seorang loser

salamelekom

hidup ni ibarat kita mendaki gunung. pada awal2 pendakian kita akan mendaki di kawasan yang landai dan kurang curam. senang je nak melalui kawasan ni. tapi semakin keatas, maka akan semakin bertambah tingkat kesusahan yang kita perlu lalui. makin lama makin curam. makin susah nak daki. makin berat. pada tahap ni memerlukan usaha yang lebih untuk sampai ke pucak. xjarang jugak ada yang tergelincir dan jatuh. tidak sampai ke puncak. tetapi bagi mereka yang gigih dan berjaya samapi ke puncak, ketika itu tiada apa yang boleh menggambarkan kepuasan bila sudah berjaya sampai ke puncak. segala penat lelah seolah terbayar.

macam tu jugak kita. apabila kita nak mencapai sesuatu, ibarat kita nak mendaki gunung jugak. awal2 macam xde benda sangat. boleh laaa. tapi makin lama makin berat. macam2 problem timbul. macam2 dugaan. waktu ni adalah waktu yang penting.sebab kalau mengalah waktu ni, alamat rugi gilerla kau. ibarat daki gunung, semakin dekat dengan puncak, makin curam, makin susah. kalau waktu sebegini kau mengalah, baik mati je la. sebab dah jauh ke atas kau mendaki. kau nak turun pun susah sebab dah terlanjur tinggi kau daki. lenkali kalau nak mengalah, amik keputusan tu waktu dibawah2 dulu.waktu dikaki gunung. kalau mengalah pun ok xpe sebab kau masih kat bawah. nak turun pun senang. kalau tak mampu nak daki gunung yang ni, boleh kau carik gunung lain yang sesuai untuk kau. ini kalau dah lebih separuh gunung kau daki, tetiba kau rasa xleh pegi, kau jugak yang rugi. rugi giler babi.

jadi moral dia disini, bila kau sudah menetapkan untuk capai sesuatu, kau harus harungi jugak biar apa dugaan yang menimpa kau. kadang2 dugaan yang menimpa kau tu mungkin lebih berat dari orang lain yang mempunyai target yang sama dengan kau. ye la lain orang lain jalan hidup. jangan terlalu nak compare dengan orang sangat. tengok diri kau je. ubah ape yang ada dalam diri kau je.jangan sebok nak bandingkan kau dengan orang lain. walau berat camne pun dugaan, kau harung saja. kalau tak mampu, dari awal2 kau sudah menyerah. jangan sudah lebih separuh jalan baru nak menyerah. bodoh namanya.INSYAALLAH kalau kau sabar dalam mengharungi dugaan tu, kau akan nanti mengecap hasil yang manis.segala jerit payah kau akan terbayar. INSYAALLAH. dengan izin ALLAH. jika kau optimis dengan ALLAH maka ALLAH akan beri kau kemudahan dan jalan keluar. INSYAALLAH. sabar beb.sikit je lagi.ok sampai disini dulu.

19 Nov 2010

dengar cite kau bongok? betulke?

salam alaikum

dah lama tak tulis blog. semenjak dua ni aku banyak buat benda bodo. sebab tu aku rasa cam xsesuai nak update blog dengan nasihat2. sebab diri sendiri xbetul sangat. tapi ALHAMDULILLAH sekarang ni mungkin ade betul sket kot. kepala hotak still xbetul lagi tapi at least xde la teruk sangat. so aku rasa ok kot kalo update blog skang.

kali ni aku cuma nak ajak berfikir jauh sket. kau orang setuju tak kalo aku cakap kita ni sebenarnya bongok? kita concentrate dan struggle giler2 untuk mencapai dekat benda2 yang belum tentu dan kalau benda tu terjadi pun sebenarnya xdela se best mana pun.lebih banyak sia2 je. tapi kita dari kecik sampai besar struggle untuk mencapai benda tu. tapi sebenarnya, ada benda lain lagi yang memang real dan akan menjanjikan hasil yang baik, tapi kita cam buat2 tak tau je.ala kadar je.

aku bagi contoh dunia aku la. dunia perubatan. medical student. biasanya budak2 yang nak jadi doktor ni, dari kecik sampai besar mereka akan berusaha semaksimal mungkin untuk jadi doktor. waktu skolah, belajar cam nak rak. siang pegi skola, petang pegi tuisyen, malam belajar sampai larut. semata2 nak dapat straight A untuk dapat tempat belajar medik( tapi aku dapat medik secara nasib, jadi untuk situasi aku sebagai budak medik, korang abaikan je la). bila dah jadi budak medik, belajar lagi giler2 untuk lulus, supaya tak kena drop out. kuliah, assignment, practical dan macam2 lagi.macam nak pecah otak. bila dah jadi doktor plak,kena housement dua taun. pun macam nak mampos gak. macam2 keja kena buat. macam kuli. silap2 kena maki lagi. pastu dah jadi M.O kena keja dengan government beberapa taun lagi sebelum ada yang boleh cabut pegi private. dan bila dah M.O banyak jugak yang target nak amik specialist plak. tu pun macam haram gak susah. bukan senang nak jadi specialist. dia punya nak lulus tu lagi berat dari waktu time degree dulu. lepas dah jadik specialist plak, bila dah dapat gaji besar dan ada pangkat, jangan ingat penderitaan habis sampai disitu je.memang la gaji besar, tapi dia punya sibuk, kau orang jangan lupa plak.bila jadik specialist, maka kau akan berkorban dengan masa plak. semua orang refer kat kau, consult kat kau.jadi kau punya masa luang sudah tinggal sedikit. duit banayk tapi masa takde pun ape guna jugak? nak luangkan masa dengan family dan kengkawan pun dah takde sangat.

daripada contoh yang panjang lebar yang aku bagi kat atas, aku rasa kau orang mesti dapat tangkap apa maksud aku kenapa kita sebenarnya bongok. kebanyakan dari kita struggle untuk mencapai sesuatu yang belum tentu dan tak berlebihan aku katakan sia2. tapi sedikit sahaja dari kita yang struggle untuk sesuatu yang konkrit dan lebih menjanjikan.paham tak maksud aku ni? harap2 kau orang paham le. senang cerita, sebe2 narnya kita kat dunia ni lebih banyak menghabiskan masa dan tenaga serta usaha kita untuk dunia lebih dari usaha untuk akhirat. sedangkan dunia ni tak lebih dari permainan dan tipu daya sahaja. indah khabar dari rupa. kenikmatan sesaat sahaja. tapi yang sesaat itulah yang berduyun2 orang dok kejar dan tergila2. tapi bila masuk hal2 yang berkaitan akhirat, kita buat pandang sebelah mata je. asal cukup syarat je. buat2 macam tak penting sangat. padahal akhirat tu merupakan benda yang paling konkrit bagi kita semua. benda yang kita semua akan pasti melalui hari tu nanti.syurga dan neraka itu juga benda yang sangat pasti bagi kita. tapi kita punya tindakan selalu macam seolah2 syurga dan neraka tu benda yang tak pasti bagi kita.samar2.

tujuan aku tulis topik kalini adalah untuk mengajak korang berfikir dan bermuhasabah sedikit la tentang benda ni. duduk rilek kejap dan berfikir sejenak. kat mane posisi kita? aku pun tak tau mana posisi aku. nak cakap kejar dunia, xde pun aku study hard dan kejar untuk xcell dalam xam.malas memanjang. nak kata kejar akhirat, pun takde jugak.ntah kat mane la posisi aku.bawah lagi kot.adoyai. kalau korang ade idea dan nasihat bernas tolong2 le kongsi dan bagi kat aku eh. sampai disini dulu topik kali ini.

31 Oct 2010

jangan sampai lambat, takut tak sempat

salam

sebagai budak yang blaja pasal orang sakit, aku beruntung sebab dapat peluang untuk tengok dan buat macam2 tindakan yang ada kat hospital. salah satunya adalah proses melahirkan.xkirala secara spontan atau caesarian. bila dah lahir bayi tu, dan sehat plak tu, aku tengok, mak bapak dia merupakan orang yang paling gembira dan bahagia pada waktu tu.yang mak pulak walaupun sakit sebab kena gunting kat area tu tapi buat2 cam xde ape2 pun sebab gembira punya pasal.yang bapak plak senyum sampai ke telinga. mesti dalam hati mereka impikan macam2 untuk anak mereka tu.

tapi bila beransur waktu, bila anak2 makin besar, kadang2 ape yang mak bapak harapkan pada anak, xsejalan dengan impian. ada yang jadi liar, ada yang agama entah kemana, ada yang bila dah besar, dah keja dah kaya, terus lupakan mak bapak. setaun sekali je baru ingat mak bapak. lebih banyak fikirkan pasal diri sendiri, fikirkan pasal awek, nak berbini dan sebagainya. bila dah jadi macamni, yang paling kesian adalah mak bapak.terutama mak. susah payah nak melahirkan, nak membesarkan, nak didik, lepastu anak2 jadi cam haram. macam pundek. seolah2 mereka buat benda yang useless.kalau macamtu baik dulu waktu nak buat anak pakai protection je.kalau macamni punya anak baik dulu xyah lahirkan je.

sebagai anak, kita tengok kedudukan kita sekarang camne? bermanfaat tak kepada ibu bapa? atau menyusahkan lagi adala? ape yang kita buat untuk mereka? untuk membayar jasa mereka? adakah kita selalu mendoakan mereka? kalau ya, bagus. kalau tak, muhasabah diri balik, rewind balik waktu kita kecik2 dulu time xde ape2 sampai sekarang ramai yang dah berjaya, kenang balik jasa2 mak bapak, dan start untuk berbakti kepada mereka. dunia dan akhirat. jangan sampai terlambat. takut tak sempat. oklah itu saja dulu.

12 Oct 2010

monyosal den

salam

pernah tak kau orang menyesali perbuatan2 korang? pernah tak kau orang menggunakan perkataan 'kalau dulu' untuk menunjukkan bertapa menyesalnya kau orang semua atas perkara yang dah berlaku?

"kalau dari awal dulu aku dah buat benda ni tentu hasilnya akan lebih baik"
" kalau dulu aku dengar cakap mak bapak aku tentu tak jadi macam ni"
" kalau dulu aku tak buat benda ni mesti aku dah jadi somebody"
" kalau dulu aku buat benda pakai otak instead of pakai perasaan, mesti aku jadi lebih baik sekarang"

dan macam2 lagi ayat yang bleh timbul dari perkataan kalau dulu tu. sebenarnya aku buat entry ni sebagai menunjukkan rasa penyesalan aku terhadap baaaanyaaaaakkk sekali benda yang aku sudah terlanjur melakukan yang menyebabkan efek negatifnya pada diri aku sekaligus menyebabkan rasa frustasi juga untuk mak bapak aku. aduh rasa bersalah giler.tapi kadang2 dah tau dah kalo buat benda ni akan berakibat seperti sekarang, tapi tetap jugak buat.tu yang buat rasa frustrasi jadi berkali2 lipat kerana memikirkan banyak sudah menyusahkan orang yang tersayang. semoga benda2 bodoh yang banyak aku buat yang menyebabkan banyak kali menyusahkan orang tua aku akan berakhir dan selepas ini waktu untuk membahagiakan mereka pulak.semoga itu terkabul ya ALLAH. amin

p/s : aku nasihatkan korang janganla meniru perbuatan buruk aku ni.untuk membuat sesuatu perkara, fikirkan dulu konsekuensi pada masa akan datang dan fikir orang tersayang.jangan menyusahkan mak bapak.itu dulu setakat ini

7 Oct 2010

waktu muda la aku nak rasa

salam

ramai orang cakap waktu muda2la kita perlu lakukan perkara2 yang kita rasa nak lakukan. tak kira benda baik atau tidak. kalau tak rugi. masa muda ni la nak buat macam2. dosa pahala tu belakang kira. nanti dah tua baru bertobat.

ada orang rasa nak berfoya2. nak minum arak, nak main perempuan, nak jadi kaki clubbing, nak jadi gangster, nak pukul orang, nak orang respek, nak duit banyak tak kira cara haram sekalipun. xkesah. waktu muda2 tak perlu nak fikir halal haram sangat. dah tua baru pikir pasal agama. waktu muda2 ni agama biarlah no dua.yang penting nanti bila orang tanya aku dah cuba semua.baru ada gaya.

tapi berapa ramai orang yang sampai ke hari tua? adakah semua orang akan sampai? sudah tentu tidak. yang mati muda berlambak2. yang sakit, yang eksiden, yang amik dadah, yang kena bunuh, yang bunuh diri, macam2. yang sampai ke umur tua pun jangan sombng sangat. belum tentu kau terfikir untuk bertobat. jangan2 jadi makin teruk lagi. sebab hati sudah sebati dengan maksiat. nak kembali pada agama pun rasa liat.serius. dulu waktu belajar kereta, instruktur aku ni dah agak berumur jugakla.rambut putih semua.dalam 50an sampai 60an umur dia. waktu borak2 dia ceritala dia skang senang duit banyak.anak2 banyak tanggung. pastu aku cakap kat dia alang duit banyak tu pegi la haji. dia bleh jawab dia xmo pegi lagi sebab dia sihat lagi.muda lagi (padahal rambut dah beruban giler2). siap ada plan nak beli apartment satu supaya boleh simpan perempuan. ni cerita betul ni. bukan aku buat2.

jadi bagi akula, memang betul la muda2 ni memang nak rasa banyak benda.macam2 nak buat. betul la tu. tapi kalau benda yang melanggar perintah agama xpayah la nak buat. banyak je alternatif lain boleh kau buat. x hilang kau punya macho kalau kau ikut agama. aku pun bukannye betul sangat kepala hotak.tetapi bagi akula, waktu muda2ni, at least yang wajib2 kau buat pastu yang haram kau tinggalkan.kira cantik la tu.asal benda ni kau pegang, kau nak buat ape pun buatla. orang pun paham, kita darah muda. bila kau sudah ada basic tentang islam yang strong, bila nanti waktu kau nak melangkah ke level seterusnya dalam agama, maka kau tidak akan terperanjat sangat, kau sudah tidak terlalu canggung sangat. sebab basic kau strong. dan semoga dengan basic yang strong itu ALLAH permudahkan lagi jalan kita untuk dapat hidayah. mudah2an pengakhiran hidup kita berakhir dengan kalimah syahadah. amin. sampai disini dulu omongan aku.

1 Oct 2010

kalau takut akan perjuangan, jangan bicara tentang cinta

salam to all

lumrah bagi orang2 muda untuk bercinta dan ingin dicintai.

apabila sudah bercouple, terasa seperti dunia mereka yang punya.

dan mulalah berfalsafah tentang cinta sini sana.

seolah2 dialah doktor cinta.

kebanyakan dari mereka itu sebenarnya sudah terlalu lena diulit cinta.

kononnya.

tetapi realitinya mereka itu golongan yang alpa.

kerana apa yang mereka rasakan itu bukanlah cinta melainkan nafsu semata.

nafsu yang membuat mereka lupa akan realita.

nafsu yang membutakan mata mereka tentang maksud cinta sebenarnya.

kerana kau cuma boleh berbicara tentang cinta setelah kau hidup berumah tangga.
setelah susah senang kau lalui bersama.

baru kau boleh bicara tentang cinta.

sebelum kau berumah tangga jangan berani kau bilang cinta.

itu semua cuma tipu saja.

kau tidak tau apa2.

lainkali belajar untuk membezakan antara nafsu dan cinta baru kau layak untuk berbicara.................

27 Sep 2010

sini le hawau...........

sempena melaka nak sambut sambutan melaka maju pada 20/10/2010 jam 2010 ni aku dengan ini sebagai anak melaka ingin mengingat kembali lagu negeri melaka yang setiap hari isnin selalu dinyanyikan waktu perhimpunan. enjoy


Melaka negeri bersejarah tempat tumpah darah kita,

dijunjung dengan sepenuh jiwa untuk maju dan jaya,

rakyat Melaka sudah bersatu padu, berikrar taat setia,

jujur berkhidmat setiap masa MELAKA MAJU JAYA............


p/s - klik sini untuk mendengarkan lagu.

23 Sep 2010

bukan berrtujuan nak bodek kerajaan

salam

kalini cuba kita merenung sejenak tentang negara tercinta kita ni. MALAYSIA. msia adalah bagi aku negara yang paling bertuah sekali didunia. tidak berlebihan statement aku tu jika kau bandingkan dengan mana2 negara lain dari banyak aspek. biarpun kau bandingkan dengan negara yang lebih mundur atau kau mahu bandingkan dengan negara yang lebih maju dari kita. kita tetap lebih bertuah dari mereka.

aku bagi aspek2 yang rambang2 je la. cuba kaau tengok kat negara kita.ada orang mati kebuluran? ada orang dilanda kelaparan kerana tidak mampu walaupun sesuap nasi? tidak ada. walaupun pemimpin negara kita ada yang korup, tapi bagi aku pembahagian kemakmuran didistribusikan secara merata sehingga tidak ada yang sampai nak makan pun tiada duit.tidak ada.tentang masalah2 pembahagian kemakmuran yang tidak adil seperti royalti, kronisme dan sebagainya itu kita tolak tepi dulu. itu urusan mereka2 yang palat dengan tuhan. dimsia yang susah mungkin masih ada.tetapi susah dimsia dengan susah dinegara lain adalah satu jurang yang sangat berbeza.tak perlu susah2 pergi ke afrika untuk lihat kesusahan orang, tengok diASEAN sahaja sudah cukup. negara2 jiran kita seperti kemboja, filipina, laos, myanmar dan negara 'best friend' kita, indonesia (best friend le sangat, hak tuih). golongan2 yang susah disana adalah berkali2 lebih susah daripada golongan susah dimsia. susah dimsia mungkin kerana tak cukup untuk memenuhi keperluan lain seperti pakaian dan tempat tinggal. ye lah, sebab masih banyak jugak pemimpin kita yang belum bersih sepenuhnya.makanya jadi seperti itu.

tengok plak dari segi lain seperti kesihatan dan pendidikan. kat msia, cukup tunjuk IC dan bayar singgit sudah boleh mendapatkan perawatan diklinik2 kerajaan secara percuma. bahkan klinik2 pakar kerajaan juga.kalau nak diikutkan, bukannye murah ubat2 zaman sekarang.pastu plak kalau ada yang doktor mintak buat xray dulu, itu pun kalau nak diikutkan semua pakai duit.mahal semua tu.tapi oleh sebab makmurnya negara tercinta ini kita cuma perlu tunjuk IC dan bayar seringgit sahaja. sampai macam tu skali. dekat amerika pun takde seberuntung kita. aku rasa banyak dari korang dah penah tengok tentang dokumentari pasal buruknya sistem pelayanan kesihatan kat amerika. nak kena buat insurance dulu baru boleh sakit.kalau xde insurance mati la jawabnye. nak aku cerita pasal indonesia gak ke? tak payahla kau pun tau kot. teruk.

mengenai pendidikan pun sama.mungkin kita tak seberuntung negara2 maju seperti jerman, belanda dan sebagainya dimana pelajar2 mereka ditaja sepenuhnya untuk belajar even diluar negara. satu sen pun tak yah bayar balik. negara kita mungkin belum sampai tahap tu. tapi takde la buruk sangat beb.kalo yang blajar dalam negara, ada ptptn, ada jpa, ada mara. luar negara lagi banyak sponsor2. merata dunia gak pelajar2 kita dihantar untuk sambung belajar. walaupun ada yang full scholar dan ada yang separuh2 tapi aku rasa tu pun dah besar gak nikmat kita dapat camtu.berapa ramai rakyat2 negara kita yang dah berjaya dalam pelbagai bidang dan memegang jawatan penting dalam negara? sampaikan kesyarikat2 korporat yang besar pun ada.

ni point yang paling penting skali. dan mungkin aku rasa point inilah yang menyebabkan ALLAH memberi nikmat kemakmuran kat negara kita. MALAYSIA ADALAH NEGARA YANG MEMENTINGKAN ISLAM. kebanyakan rakyat kita masih lagi tinggi sesitiviti terhadap agama.tengok haritu kes penggunaan nama ALLAH kat gereja.berapa banyak yang melenting? satu lagi yang bagus adalah kedudukan dan pandangan2 ulama dinegara kita masih didengar dan dijunjung tinggi. mana2 amalan khurafat yang dulu orang2 lama amalkan seperti mandi safar, puja kubur dan sebagainya sekarang semua sudah tidak ada atau paling tidak berkurang.ini gara2 orang dengar cakap ulamadan ustaz2. islam juga boleh diamalkan secara bebas tanpa ada tekanan dari mana2 pihak. sesetengah negara lain, kalau nak amalkan ajaran islam, ada tekanan dari kerajaan mereka.seperti pemakaian tudung, laungan azan, larangan menyimpan janggut dan sebagainya. tak cukup dengan tu, kita dimalaysia ni disiapkan juga dengan bermacam2 pertubuhan agama tak kira daripada kerajaan maupun ngo. JAKIM, IKIM,PUM, PERKIM, ABIM,PEKIDA, PUSAT ZAKAT, SIJIL HALAL MALAYSIA, YAPIM, dan macam2 lagilah pertubuhan2 islam yang ada dimalaysia ni dan semua itu bertujuan untuk memudahkan umat islam kat malaysia ni untuk mengamalkan ajaran islam dan merujuk jika ada ape2 masalah.tinggal kita manfaatkan atau tidak je. bagi aku yang kurang cuma tinggal nak laksanakan syariat islam seratus peratus je dekat msia ni. kita toloak tepi dulu hal2 yang lain seperti maksiat2 dikalangan rakyat malaysia dan sebagainya.

sebagai penutup, bagi aku, negara msia kita ni paling best in the world. aman, makmur, peluang untuk berjaya terbuka luas kepada semua golongan, makanan sedap2, awek muslimah yang cun2 ramai, sambut raya paling meriah, dan macam2 lagilah. aku dah duduk kat negara indonesia yang tidak seberapa beruntung seperti kita, dan aku dapat lihat perbezaan yang amat ketara antara kedua2 negara.dan juga banyak sedara2 dan rakan2 aku yang belajar dinegara2 maju dan mereka juga berpendapat yang sama seperti aku. MALAYSIA LEBIH BEST. benda2 yang tak best pasal msia masih banyak lagi dan masih perlu penanganan bersama juga.tapi kita tolak tepi dulu la benda2 tu. orang cakap, kita akan terasa sesuatu nikmat kalau nikmat itu ditarik dari kita. waktu itu barulah kita sedar bertapa besarnya nikmat itu. jadi jangan sampai kita dimalaysia pun jadi seperti itu. semoga kemakmuran kita berkekalan sampai bila2. dan semoga ALLAH memberi kita pemimpin yang baik dan menjatuhkan pemimpin2 yang jahat dan juga pemimpin2 yang bersekongkol dangan orang kafir dan yahudi dengan tujuan untuk menjatuhkan negara kita. semoga kita dijauhkan dari mereka. AMIN. ALLAHUAKBAR! MERDEKA!

8 Sep 2010

amnesia nya kita.........

salam

kali ni aku nak sampaikan mesej untuk kita semua sentiasa ingat untuk mensyukuri nikmat2 ALLAH dan merenungkan dan mengagumi kebesaran ALLAH. kenapa? kerana tidak terhitung banyaknya nikmat ALLAH pada kita. berzilion2. cukup kita lihat pada diri kita sahaja sudah terlalu banyak nikmat yang ada pada diri kita sendiri.terlalu banyak kebesaran ALLAH untuk kita renungi dan kagumi.

cuba kita tengok diri kita sekarang dengan diri kita sebelum sekarang.betapa dari setetes air mani, kita berproses sehingga menjadi diri kita yang sekarang. cuba tengok diri kita sekarang pulak. kaki, tangan, mata, lubang hidung, telinga, semua ALLAH jadikan cukup masing2 ada dua buah. tengok kaki kita, dua2 sama panjang, tangan pun sama. jari masing2 ada sepuluh, tak kurang, tak lebih. tengok pulak bertapa besarnya nikmat ALLAH dengan memberi kita menghirup oksigen dalam jumlah tertentu, setiap masa.semuanya free of charge.ALLAH menentukan berapa jumlah oksigen yang perlu kita hirup setiap kali bernafas. kalau terlebih, maka rongga dada kita akan terlebih expansion sehingga mungkin boleh terjadi trauma dan sebagainya. kalau kurang plak berarti kandungan oksigen tak mencukupi untuk keperluan tubuh sehingga mungkin boleh terjadi hipoksia dan sebagainya.semua tu ALLAH telah ukur betul2 dan begitulah adanya.itulah jumlah yang sesuai untuk kita. MAHA BESAR ALLAH.

kita tengok pulak kebesaran ALLAH yang lain2. kenapa ALLAH mengharamkan minuman keras? supaya mengelak dari efek2 negatif yang terhasil dari minuman keras itu.salah satunya adalah penyakit hepatic cirhosis dimana jaringan hati kita diganti dengan jaringan fibrotik.dan proses ini adalah irreversible.kita tau bahwa hati salah satu tujuannya adalah untuk meneutralkan toksin2 dalam badan, dan jugak untuk storage lemak dan macam2 lagi.dengan berubahnya jaringan hati itu tadi maka secara tak lansung fungsi2 hati juga menjadi terganggu. MAHA SUCI ALLAH yang lebih tahu apa yang baik untuk hambaNYA dan apa yang tidak.tetapi kebanyakan manusia tidak memperhatikan.ASTAGHFIRULLAH.

kalau kita lihat, terlalu banyak nikmat2 dan kebesaran ALLAH yang ada dalam diri kita dan juga sekeliling kita. kita boleh lihat macammana ALLAH jadikan otak sebagai pusat dari kawalan kepada seluruh proses2 yang berlaku dalam tubuh. macam mana brain stem tugasnya mengawal sistem vital kita seperti jantung dan sebagainya.bagaimana otak sebelah kiri boleh mengawal pergerakan tubuh disebelah kanan dan sebaliknya. ALLAH juga menciptakan sistem saraf pusat dan sistem sarap periferi.bagaimana kedua2nya secara syncronize melakukan tugasnya.macam mana ALLAH menjadikan sistem simpatik dan para simpatik.macammana jika keadaan yang 'terlebih' atau 'terkurang' kedua2 sistem ni menjalankan peranan masing2.

kita lihat juga bagaimana ALLAH menjadikan organ2 dalaman kita yang masing2 punya peranan yang begitu crucial bagi tubuh kita.bagaimana sistem pencernaan kita berfungsi, bagaimana proses peristaltik menjadikan makanan2 yang kita makan dapat turun ke perut, usus dan sebagainya.dari setiap bahagian ada proses2 pemecahan makanan dan proses penyerapan serta proses pembuangan.semua itu menghasilkan tenaga, dan zat2 yang penting untuk keperluan tubuh kita, serta membuang dari sisa2 yang tidak perlu untuk tubuh kita, agar tidak terjadi mudharat. semua itu sangat spesifik ALLAH rancang dan beri untuk kita. kita lihat juga bagaimana pentingnya buah pinggang tujuannya untuk menyaring bahan2 yang diperlukan dan yang tidak diperlukan oleh tubuh kita.kita lihat juga bahwa dari buah pinggang juga dapat mengatur tekanan darah dalam tubuh kita supaya kekal dalam keseimbangan. semua itu amat penting bagi tubuh manusia.jika salah satu sahaja tidak berfungsi dengan baik, maka yang lain pun ikut sama mendapatkan efek negatif juga. maha suci ALLAH yang menjalankan proses2 itu tanpa pernah sekalipun alpa. MAHA BESAR ALLAH yang menciptakan berbilion2 manusia dari adam sampai sekarang dan MAHA BESAR ALLAH yang tetap memelihara proses2 yang berlaku dalam tubuh badan setiap manusia tanpa ada satupun kelalaian. ALLAH MAHA BESAR.


mengapa aku tulis benda2 diatas? supaya kita sama2 dapat membuka mata dan hati kita dalam melihat betapa MAHA BESARNYA ALLAH dan betapa kita seharusnya bersyukur dengan berzilion2 nikmat yang sepanjang saat kita dapat dari ALLAH.ALLAH tidak pernah sekali pun merasa penat dan jemu untuk memberi kita nikmat2NYA. ALLAH juga tidak pernah lalai walau sekelumit pun dalam menjalankan proses2 yang berlaku dalam tubuh badan kita.apatah lagi dalam proses2 diluar tubuh badan kita.setiap proses2 yang berlaku dialam ini dari partikel2 atom sehingga ke sistem cakrawala.ALLAH itu MAHA BESAR. cuma kita selalu saja lupa dan leka serta alpa dalam melihat dan mensyukuri KEBESARAN ALLAH.memang itu nature kita. kita mudah lupa.kita juga mudah jemu dalam mengingati ALLAH. mudah2an ALLAH memberi ampunan kepada kita dan tetapkan iman dalam hati kita.AMIN.sekian dulu

31 Aug 2010

MERDEKA LE SANGAT.................

salam

sempena hari kemerdekaan yang ke 53 ni apa kata kata kita borak2 pasal kemerdekaan. borak2 bodo je.ye lah buat ape nak serius sangat ye tak?

kita memang sudah merdeka. kita sudah tidak menjadi kuli british lagi. tidak perlu nanyi lagu god save the fucking queen elizabeth lagi. tidak perlu mengibarkan union jack dan sebagainya. tapi kenyataannya kita belum sepenuhnya 'terlepas' dari cengkaman british musibat tu.kau dan aku semua tau tentang itu.

merdeka itu sinonim dengan kebebasan. dimana2 orang selalu memperjuangkan kebebasan. tapi bebas dari apa? apa maksud mutlak dari kebebasan itu sendiri? betulke bebas itu bagus? kenapa orang mau bebas? apakah bebas daripada apa yang kau tidak mahu itu diertikan sebagai bebas? kalau macamtu setiap orang mempunyai bermacam2 benda yang tidk mereka suka dan mereka mau bebas daripadanya. adakah itu maksud bebas?

bagi aku, kita sebagai manusia memerlukan batas. kita tidak boleh terlalu bebas. sebab kalau kita bebas, kita takde beza pun dengan haiwan2 dan binatang buas.

ALLAH jadikan kita dimuka bumi ini bukan untuk kita bebas melakukan apa yang kita mau sesuka hati. ALLAH memberi kita akal dan memberi kita manual untuk menentukan mana yang boleh dibuat dan mana yang tidak.

tapi kebanyakan dari kita samseng. tidak bersetuju dengan apa yang ALLAH tetapkan. kita lebih suka mengikut kepala hotak kita. kita lebih suka bersembunyi dibalik kata rasional.padahal belum tentu yang kita anggap rasional itu betul2 rasional. kita selalu lupa bahwa kita ni banyak sekali keterbatasan. baru pergi ke bulan je dah besar kepala. baru tau teknik pengklonan saja sudah naik minyak. itu sifat semulajadi manusia. mudah lupa.

ada golongan manusia yang memanfaatkan kebebasan untuk mengajak manusia lain jauh dari tuhan. kalo dari konteks agama islam, terdapat golongan2 tertentu yang mengatakan islam tidak bebas, islam selalu mengekang pengikutnya, islam terlalu strict, kena pakai tudungla, terorisla dan sebagainya.mereka ini memanfaatkan kesempatan ini untuk berjuang dengan iblis untuk menentang tuhan.kadang2 yang buat aku sedih dan marah, orang islam sendiri berjuang berdampingan dengan golongan2 jahat ini. terpengaruh dengan kebebasan, kemodenan dan sebagainya.sehingga menjadikan mereka buta.

bagi aku sendiri, merdeka itu betul maksudnya bebas. tapi maksud merdeka yang sebenar2nya adalah apabila kita dapat betul2 mengikut ajaran islam dan betul2 bebas dari sebarang keterikatan kita dengan sistem yang dibuat oleh manusia dan seratus peratus mengikut apa yang ditetapkan oleh ALLAH.itu baru betul merdeka. kita betul2 membebaskan diri kita dari api neraka. tapi realitinya semua dari kita belum lagi mencapai benda tu.

kenapa aku tulis seperti yang diatas? sebab kalau nak ikut kat dunia ni berapa bebas sangat kau boleh capai? berapa bebas kau boleh buat? betul2 bebas ke? betulke kau mampu nak buat ape saja yang kau mampu tanpa ada konsekuensi yang bakal terjadi? aku amik contoh, sex diluar nikah seperti yang banyak diamalkan dibarat dan tak sedikit juga dinegara kita.kau ingat dengan melakukan itu berarti kau sudah bebasla? tak perlu kau risau lagi? there is no such thing. konsekuensi dari sex bebas tu banyak. penyakit (std, aids), anak luar nikah, menghancurkan masa depan, dan macam2 lagi. kau nampak tak bahwa disini islam memberi kau BATAS supaya kau BEBAS. bebas daripada dampak2 buruk dari perbuatan kau itu. disinilah dimana kebanyakan orang sudah salah anggap terhadap islam.kenapa islam membatasi sesuatu perkara.supaya manusia tidak melampaui batas.full stop. susah sangat ke nak realise benda tu?

jadi sempena dengan kemerdekaan malaysia yang ke 53, aku berharap supaya malaysia betul2 MERDEKA. betul2 terbebas dari tangan2 manusia. betul2 mengikut peraturan dan sistem yang ditetapkan oleh ALLAH. untuk itu terjadi, aku berharap semoga ALLAH buka hati pemimpin2 kita yang diatas tu untuk melakukan perubahan yang akan menguntungkan bukan sahaja islam, tetapi seluruh manusia.kalau mereka tetap tidak mahu berubah, semoga mereka jatuh dan digantikan dengan pemimpin2 yang lebih baik lagi. amin.

25 Aug 2010

sembang2 dibulan ramadhan bersama setan.

bulan2 ramadhan ni aku peratikan ada dua persamaan antara setengah manusia dan setan.nak tau ape? jom tengok perbicaraan kat bawah ni.

situasi satu (disuatu kawasan tempat setan2 dibelenggu)....

setan 1 : woi setan, dah brape hari kita kena belenggu ni? dah plak tu kena siksa kaw2 punya ni xtahan la aku. sampai bila ni setan? bila nak raya ni? xsabar aku nak tunggu raya la.

setan 2 : betol la. dah sakit2 badan aku kena sebat, kena belenggu, kena siksa ni.cepat2la hari raya. boleh kita bebas



situasi dua (si suatu kawasan di kl)....

mamat 1 : wei mat, agak2 lagi brape hari kita raya? dah tak saba siot aku nak raya.dah 6 taun aku asik raya kat rusia je. tu yang gian tu nak beraya kat msia ni.lepas ni plak aku dah nak stat keja plak tu.pergh cara siot.cepat2 la raya.xsaba ni.

mamat 2 : aku pun sama gak doh. kalo bleh besok pun aku nak sambut raya.bertaun2 aku sambut raya kat jepon xbest seh.sejuk doh. tu yang rambut aku bertukar warna tu. taun ni best bleh raya kat msia.cepat2 la raya ni.


daripada dua situasi diatas, nampak tak persamaan yang ada? jadi moral dari cerita diatas adalah jangan terlalu fikir nak beraya je. ramadhan banyak giler advantages yang datang.rugi kalau kau nak ia cepat berlalu. nanti sama dengan setan. sekian.

p/s - 1)cerita diatas adalah rekaan semata2, tiada kaitan dengan hidup atau yang telah meninggal dunia.kalau sama, mungkin tak sengaja. ampun maaf dipinta.sekian dulu dari saya
2)bila nak raya ni? dah tak sabar seh.hahaha

21 Aug 2010

tengah2 baca quran, tiba2 aku terkesima bila jumpa ayat ni

salam 'aleykom

kali ni aku cuma nak perpanjangkan saja apa yang baru aku jumpa tadi( ramadhan ke 10). untuk bulan ramadhan ni budak2 umah aku ada buat tadarus sebelum isya. pastu tadi dalam pada tadarus tu, aku tgk2 sket kat terjemahan ayat. harini kitorang baca surah al taubah. pastu aku pun terbaca la terjemahan surah al taubah ayat 107 sampai 110. nanti kat bawah aku paste ayat tu punya terjemahan.ada sesuatu yang sangat menarik daripada ayat2 tu jika dikaitkan dengan berita yang sedang hangat diperbicangkan sekarang, iaitu rencana pembinaan masjid di ground zero.

aku rasa banyak dari kau orang pernah dengar atau baca pasal rencana pembinaan masjid berdekatan dengan ground zero. banyak pro dan kontra. aku pun tak tau sangat pasal benda ni.tapi dari pendapat aku benda ni ada udang disebalik batu.kenapa nak bina masjid dekat2 situ? kenapa tak ditempat lain? dan yang paling aku pelik, kenapa pemerintah amerika yang rata2 adalah boneka zionist yang tidak pernah setuju dengan islam, tiba2 boleh meluluskan pembangunan masjid tu? obama pun mendukung kuat pembinaan masjid tu (sini).

ni pendapat aku la. kita tau rata2 rakyat amerika sudah dibrain washed oleh media2 mereka dengan mengatakan bahwa orang islam melakukan serangan 9/11. jadi dengan pembinaan masjid kat sini aku rasa golongan2 penyembah syaitan ini sengaja untuk menimbulkan huru hara dan meningkatkan lagi rasa benci non muslim terhadap islam.mungkin mereka ada tujuan yang lebih dahsyat.biasala, setan.

ok kat bawah ni aku akan paste terjemahan surah al taubah ni pastu aku akan paste jugak salah satu video dari siri the arrival yang menunjukkan serangan 9/11 ni adalah salah satu daripada ritual orang2 kafir penyembah syaitan untuk bersedia atas kedatangan dajjal. jadi kau orang baca dengan minda yang terbuka dan fikir2lah sendiri. aku pun tak berani nak elaborate lebih2 sebab ilmu xcukup.tapi lepas aku baca surah al taubah ni aku rasa SUBAHANALLAH, bahwa ALLAH itu MAHA BESAR. semuanya didalam kekuasaanNYA. biar betapa licik dan besar perancangan orang kafir untuk menghancurkan islam, ALLAH telah berjanji bahwa ALLAH akan pelihara agama ini. perancangan ALLAH itu adalah sebaik2 perancangan.

[9:107] Dan (di antara orang-orang munafik itu) ada orang-orang yang mendirikan masjid untuk menimbulkan kemudharatan (pada orang-orang mu'min), untuk kekafiran dan untuk memecah belah antara orang-orang mu'min serta menunggu kedatangan orang-orang yang telah memerangi Allah dan Rasul-Nya sejak dahulu660. Mereka Sesungguhnya bersumpah: "Kami tidak menghendaki selain kebaikan." Dan Allah menjadi saksi bahwa sesungguhnya mereka itu adalah pendusta (dalam sumpahnya).

[9:108] Janganlah kamu bersembahyang dalam mesjid itu selama-lamanya. Sesungguh-nya mesjid yang didirikan atas dasar taqwa (mesjid Quba), sejak hari pertama adalah lebih patut kamu sholat di dalamnya. Di dalamnya mesjid itu ada orang-orang yang ingin membersihkan diri. Dan sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang bersih.

[9:109] Maka apakah orang-orang yang mendirikan mesjidnya di atas dasar taqwa kepada Allah dan keridhaan-(Nya) itu yang baik, ataukah orang-orang yang mendirikan bangunannya di tepi jurang yang runtuh, lalu bangunannya itu jatuh bersama-sama dengan dia ke dalam neraka Jahannam. Dan Allah tidak memberikan petunjuk kepada orang-orang yang zalim.

[9:110] Bangunan-bangunan yang mereka dirikan itu senantiasa menjadi pangkal keraguan dalam hati mereka, kecuali bila hati mereka itu telah hancur661. Dan Allah Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana.


ni plak link tentang 9/11 sebagai satu ritual orang kafir (sini)

semoga kita termasuk dalam golongan orang2 yang terbebas dari fitnah akhir zaman. amin.

p/s - bagi yang belum tgk siri the arrivals, aku cadangkan supaya tengok. sangat membuka minda.

19 Aug 2010

boncet vs six pack.

salam

mana yang lagi best? jadi boncet atau six pack? atau lebih spesifik, perut besar atau perut flat? yang mana lagi banyak benefit? kalau aku lebih memilih boncet. banyak kelebihan boncet ni. antaranya :

1) orang yang memiliki perut yang besar biasanya sinonim dengan senang, banyak duit.berlainan plak dengan orang berperut flat.xleh nak tau dia tu kaya atau tidak.kena tgk benda lain dulu baru tau orang tu kaya.cuba tgk orang2 yang kurang berkemampuan? ada ke yang perut besar? macam xde je

2) cuba bayangkan didepan kau ada dua kereta sport.ambik contoh mercedes yang dua pintu tu. pastu tiba2 kedua2 pemilik kereta tu keluar.dua2nya dress up smart.satunya badan sedap, dan perut besar.satu lagi badan slim, perut flat (sebab pakai baju so xleh tau sixpack atau tidak). yang mana nampak lebih gagah dan lebih macho? yang mana nampak lebih sesuai naik kereta sport tu? sudah tentula yang perut besar tu beb!dengan perut besar tu orang takkan deny bahwa kereta tu milik dia sebab perut besar mencerminkan kemewahan. kalo yang badan slim dan perut flat tu, orang bleh berandai macam2."eh dia ni kurus je xnampak cam ade duit pun.camne bleh pakai kreta sport tu? jangan2 dia jual dadah".orang boleh beranggapan seperti tu.kita xtau.

3)kalau ko tgk bos2 besar, orang2 korporat, semua berperut besar.at least kalo ko xde duit sebanyak orang2 kaya tu, setidaknya ada la persamaan jugak.sama besar perut kau. tapi untuk orang2 yang perut flat dan six pack plak, cuba ko try pegi ke tempat orang2 asli kat mana2 pun.rata mereka berperut flat dan banyak yang six pack gak. jadi, apa yang nak dibanggakan sangat dengan perut flat tu?orang2 asli pun perut flat gak.xyah susah2 nak pegi gym.buang2 duit je kau buat camtu.haha

4) perut besar last forever (kalo orang tu tetap boncet sampai tua la). xmenggelebeh.sebab boncet berarti perut ko terpaksa meregang sebab isi kat dalam banyak.paling pun boroi sket la. tapi orang six pack bleh ke mantain sampai tua? dah tentulah menggelebeh perut kau tu.mana bleh mantain sampai tua.larat ke nak sit up bila dah tua? last2 jadik boncet gak.tgk body builder2 yang sudah tua? banyak yang boncet gak last2.jadi apa gunanya kau bersusah payah nak six pack kalau last2 nanti kau jadi boncet gak? buang masa je.baik kau makan je xyah tahan2.haha

5)orang yang six pack kalau nak tunjuk perut kena bukak baju dulu baru nampak dia punya six pack.kalau pakai baju xbleh nampak.so xkan setiap masa kau nak bukak baju? berbeza plak dengan orang boncet.cukup kau tuck in baju saja sudah boleh menyerlahkan perut kau yang macho tu.dari jauh orang sudah boleh nampak dan xsedikit yang mungkin kagum dengan perut kau tu.hahaha

jadi sebagai penutup, aku nak bitau bahwa point2 diatas semua adalah bulshit. tujuannya tak lain tak bukan hanyalah untuk menyedapkan hati orang2 boncet macam aku sahaja.tidak ada benefit lansung untuk orang boncet melainkan meningkatkan risiko sakit jantung sahaja.jadi mari kita sama2 membanteras gejala negatif ini untuk masa depan yang lebih baik.katakan xnak kepada boncet!!!!!!

p/s - entri ini sesuai untuk perokok jugak.macam2 alasan yang mereka buat untuk menunjukkan merokok itu bagus tapi kenyataannya merokok itu tidak pernah bagus pun.dan penulis berharap nanti sebelum kawen supaya dpat perut yang ideal.hahaha.sengal.

16 Aug 2010

konflik lagi.........

salam to all

dah stat balik dah konfrontasi msia ngn indonesia. ntah kali yang ke berapa ratus ntah.dari zaman sukarno sampai skarang.asik2 nak gado je msia ngn indonesia ni. tapi xde pun perang2.dari dulu sampai skang macam2 statement dah keluar. nak putus hubungan diplomasila, nak serangla, nak macam2 lagilah.last2 baik lagi.pastu besok gado lagi.macam budak2.

ni baru2 ni plak dengan insiden penangkapan 3 orang pekerja kelautan indonesia oleh PDRM menyebabkan timbul balik situasi tegang antara msia ngn indonesia.betul2 1-2 hari sebelum hari kemerdekaan indonesia.bagai mencurah minyak ke unggun api la jawabnye.dah la dengan mentaliti rakyat indonesia yang senang terprovokasi, pastu diprovoke lagi dengan insiden ni.sebenarnya aku bukan nak highlite pasal insiden yang baru2ni sebab serius aku pun xtau sape betul sebenarnya.msia cakap dia btol, indonesia pun sama. bab2 perbatasan ni mana pernah setel.semua xmo beralah.

sebenarnya aku nak tekankan adalah pentingnya untuk saling hormat menghormati sesama serumpun.lebih2 lagi sebab sama2 islam sebagai agama majoriti.aku rasa sebagai rakyat msia, xseharusnya kita pandang rendah kat orang indonesia.mentang2 negara kita makmur, rakyat kita senang, xde sunami, xde gempa bumi.mana boleh kerek.siapa yang bagi nikmat tu? jangan lupa, ALLAH boleh tarik nikmat tu bila2 masa je kalau kita xbersyukur.

aku akui mentaliti diorang memang agak low sket (tapi xsemua).
aku pun kadang bengang giler ngn kerenah diorang.tapi bila fikir2 balik nak buat camne? dah negara diorang camtu.sejak dari kejatuhan suharto, negara indonesia menjadi negara yang bebas untuk buat segalanya.termasuk kebebasan media dan bersuara.jadi dengan kebebasan itu, pihak2 luar yang tak bertanggungjawab pun dengan berleluasa ambik peluang ni untuk menyerang indonesia dengan cara penjajahan minda. cuba bayangkan ade dekat sepuluh channel.satu channel dalam satu hari tayang 3 kali infotainment(yang mcm melodi tu).kalo sepuluh? tu belum masuk konsert hari2.dari pagi sampai ke malam.belum masuk dangdut lagi.goyang erotis.belum masuk sinetron mengarut.benda2 khurafat selamba je tayang.tu belum masuk siaran dakwah agama lain (kristian, hindu, buddha). belum masuk berita2 dia lagi. bukan berita kalo xde berita pasal demo, rusuhan, korupsi, tabung gas meletup, bencana alam, provokasi terhadap malaysia, jakarta macet, kemiskinan.pokoknya berita negatif semua.sikit je berita positif.

maksud aku kat sini, sebenarnya kalo kita nak salahkan indonesia sepenuhnya pun xleh gak.diorang dah dijajah dari segala penjuru. politik, ekonomi, media, pemikiran dan macam2 lagi.biasala tu yahudi.dia takut ngn indonesia.kalo dia xbuat camtu, jawabnye xdapatlah dia tawan palestin tu.dengan jumlah muslim teramai kat dunia, indonesia dah tentu jadi kuasa besar islam kat dunia kalau tidak dijajah oleh yahudi.jadi salah satu cara untuk mengelak daripada kebangkitan islam kat nusantara adalah dengan cara mengapi2kan antara dua negara sahabat ni la.tu yang sampai skarang xpernah habes cerita konflik antara indonesia ngn msia tu.

jadi sebagai rakyat msia, patutnya benda2 ni kita kena deal dengan minda yang terbuka.jangan dengan ada konflik sebegini, kita lagi pandang rendah kat indonesia, kutuk indonesia, maki2 dan sebagainya.baik guna pendekatan damai lagi baik.kerajaan pun sama.janganlah besar kepala sangat.semua yang berkaitan dengan indonesia je mesti nak ambil mudah.contohnya dalam masalah perbatasan, tolak ansur la sikit. tak yah la nak tamak sangat nak ambik perbatasan lebih2.runding bebaik.bagi sama rata.yang duduk kat atas ni pun kadang2 bangang jugak.benda boleh setel dengan cara baik, xnak buat.politician memang banyak yang bangsat la.

semoga dengan keberkatan ramadhan ni ALLAH memberi erti perdamaian antara umat islam di malaysia dan indonesia.dan semoga ALLAH menggantikan kedua2 negara dengan pemerintah yang lebih baik demi menjamin kemakmuran dan kedaulatan kedua2 negara.semoga tidak ada lagi kemiskinan, kekufuran, kebatilan dan semua perkara2 yang negatif yang boleh menjauhkan rahmat ALLAH untuk kedua2 negara ini.dan yang paling penting semoga malaysia dan indonesia menjadi negara yang berperanan yang sangat penting untuk memerdekakan palestin dan al aqsa daripada israel laknatullah.amin.

p/s - SELAMAT HARI KEMERDEKAAN INDONESIA YANG KE 65.

15 Aug 2010

entri ke 100

salam to all

hari ini, malam ke 5 ramadhan 1431 hijrah, aku dengan bangganya mempostingkan entri aku yang ke- 100. waa sudah seratus entri aku diblog nih. rasa macam xde benda sangat yang aku post.tapi alih2 kira dah seratus.

tak tau ape yang aku rasa dengan jumlah post yang sebegini. sebenarnya tujuan utama aku menulis blog ni xlain untuk berkongsi je.mudah2an dari perkongsian isi fikiran aku adala seciput manfaat yang korang dapat.tapi kalo entri bodoh2 yang sudah aku post itu tak lain hanya untuk suka2 saja.abaikan saja entri bodoh2 tu.

kepada pembaca blog aku yang jumlahnya seciput dan bleh dikira dengan jari, terima kasih sudah singgah disini.semoga dari tulisan2 bodo aku ada sedikit manfaat untuk kau orang.terima kasih sekali lagi kepada pembaca yang terdiri dari kengkawan dan sedara serta pembaca2 lain.kadang2 tgk pembaca dari negara pelik2 pun singgah gak.ntah dia paham ntah tidak bahasa melayu.hahaha

ok sampai disini dulu dan selamat melanjutkan puasa. viva palestina!!!!!

13 Aug 2010

buat apa lu kerja kalau sudah ditentukan rezeki lu???

salam kepada semua

kalini aku nak borak2 pasal keyakinan.mungkin kebanyakan dari kita sudah lupa agaknye.apa tujuan kita diciptakan? apa tujuan kita hidup kat dunia? kalau kita lihat, rata2 kita seperti sudah stuck pada sistem yang didesign untuk kita. dari kecik kita sekolah, kemudian lanjut ke peringkat yang lebih tinggi.semua kerana nak dapatkan pekerjaan yang baik.kerana apa? kita berharap dengan kerja yang baik tu akan memberi kita rezki yang banyak untuk kita.pastu bila masuk alam dewasa, alam serius, kita start keja.mula sibuk.kebanyakan waktu kita terpakai untuk kerja, urus ni, urus tu.semua tu kita buat untuk menjamin rezeki kita, anak2 dan keluarga kita.itujelah kerja yang kita buat.hari ini kita boleh lihat bahwa rata2 orang telah menjadikan tujuan hidup mereka adalah bekerja untuk dapat rezki.mereka menghabiskan 24 jam sehari dalam hidup mereka semata2 untuk menjadi hamba perut, hamba nafsu, hamba orang lain dan macam2 sehingga mereka lupa tugas sebenar mereka sebagai HAMBA ALLAH.

sebenarnya ini merupakan kesalahan dan kekeliruan kita semua.kita selalu anggap kalau kita tak kerja, maka kita tak dapat makan.makanan itu datang dari gaji dan pendapatan kita.kalau tak kerja, xdelah gaji.kalau xde gaji, xdelah makan.itu keyakinan bagi banyak orang.tak sedikit jugak orang yang beranggapan jika kita belajar tak tinggi, maka hidup kita tak terjamin. itu pun salah gak. ramai je orang yang xde degree tapi kaya.tgk mawi.dalam waktu yang singkat je dia dah jadi jutawan.tengok plak dengan student2 universiti yang tergila2 dengan MLM. contohnya mereka2 yang join luxor. skang ape crita? senyap je.mana perginya bakal2 orang kaya luxor? last2 studi entah kemana, MLM pun lingkup.so, agak2 pendidikan tu menjamin hidup kita ke?

begitu juga dengan pekerjaan.mungkin antara kita yang sudah ada pekerjaan yang stabil.jadi macam2.profesional, bisnessman, politician dan sebagainya.tapi betulkah pekerjaan itu yang memberi kita rezki? ada orang kerja dipejabat, gaji ribu2 tapi untuk makan pun 'cukup2 makan' sebab hutang sini sana.hutang dengan government, hutang kereta mahal, rumah besar, kredit kad dan sebagainya. tapi ada orang lain plak, cuma jadi nelayan je.duit pun seciput je.tapi hari2 makan mewah hasil dari tangkapan dilaut.xde hutang xde apa.badan sihat walafiyat.nak makan ape pun xde pantang.tapi ada orang yang sebulan gaji 6 angka tapi sebab macam2 sakit, last2 cuma boleh makan bubur je.jadi disini betulke pekerjaan menjamin rezeki kita?

dari sini kita boleh lihat bahwa pekerjaan tidak menjamin rezki kita.ALLAH YANG MEMBERI REZKI PADA KITA. manusia tidak akan mati jika tidak bekerja. ALLAH YANG MENENTUKAN HIDUP DAN MATI KITA.ALLAH JUGA YANG MENENTUKAN SEMUA REZEKI KITA. semua tu telah ditetapkan oleh ALLAH sebelum kita lahir lagi. selagi ada rezeki yang ditetapkan untuk kita selagi itulah masih ada waktu untuk kita hidup didunia ini. biarpun kau terjun dari tingkat 20 tapi didalam ketetapan ALLAH kau masih ada rezki yang belum dimakan, maka kau tidak akan mati selagi belum disempurnakan rezki keatas kau itu.tetapi jika telah sempurna ketetapan rezki keatas kau maka waktu itulah sudah waktu kau meninggalkan dunia ini.semua tu ketetapan ALLAH.rezki, hidup, dan mati semua ALLAH yang tentukan. Manusia tiada berkuasa sedikit pun.Rezeki yang Allah tetapkan tiada kaitan dengan status pekerjaan manusia itu.Pekerjaan manusia hanya asbab untuk rezekinya.

apa jua yang kita buat, yang kita kerjakan, apa jua profesi kita, itu bukanlah hakikat kita hidup didunia ini. semua itu hanyalah KEPERLUAN sahaja. hakikat kita hidup didunia ini adalah untuk mengabdikan(beribadat) kepada ALLAH dan beriman kepadaNYA.mengerjakan perintahNYA dan menjauhi laranganNYA.

'Wahai sekalian manusia! Beribadatlah kepada Tuhan kamu yang telah menciptakan kamu dan orang-orang yang terdahulu daripada kamu, supaya kamu (menjadi orang-orang yang) bertakwa.' (al baqarah ayat 21)

"Demi masa
Sesungguhnya manusia itu benar-benar dalam kerugian
kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal saleh dan nasihat menasihati dengan kebenaran dan nasihat menasihati dengan kesabaran" (al ashr ayat 1-3)



jadi kalau kita sudah tau bawaha rezeki kita bukan ditentukan dari pekerjaan kita, kenapa kita susah2 belajar tinggi2? kerja penat2 semata2 nak cari duit? kenapa? kan rezeki kita telah ditentukan oleh ALLAH. kalau sudah ditetapkan rezeki kita, buat ape kita susah2 kerja? duduk goyang kaki sudahla.tunggu rezki jatuh dari langit.kan baik kita duduk kat mesjid sahaja untuk beribadat.kan tujuan kita hidup adalah untuk beribadat? jadi kenapa kita menyusahkan diri jugak untuk buat benda lain sedangkan rezki kita sudah ada dan ditetapkan oleh ALLAH jauh sebelum kita dilahirkan lagi? KENAPA???????

sebenarnya jawapan dia mudah sahaja. kita buat benda2 itu semua tak lain tak bukan adalah kerana itu semua adalah kerana PERINTAH dari ALLAH.kita kerja bukan kerana pekerjaan memberi sumber rezeki kita, tetapi kita perlu bekerja kerana itu adalah perintah ALLAH,

” …bertebaranlah kamu di muka bumi dan carilah kurnia (rezeki) Allah dan ingatlah akan Allah sebanyak-banyaknya, mudah-mudahan kamu menang.”(Surah Al-Jumu’ah:10)

ini adalah ayat perintah dari ALLAH supaya kita tidak duduk goyang kaki menunggu rezki turun dari langit tanpa buat apa2. ALLAH PERINTAH KITA BEKERJA TETAPI ALLAH TAK SURUH KITA YAKIN PEKERJAAN ITU BAGI REZEKI PADA KITA. inilah pokok keyakinan kita.semuanya datang dari ALLAH. tetapi bukan bermakna kita tidak perlu berusaha.kerana ALLAH telah perintahkan juga kita untuk berusaha untuk mendapatkan apa yang kita hajatkan.

cuba kita tengok betapa cantiknya ALLAH menciptakan kita dan juga segala tujuan2 yang ALLAH tentukan untuk kita.lihat betapa Al-Quran itu sebenarnya memang betul2 manual untuk manusia.lihat macammana ALLAH menunjukkan kekuasanNYA. ALLAH MAHA BESAR. segala2nya lengkap dalam quran. aku yang budak bodoh baru sket2 je tgk makna2 dari Al - Quran sudah begitu kagum dan terpesona dengan apa yang ALLAH turunkan dekat kita.baru aku yang pemalas dan bodo ni selak2 sket je tapi sudah begitu hebatnya aku lihat isinya.betul2 terkait dengan hidup manusia.

tapi kita tengok kat dunia ni camne? tetap gak nak ikut demokrasi, tetap gak nak ikut kapitalisme, tetap gak nak ikut komunisme, liberalisme, sekularisme dan sebagainya. padahal semua tu satu2 telah tumbang.tapi tetap gak manusia nak ikut.termasuklah negara aku.sistem demokrasi berperlembagaan.sounds like bulshit to me.apsal la kepala hotak pemimpin2 ni susah sangat nak tengok kehebatan islam? aku yang xtau ape2, yang bodoh agama ni pun, yang berfikiran singkat ni pun bleh nampak macammana sistem islam ni punya kelebihan kalau diterapkan dalam kehidupan sehari2.kenapa mereka2 yang genius2 tu tak boleh? pelik2.

nak tulis ape lagi ek? aku sudah kehabisan idea. akhir sekali aku harap dengan entri diatas, mudah2an kita membetulkan keyakinan kita.rezeki itu ditentukan ALLAH.segala2nya milik ALLAH.kita diciptakan oleh ALLAH untuk beribadat dan mengabdikan diri kepadaNYA.dan salah satu cara adalah melakukan perintahNYA dan menjauhi laranganNYA.semua ada dalam quran.itu manual hidup kita.juga dengan sunnah rasulullah. semuanya bermula dengan kemahuan. dimana ada kemahuan disitu ada jalan.slow2 je.biasala orang awam cam kita ni ilmu pun seciput je.dengan niat yang baik mudah2an ALLAH membuka jalan hidayah untuk kita.insyaALLAH. amin.

10 Aug 2010

ahlan wasahlan ya bazar ramadhan......

salam kepada semua

dikesempatan entri ini aku ingin mengucapkan selamat berpuasa kepada seluruh umat islam xkira dimana kau berada. semoga taun ni puasa kita lebih baik lagi dari taun2 sebelumnya. maklumlah banyak dugaan datang ketika berpuasa. setan sudah kena rantai tapi nafsu plak take over.

kepada kau orang yang duduk kat msia selamat menikmati bazar ramadhan yang bagi aku paling best kat dunia.xde bazar ramadhan yang sehebat dan se best kat msia. apalagi kalo compare dengan bazar kat tempat aku blaja ni.alahai malu aku nak cerita pasal bazar kat sini.pelik nak mampos.dari hujung ke hujung jual benda yang sama. ais buah, kuih2, ngn lauk pauk. semua plak tu.xde variasi dan kreativiti lansung.bikin muak lagi adela.

dikesempatan ni aku nak ucapkan selamat beribadat kepada semua.ni lah bulannye untuk golongan2 yang iman seciput cam kita2 ni nak beribadat.kalo bulan lain macam2 alasan.sibukla, malasla, ade hal la, pahala xdouble cam bulan ramadhanla dan macam2 lagi.apatah lagi ada lailatul qadar.antara ibadat2 untuk golongan bawahan cam kita2 ni seperti baca quran daily, zikir sesikit, dan mungkin jugak bleh buat solat2 sunat malam. buat yang simple2 pun dah cara dah.cam solat tahajud, hajat, syukur dan sebagainya. kalo nak up lagi buat sunat tasbih. lame sketla tapi xde la lama sangat.kalo aku, sebab aku pemalas nak mampos, biasa sunat tasbih ni dalam setaun adela sekali dua je aku buat.tu pun baik ade ramadhan.btol2 pemalas la. oh ada satu lagi yang senang gak nak buat. sedekah. bulan puasa ni ringan2kanlah tangan tu nak bagi sedekah kat orang yang memerlukan.

dan sebagai penutup aku bagi pantun 4 kerat kat kau orang.kalo berani jawabla

israel sial israel laknat,
israel babi pegi la mati,
banyakkan amal banyak ibadat,
agar tak rugi dikemudian hari.

sekian dulu.terima kasih.

7 Aug 2010

orang lain pun bercinta gak bai........

salam kepada semua

lumrah bagi manusia ingin mencintai dan dicintai.lebih2 bagi mereka2 yang sudah masuk ke fasa serius dalam kehidupan seperti mereka2 yang disemesta2 akhir kuliah dan mereka2 yang sudah bekerja .waktu2 dimana kebanyakan sudah mula mencari2 lawan jenis untuk dijadikan pasangan.apabila sudah bertemu dengan pasangan yang serasi maka dunia percintaan pun bermula.terasa dunia ibarat kau yang punya.senangnya apabila mengetahui bahwa seseorang begitu peduli dan care terhadap kau.selalu bertanyakan khabar kau.selalu juga malafazkan ayat2 cinta dan romantik terhadap kau. ayat2 geli2 yang kalau kau dengar pun rasa nak muntah.itulah dunia yang dirasakan bagi orang2 yang bercinta xkirala kau berpacaran, bertunangan, atau baru kawin.baru sekarang aku mengerti bagaimana rasanya disayang dan dicinta.pergh kalo btol ada ayat camni memang xbleh belah.

sebenarnya tujuan aku menulis kalini bukan untuk tulis pasal cinta kepada pasangan kau whatever it is.aku paham benda tu seperti lumrah manusia.itu masing2 punya hal la.masing2 punya cara untuk expresikan cnta kau. cuma disini aku nak tekankan satu hal yang paling penting. cuba kau rewind baik kehidupan kau (bagi mereka yang sudah berpasangan) jauh sebelum kau punya pasangan. siapa yang mengajarkan kau erti cinta? siapa yang tak tidur malam memikirkan kau sepanjang masa? siapa yang waktu kau susah senang terus bersama dengan kau? siapa yang mendoakan kau sepanjang masa? kalau untuk setiap pertanyaan yang aku bagi kat atas dan kau jawab orang itu adalah pasangan kau, maknanya kepala hotak kau memang berjambul la jawabnye.dasar xkenang budi. sebab jawapan dia adalah IBU. ye, kau lupa bahwa cinta yang sejati yang penah kau terima adalah dari ibu. jangan pernah lupakan hakikat ini.

kalau nak bercinta, ikut kau la, tapi jangan sebab kau dah ada pasangan, kau menyisihkan mak kau.waktu senang dikongsi bersama awek, tapi bila susah baru kau cari mak.doa kepada mak kau pun sudah kau lupa.kau lebih sering berdoa supaya diberikan jodoh yang baik.lebih sering dari pada mendoakan kesejahteraan mak kau.haram jadah betol.ingat, syurga dibawah tapak kaki ibu, bukan tapak kaki awek kau tu.ok sampai disini saja.semoga ni menjadi peringatan kepada kita semua.

4 Aug 2010

jurus kuntau

salam kepada semua

kalini entri aku tentang senjata2 orang2 kafir terutama yahudi laknatullah yang dipakai untuk menghancurkan kita. aku rasa kau orang tentu sudah banyak kali dengar tentang 5s iaitu song, smoke, sex, spirit dan sport.



1)song

song ni merujk kepada hiburan.dan aku yakin setiap dari kita sudah ditembak dengan senjata ni. termasukla aku skali. ntah brape banyak la duit dan masa aku habis dengan beli kaset2 dan cd2 lagu dari zaman skola lagi.ni semua underground scene punya pasal la ni.haha.tapi ALHAMDULILLAH walaupun terleka tapi kewajipan islam seperti solat tetap aku laksanakan.mudah2an kau orang pun sama.tapi xsedikit jugak dari golongan2 muda seperti kita yang rebah dengan senjata ni.tgk contoh seperti konsert2. berhimpit2 laki pompuan, solat entah kemana, duit habis. zaman sekarang aku rasa senjata hiburan ni adalah senjata paling ampuh golongan yahudi laknat untuk merosak kita. lihat saja diholywood. kiblat hiburan. termasuk dalamnya adalah lifestyle juga (fesyen, gadget, alat2 elektronik dan sebagainya). hasilnya kita lihat sekarang lahirnya golongan2 muda yang berlifestyle 'urban'. akibatnya adalah mereka terlalu leka dengan lifestyle mereka sehingga mereka menjadi golongan yang ignorance. tidak kesah dengan apa yang berlaku dengan palestin, tidak kesah dengan penjajahan minda orang yahudi terhadap umat islam, berpakaian yang tidak menutup aurat dengan sempurna(walaupun pakai tudung), tidak menghiraukan kempen boikot barangan yahudi dan sebagainya.dan yang paling bestnya adalah mereka tidak menyedari lansung bahwa mereka sedang diserang dan dijajah oleh yahudi laknatullah ini.


2)spirit

spirit disini maksudnya minuman keras, beralkohol, memabukkan dan melalaikan. lihat saja zaman sekarang bagaimana selambanya orang2 melayu islam kita minum arak.ada yang lagi sial dengan minum didepan khalayak ramai.betol2 bangsat. kalau dia boleh tengok nanti hari pertama dia dialam kubur aku rasa baru mereka2 ni rasa takut.kalau kau penah baca protokol zionist, ada dalam list mereka itu melarang orang yahudi untuk minum arak kerana efek negatif arak itu sendiri.tapi ironisnya merekalah juga yang menguasai industri arak kat dunia ni.


3) sex

ini sudah sedia maklum. perzinaan sudah ibarat cendawan tumbuh selepas hujan. kita boleh tengok macammana dimedia2 menggalakkan perzinaan. movie2 yang semuanya pasti ada adegan bercium, rancangan2 realiti, artis2 yang berpakaian serupa tak berpakaian dan sebagainya. media2 ini menggalakkan pergaulan bebas antara laki2 dan perempuan, menggalakkan berpacaran, dan dari situ timbul perzinaan. dan antara efeknya sekarang
kita boleh tengok macammana banyaknya pembuangan anak yang berlaku terutama kat negara kita.even skang kat negeri melaka aku tercinta pun ada perancangan nak buat sekolah untuk2 mereka2 yang hamil diluar nikah untuk menghindar dari pembuangan anak. APE KEJADAH NI????????


4) sport

pernah dengar 'kerana sebijik bola, sepuluh ribu orang islam tak sembahyang'? ini adalah salah satu cara mereka menyerang umat islam melalui sport. aku akui aku adalah salah seorang penggila bola.tapi segila mana pun kau terhadap sport, tidak perlu mengorbankan agama kau untuk itu. contoh lain seperti world cup dimana orang2 sanggup bangun malam2 dan keesokkan paginya kantoi subuh. ini semua adalah hasil positif yang diinginkan oleh kaum kafir ini terhadap kita.bukankah solat itu tiang agama? dengan robohnya tiang agama, maka tidaklah susah lagi untuk menjatuhkan umat islam tu sendiri. selain dari itu, dibawah sport juga kita boleh lihat bagaimana mereka mengeksploitasi cara2 berpakaian dalam sport itu sendiri sehingga kebanyakan dari etika ketika bersukan perlu untuk berpakaian yang tidak menutup aurat.contoh bola sepak yang pakai seluar pendek, dan atletik yang pakai seluar ketat2 sampai tersembul2 benda yang tak patut tersembul.

5)smoke

ini pun xperlu aku nak terangkan panjang lebar lagi. aku pernah buat topik pasal rokok ni dalam post aku yang terdahulu ( klik sini). yang penting kat sini yang perlu korang sedar bahwa dengan hanya sebatang rokok, lebih dari satu umat islam boleh dikalahkan.bukan main....


6)snack (tambahan)

sekarang dengan benda ni pun dia boleh jatuhkan kita.McD, KFC, Pizzahut, coke, pepsi, starbucks, burgerkings, dan macam2 lagi. berapa banyak gak orang2 kita yang 'addicted' dengan benda2 ni. sampai kalo xmakan benda2 ni boleh mati agaknye. ape punya sengal la. banyak lagi alternatif lain kepada brand2 bangang yahudi yang kau bleh pilih.tetap jugak kau nak makan benda yahudi ni. kita kena ingat, setiap kita membeli produk2 diorang, setiap itulah diorang makin kuat.bila diorang makin kuat, lebih kejam dan rancaklah mereka menjalankan rancangan jahat mereka untuk menguasai dunia.ini bukan sekadar tentang palestin saja tetapi lebih dari itu.ini tentang melawan kebatilan yang ingin menguasai dunia dan menjatuhkan agama.kena ingat tu.


oklah sampai disini saja.semoga kita sedar dan boleh melindungi diri kita dari serangan2 yahudi kafir laknatullah ini.semoga kita bijak untuk meng'counter' balik jurus2 jahanam mereka itu.semoga kita dilindungi oleh ALLAH dengan iman dan islam kita.AMIN.

31 Jul 2010

kau bagus sangat ke?

salam

humble. what is wrong with being humble? does it turns you into a fool? does it makes your money short? or does it affect your level of dignity? what's the point of being arrogant? what does the 'unhumble' people think inside of their head? what makes they think they are superior? money? power? more knowledge than others?

these three things listed above often make people go blind.the first one is people with power. look around us.the rulling politician for instant, how many of them really care about the poor and the needy? they are contradict with khalifah umar who sneaks around at night to see the conditions of the 'rakyat'.while many rulling politicians nowadays, the only thing that they know is giving orders according to whatever they wanted to.wtf.

now let us look at the rich. how many of them can get along with the poor? if they do, why on earth does the term 'elite housing' 'elite town' and other elite shit appear? maybe they are disgust with the poor i guest.having lots of money doesn't makes you sacred.i'm sick of this type of people.

and the third one i refer to my situation as a medical student here.being a medical student here makes you on the last rank of the hierarchy.after you there are resident doctors and after that there are supervisors on top of the hierarchy. because of their positions which is on top of the hierarchy, many of the supervisors here are not humble. they are alway right and we are always wrong.we have to obey them or they'll failed us during the exam. they have to be obey and feared.banyak songeh. this is what i dont like about the system here. but i admit that not all of them are arrogants.some of them are kind and humble.

the reason of writing this topic is because i am really sick and tired of arrogant people. the only thing that is important to them is themselves. others are not.this is totally not right. our beloved prophet Muhammad (pbuh) is a perfect human. he is protected by ALLAH from any false and guaranteed to go to heaven. he is the leader of all ALLAH's creations. but having such blessings and rewards from ALLAH doesn't make him proud of himself.infact he is the most humble person on earth. that is the example that we suppose to take and learn from.Especially people given by ALLAH with money, power, and knowledge. everything belongs to ALLAH. we have no rights neither to be proud nor arrogant by that.in any time ALLAH will take back all that HE gives to us if HE wants to. proud only belong to ALLAH because HE is our LORD.without HIM we are nothing.

Serve Allah, and join not any partners with Him; and do good to parents, kinsfolk, orphans, those in need, neighbours who are near neighbours who are strangers, the companion by your side, the way-farer (ye meet) and what your right hands possess: for Allah loveth not the arrogant, the vainglorious. an nisaa ayat 36

last but not least, may we remain humble even if ALLAH rewarded us with power, money and knowledge.AMIN.

p/s - sorry for the broken english. i dunno, im no pro.......

28 Jul 2010

persaingan sihat.......

salam,

sudah lama tidak meluahkan isi otak. mungkin kerana tidak banyak isi maka tidak banyak benda yang boleh diluahkan. mau berkarat agaknya. entahla.harap2 tidakla.masih mau dipakai untuk masa yang lama lagi tu.....

kalini aku cuma mau mengetengahkan pendapat aku yang mungkin betul dan mungkin juga salah. semuanya terserah kau nak terima atau tidak. semua orang ingin berjaya. masing2 ingin berjaya dalam bidang masing2. bermacam cara yang digunakan untuk mencapai apa yang ditarget. dan tak kurang juga bermacam2 target dan patokan yang dipakai oleh kebanyakan orang untuk mengukur tahap kesuksesan mereka. kadang2 kita melihat orang lain, seperti orang2 yang sudah sukses, kengkawan, dan lain2 lagi dan kita jadikan mereka sebagai patokan. ada yang mahu menjadi seperti orang2 sukses ini dan ada jugak yang bersaing dengan mereka. semua dilakukan untuk mencapai tujuan sukses itu. tapi persoalannya adakah itu caranya untuk sukses? mungkin ya dan mungkin sebaliknya.

bagi aku ada betulnya juga kita menjadikan orang lain sebagai patokan, atau contoh, atau tauladan atau saingan dalam kita mencapai sukses dalam bidang kita. benda tu boleh dijadikan sebagai motivasi dan semacam booster untuk kita. tapi yang salah bagi aku adalah apabila kau terlalu melihat orang lain untuk kau jadikan patokan. sehingga kau merasakan bahwa kau sepatutnya harus sama sukses dengan orang itu. nak tak nak kau mesti dapat dan jadi sebijik macam orang yang kau contohkan itu. contohnya kalau kawan kau dapat straight A1 dalam spm, kau pun macam mandatory harus dapat camtu gak. kalau kau dapat, bagusla. kalau tak dapat? xke stress jadiknya? kita lupa sebenarnya manusia ni ALLAH jadikan berbeza2. masing2 ada jalan masing2 yang ALLAH tetapkan untuk kita. tak semestinya jika kita tidak sesukses orang lain, menjadikan kita gagal.kemampuan manusia tu berbeza2. jalan juga berbeza. semuanya sudah ALLAH tetapkan.

apa yang aku ingin tekankan adalah kita seharusnya melihat kedalam diri sendiri untuk maju.bersaing dengan diri sendiri.sebab pesaing yang paling susah untuk dihadapi dan dikawal adalah diri kita sendiri.dalam diri kita ada iman, akal dan nafsu.bukan senang nak seimbangkan antara keputusan yang berlandaskan iman, akal dan nafsu. benda2 ni lah sebenarnya yang menentukan sukses atau tidaknya kita.kat dunia dan kat akhirat. tu belum masuk bisikan syaitan lagi tu. sukses itu bersifat subjektif. ikut kemampuan masing2.tapi true sukses adalah berjaya didunia dan akhirat.semoga kau dan aku menjadi pemenang dalam perlumbaan kita untuk bersaing dengan diri sendiri dan berjaya didunia dan akhirat.amin.

p/s- timbul idea aku nak tulis entri ni sebab sekarangni aku mengalami hari2 yang sukar untuk bersaing dengan diri sendiri. asik kalah je dengan diri sendiri. jadi entri ni untuk nasihat diri sendiri dan untuk kau orang semoga ada manfaat.mudah2an ada jalan keluar.amin.

25 Jul 2010

jenis2 orang kafir

salam

Dalam pandangan syariat Islam, non muslim itu bisa diklasifikasikan menjadi dua macam. Yaitu kafir harbi (ahlul harb) dan kafir zimmi (ahlu zimmah). Kafir harbi adalah orang-orang kafir yang sedang terlibat pertempuran berdarah dengan muslimin. Darah mereka halal untuk ditumpahkan sebagaimana mereka pun punya hak untuk membunuh muslimin. Hubungan antara ahlul harb dengan muslimin memang hubungan bunuh membunuh di dalam wilayah konflik.

Adapun selain ahlul harb, semua non muslim adalah zimmy atau ahlu zimmah. Kata zimmi berasal dari kata zimmah, yang bermakna aman atau janji. Ahlu zimmah berarti orang kafir yang mendapatkan keamanan dari pihak muslim. Juga dipahami sebagai orang yang telah mendapatkan janji dari umat Islam atas keamanan dirinya.

Dengan demikian, haram hukumnya bagi muslimin untuk mengganggu kafir zimmi, menyakiti, menzalimi atau mengurangi hak-haknya. Apalagi sampai membunuh mereka. Tentu sebuah perbuatan yang telah diharamkan secara mutlak dalam syariat Islam.

Dekat sekali dengan pengertian ahlu zimmah adalah ahlul-aman. Mereka adalah orang kafir yang mendapatkan perlindungan sementara dari umat Islam. Misalnya, mereka berasal dari kalangan kafir harbi, namun meminta izin untuk sementara waktu datang kepada umat Islam. Bedanya dengan ahlu zimmah adalah keamaan yang dijaminkan kepada mereka bersifat sementara dan dalam waktu tertentu saja. Di antara contohnya adalah juru runding dari pihak kafir harbi yang datang ke wilayah muslimin, di mana mereka akan mendapatkan jaminan keamanan atas diri dan hartanya, selama menjadi tamu di kalangan muslimin.

Hak-hak Ahli Zimmah

Di antara hak-hak yang harus didapat oleh ahli zimmah dari umat Islam adalah hal-hal berikut ini:

1. Hak untuk mendapatkan izin tinggal dan menjadi penduduk secara resmi di dalam wilayah hukum Islam.

Di masa lalu seorang ahlu zimmah berhak untuk tetap bertahan di atas tanah yang menjadi miliknya yang sah. Tidak ada seorang pun yang berhak untuk mengusirnya dari tanahnya itu. Bahkan setingkat gubernur Mesir pun tidak punya hak. Padahal saat itu Gubernur Amr bin Al-Ash sedang melakukan proyek renovasi masjid, lantaran daya tampungnya yang semakin dibutuhkan. Kebetulan, proyek perluasan masjid itu harus mengenai lahan millik seorang ahli zimmah, maka gubernur menyediakan uang pengganti atas tanahnya. Namun di ahli zimmah bertahan dan tidak mau pindah. Akhirnya, dengan kekuasaan sebagai pemerintah, rumahnya digusur dan uangnya diberikan.

Ahli zimmah ini kemudian melapor kepada khalifah Umar ra, atasan langsung gubernur Amar bin Al-Ash. Segera saja Umar ra. memarahi bawahannya dan memerintahkannya untuk mengembalikan rumah dan tanah miliknya. Sebab hak-hak para ahli zimmah memang dijamin oleh umat Islam.

2. Jaminan keamananan atas nyawa mereka dan keluarga, baik dari ancaman orang Islam atau dari ancaman sesama orang kafir.

Rasulullah SAW bersabda, "Siapa yang menzalimi seorang mu'ahid (ahlu zimmah), atau mengurangi haknya, atau membebaninya di atas kemampuannya, atau mengambil darinya sesuatu di luar haknya, maka aku menjadi lawannya di hari kiamat." (HR Abu Daud)

3. Jaminan keamanan atas harta benda yang dimilikinya.

Pernah suatu ketika panglima Abu Ubaidah Ibnul Jarrah mengembalikan uang pajak kepada para ahli zimmah. Hal itu dilakukan lantaran negara merasa tidak mampu melindungi mereka dari serbuan tentara kafir dari negeri lain. Pengembalian pajak kepada rakyat ahli zimmah ini adalah sebuah catatan sejarah yang pertama kali. Sedemikian besar tanggung jawab pemerintah Islam dalam menjamin harta benda ahli zimmah, sehingga ketika negara tidak mampu memberikan kewajibannya, uang mereka pun dikembalikan.

4. Jaminan untuk melaksanakan agamanya di dalam wilayah negeri muslim.

Konsekuensi yang harus dijalankan muslimin dengan ahlu zimmah adalah memberikan kepada mereka jaminan untuk bebas melakukan kegiatan agamanya, sesuai dengan keyakinannya. Dilarang buat muslimin untuk memaksa, menyudutkan atau memerintahkan mereka masuk Islam, kecuali bila atas kesadaran mereka sendiri. Sebab Allah SWT telah mengharamkan pemaksaan untuk masuk agama Islam buat ahli zimmah.

Tidak ada paksaan dalam agama, sesungguhnya telah jelas jalan yang benar daripada jalan yang sesat. Karena itu barangsiapa yang ingkar kepada Thaghut dan beriman kepada Allah, maka sesungguhnya ia telah berpegang kepada buhul tali yang amat kuat yang tidak akan putus. Dan Allah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui. (QS Al-Baqarah: 256)

Menarik untuk diperhatikan tentang kenyataan sejarah, yaitu tatkala pasukan muslimin mengalahkan negeri kafir dan masuk ke dalamnya, nyaris semua gereja, biara dan tempat ibadah milik penduduknya dibiarkan kokoh berdiri. Tidak ada satu pun yang dirusak apalagi dirobohkan. Bahkan hingga hari ini, di Mesir, Syiria dan negeri muslim lainnya, rumah-rumah ibadah itu masih tetap ada.

Bahkan bila ajaran agama mereka membolehkan minum khamar, tidak hak bagi muslimin untuk melarang mereka melakukannya. Atau makan daging babi, atau makan dan minum di siang hari bulan Ramadhan. Asalkan dengan syarat tidak dilakukan terang-terangan di hadapan umat Islam.

Berikut adalah sebuah petikan perjanjian yang ditulis para ahli zimmah terhadap pemerintah muslim, "Kami (ahli zimmah) tidak membunyikan lonceng kecuali dengan perlahan di dalam gereja, tidak menonjol-nonjolkan salib, tidak meninggikan suara kita saat sembahyang di dalam gereja, tidak memajang salib dan Al-Kitab di tengah komunitas muslim."

5. Jaminan untuk mendapatkan pekerjaan dan penghidupan yang layak.

Islam tidak mengharamkan umatnya bermuamalat dengan orang non muslim. Bahkan Rasulullah SAW masih saja menggadaikan pakaian perangnya kepada seorang yahudi serta berjual beli dengan mereka. Demikian juga dengan para shahabat, mereka akitf di pasar bersama-sama dengan non muslim dalam mencari rezeki.

6. Jaminan atas keamanan kehormatan dan harga diri mereka, baik yang terkait dengan nama baik, nasab, susila dan lainnya.

7. Jaminan dari berbagai macam ganggungan lainnya, baik yang berasal dari umat Islam atau pun dari orang kafir lainnya.

diambil dari sini. semoga bermanfaat.

17 Jul 2010

entry paling pendek. hati2.....

salam

btol2 la orang kafir ni xhabes2 nak menjahanamkan akidah orang islam.dalam world cup pun sempat buat plan palat. ade ke sotong boleh predict masa depan? blom game sudah bleh tau sape yang menang. bukan sedikit orang yang percaya pada paul the octupus tu punya ramalan.termasukla orang islam gak kalo mereka percaya. bukankah sudah jatuh syirik kalo percaya benda2 yang sebegitu? yang menentukan masa depan itu ALLAH bukan sotong. punya la licik musuh2 islam ni. semua plan deiorang dijalankan tanpa kita sedar.kuang hajau punya malaun. ok itu sahaja. sekadar peringatan. penting ni.bab2 akidah jangan memain.jangan sampai syirik yang tak nampak sudah.lindungilah kami semua ya ALLAH dan selamatkanlah saudara2 kami dipalestin itu ya ALLAH. amin. sekian.

2 Jul 2010

kecik punya hal .......

salam

kali ni blog aku pendek je. aku ingin mengajak diri aku dan kau orang semua untuk melakukan satu amalan yang sangat simple tapi bermanfaat sangat besar. mungkin boleh membuat kau masuk syurga. siapa tau kan?dan xperlu keluar peluh pun. modal dia cuma ikhlas sahaja. dan amalan tu adalah sedekah. senang giler kan? xde pun ALLAH tentukan kalo nak sedekah kena berapa banyak baru akan diterima.xde. kalo nak bersedekah, ikut kau sahaja berapa2 kau nak. lagi banyak lagi bagus.

untuk nak ikhlas dalam bersedekah cara dia senang je. cuba kau posisikan diri kau dalam posisi orang yang memerlukan.bertapa diluar sana banyak lagi orang yang diluar dari kata cukup. bahkan nak makan sahaja tidak mampu.berapa banyak diluar sana yang kelaparan, tiada rumah, tiada kelengkapan dan tiada segalanya. kalau mereka sakit maka lebih parahlah penderitaan mereka sebab zaman sekarang kalau nak sihat semua pakai duit. bila kau dah boleh memahami dan mempossiskan diri kau dalam posisi seperti itu maka dengan sendirinya kau akan terdetik hati untuk membantu. mungkin kat malaysia kau tak pernah tengok macam mana ertinya kesusahan itu. tapi kau kan ada internet. cuba kau surf dan lihat macam mana dipelosok dunia ni ada negara2 yang rakyat mereka sangat memerlukan bantuan dari kita2 yang senangni.lebih2 lagi saudara2 seislam kita.contoh cam negara jiran kita indonesia, palestin dan sebagainya.

"Dan apa jua harta yang halal yang kamu belanjakan (pada jalan Allah) maka (faedah dan pahalanya) adalah untuk diri kamu sendiri. Dan kamu pula tidaklah mendermakan sesuatu melainkan kerana menuntut keredhaan Allah. Dan apa jua yang kamu dermakan daripada harta yang halal, akan disempurnakan (balasan pahalanya) kepada kamu, dan (balasan baik) kamu (itu pula) tidak dikurangkan. al baqarah ayat 272

"Siapa yang sanggup mendinding dirinya daripada api neraka walaupun dengan (bersedekah) sebelah buah kurma, maka hendaklah dia lakukan."
hadith riwayat muslim

diatas ni adalah beberapa hadith dan ayat quran yang menerangkan kelebihan bersedekah.aku rasa banyak lagi gak hadith2 yang mungkin korang beleh kongsi kat sini tentang bersedekah.

sebagai penutup aku cuma nak bawak korang untuk berfikir macam ni. kita sekarang sudah di akhir zaman.zaman fitnah.macam2 kemungkaran berlaku dan kita rasa seperti tidak ada apa2 berlaku. kiamat sudah dekat. umur kita plak tak panjang. amal ibadah entah kemana.yang wajib saja sudah compang camping apa lagi yang sunat. dan kita tau bahwa umat muhammad akan masuk syurga hanya dengan rahmat dari ALLAH. bukan dengan amal. jadi ape lah salahnye kita untuk berfikir secara smart dan mencari jalan pintas untuk membuat sedikit amal yang boleh membantu kita terhindar dari api neraka. disamping amal2 wajib dan sunat lain yang korang dah buat. kita tak pernah tau bila ALLAH memberi redhaNYA kepada kita melainkan kita berusaha. mungkin golongan2 new comer seperti kita xcukup kuat lagi untuk berusaha kuat seperti ahli2 ibadah yang rajin puasa sunat, solat malam dan berzikir ribu2 kali. so mungkin sedekah ni adalah salah satu usaha yang kita termampu dan xmemerlukan banyak tenaga tapi hasil dia sangat mantap kalau kita ikhlas. orang cakap jahat2 pun akhirat kena fikir gak. memanglah darah muda macam2 nak buat. tapi kan bagus kalau dari muda kita sudah sedikit2 menuju kearah kebaikan dan islam.xbanyak sikit pun jadilah.supaya nanti dah tua xdelah kita perlu xtra effort sangat sebab dari mudah dah ada tabungan sket2. lebih kurang camtulah. mudah2an ALLAH beri kita hidayah dan permudahkan kita untuk buat amalan ahli2 syurga.amin.

24 Jun 2010

gurindam seringgit setengah

solat mau jaga.....

solat mau jaga agar kau tak terleka
solat mau jaga supaya kau dipeliharaNYA
solat mau jaga supaya selamat kau kat dunia
solat mau jaga agar kau xmasuk neraka


solat mau lengkap.....

solat mau lengkap supaya hidup kau sedap
solat mau lengkap agar dosa2 kau lenyap
solat mau lengkap supaya rezeki kau mantap
solat mau lengkap mudah2an masuk syurga tanpa hisab


solat mesti penuh.....

solat mesti penuh supaya hidup xceroboh
solat mesti penuh agar sakit jadi sembuh
solat mesti penuh jangan kau buat2 bodoh
solat mesti penuh supaya kau jadi contoh


solat jangan tinggal.....

solat jangan tinggal agar kau tak macam dajal
solat jangan tinggal supaya tak jadi bebal
solat jangan tinggal biar kau sihat mental
solat jangan tinggal sebelum nanti kau meninggal


solat 5 waktu.....

solat 5 waktu jangan kau buat xmenentu
solat 5 waktu biar rezki kau laju
solat 5 waktu menghadap kau yang SATU
solat 5 waktu sebelum kau jadi kaku

p/s : "Dan dirikanlah oleh kamu akan sembahyang dan tunaikanlah zakat dan apa jua yang kamu dahulukan dari kebaikan untuk diri kamu, tentulah kamu akan mendapat balasan pahalanya di sisi Allah. Sesungguhnya Allah sentiasa Melihat segala yang kamu kerjakan." albaqarah ayat 110

20 Jun 2010

SABAU JE LE.................

Kita selalu bertanya dan al-Quran telah menjawabnya.

Kita bertanya: Kenapa aku diuji?

Quran menjawab, "Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan."Kami telah beriman, sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar, dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang berdusta." (Surah al-Ankabut: 2-3)


Kita bertanya: Kenapa aku tidak dapat apa yang aku idam-idamkan?

Quran menjawab, "Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui." (Surah al-Baqarah: 216)


Kita bertanya: Kenapa ujian seberat ini?

Quran menjawab, "Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya." (Surah al-Baqarah: 286)


Kita bertanya: Kenapa kita rasa kecewa?

Quran menjawab, "Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman." (Surah Ali Imran: 139)


Kita bertanya: Bagaimana harus aku menghadapinya?

Quran menjawab, "Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang, dan sesungguhnya sembahyang itu amat berat kecuali bagi orang-orang yang khusyuk." (Surah al-Baqarah: 45)


Kita bertanya: Kepada siapakah harus aku berharap?

Quran menjawab, "Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain daripadaNya. Hanya kepadaNya aku bertawakal." (Surah at-Taubah: 129)


Kita bertanya: Apa yang aku dapat daripada semua ujian ini?

Quran menjawab, "Sesungguhnya Allah telah membeli daripada orang-orang mukmin, diri dan harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka." (Surah at-Taubah: 111)


Kita berkata: Aku sedih!

Quran menjawab, "Dan demikianlah keadaan hari-hari (kejayaan dan kesedihan) Kami pergilirkan di antara manusia (supaya menjadi pengajaran)." (Surah Ali Imran: 140)


Kita berkata: Aku tak tahan!

Quran menjawab, "...dan janganlah kamu berputus asa dengan rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa daripada rahmat Allah melainkan kaum yang kafir." (Surah Yusuf: 87)


Kita berkata: Sampai bilakah aku akan merana begini?

Quran menjawab, "Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. Sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan." (Surah al-Insyirah: 5-6)



Orang yang paling kuat sebenarnya adalah orang yang sabar. Tanpa kesabaran yang ditunjangi akal waras dan iman kental, kita pasti tidak dapat bangkit apabila menerima pukulan takdir. Walhal sesuatu bala itu juga nikmat buat kita, hambaNya. Tegal di sebalik musibah yang menimpa, jarang sekali kita mengintai hikmahnya.


Ayat Seribu Dinar

"Barang siapa yang bertakwa kepada Allah, nescaya Dia akan mengadakan baginya jalan keluar. Dan memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangkanya. Dan barang siapa yang bertawakal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkan keperluannya. Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan yang dikehendakiNya. Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu." (Surah at-Talaq: 2-3)

(DIPETIK DARI ILUVISLAM.COM)

p/s : semoga kau2 dan juga aku yang sedang diberi ujian oleh ALLAH dapat melalui dan menempuh ujian itu dengan sabar dan dengan hati dan fikiran yang tenang dan terbuka. semoga kita menemukan jalan keluar. everything happens for a reason.semoga pada akhirnya kita dapat rasakan manisnya hasil yang ALLAH siapkan oleh kerana kita sabar menempuh ujian ALLAH.amin

15 Jun 2010

friendship for all. (dedicated to you)

salam

for this time i wud like to write and share about friendship. for me. sincerity is the key to a good friendship. friendship that last forever. or we call it ukhwah in islam. if we are sincere and understanding to each other, no matter what comes ahead, the bond will remain.and our friendship is strenghten day by day.


i have lots of friend. and they come from a variety of background. from upper class, to middle class. from rich family to average family. and they come in all size and shape too. when i was a kid i used to think that to be friend with the one who come from rich and wealth family, we have to follow their way. so during that time i used to have a low self esteem because i assume that i'm out of their class.i come from a middle class family. so probably i can't afford to have the same thing that they have. expensive toys, clothes and so on.

but when i grew up, i came to realize that a true friendship is not determined by your social status or how good looking you are or how smart you are but sincerity does. you accept them the way they are, realizing that no body is perfect in this world. as long as they have a good attitude and they don't do something that makes you suffer like backstabbing or something similar then you can call it a good frienship. and of all, a friend that leads you to be a good muslim,always remind you to good deeds, that is the ultimate friend u can have. u are blessed to have a friend like that.

ALHAMDULILLAH i have many good friends. from the friend that i have known for more than 15 years, to friends that i just met for several years. some of them are very rich and some of them are just like me. from the orang bandar to orang kampung. from anak dato' to anak orang biasa2. for me they are all same regarding of their social status. i never see any of their background to be friend with. a kind hearted person is enough to be my good friend. but what i notice, many of my good friends, they have similar lifestyle like me, the typical malay boys lifestyle, eventhough they come from a wealth family. i kinda respect that. humble. very nice of them.

and last but not least, to all my friends from my childhood one to nowadays friend, may our ukhuwah remains forever. may ALLAH bless u all and lead you to success and glory to whatever you are doing as long they do not break the syariah rules.amin. friendship forever. islam forever. palestine forever.

p/s - this entry is dedicated to all my good and bestfriends, from my childhood time,( edry,fudhail, aidil, aji, bitek, fahimi,jijul,najip,mat and the rest of you...), to budak2 sultan (you know who you are, i mean all of you,) majuscopians, (bob, amer, din, arul, sifue, botak, and the rest of you guys, kalo nak taip penat siot), kmm ( iera, fariz, jain, basyirah, zul, dan semua h3p5 dan hayat 3), and last but not least, to unhas mates ( all of you). and not forgetting to new friends which i knew for several weeks, or months ( sol, eleyna,fahri, and many more). god bless u all. amin. maap kalau tidak sempat untuk menyatakan nama2 anda.tidak berarti nama anda tidak ada, anda saya lupakan. anda tetap dihati dan tetap kawan saya. peace........

12 Jun 2010

buat ape gado2. kan adik beradik, satu kapal lagi.....

salam

entri kali ni bermotif perpaduan umat islam tidak kira apa fahaman kau pegang. kita tau kat dunia ni banyak organisasi dan fahaman2 islam yang bermacam2. kalau kat indonesia ada nahdatul ulama dan muhammadiyah. kalo kat arab saudi mereka banyak mengikut fahaman wahabi. kalo kat india ngn pakistan plak sudah tentu lah terkenal dengan tabligh. kalo kat msia ape ek? yang aku au kita kat msia ni kalo tanya mesti kita jawab mazhab syafi'e sebagai mazhab rasmi msia. dan macam2 lagi fahaman2 dan organisasi islam yang ada kat dunia ni yang berbeza2 pendekatan mereka terhadap islam. tapi pada dasarnya tauhid mereka sama iaitu mengESAkan ALLAH. basic rukun islam tetap sama. cuma masalah lain yang beza2 pemahaman antara satu sama lain.

permasalahan yang aku nak timbulkan dekat sini adalah kenapa dengan perbezaan pendapat dan sudut pandang mereka terhadap sesuau permasalahan dalam islam menjadikan kita berpecah belah antara satu sama lain? yang bukan wahabi cakap wahabi xbtol terlalu tegas sangat. yang bukan tabligh cakap tabligh tinggal anak bini. pastu tabligh lebih kepada amar makruf. yang nahi mungkar xtekan sangat.semua nak salahkan antara satu sama lain. masing2 membela merekalah yang benar. merekalah pahlawan islam.merekalah yang mewakili islam yang btol.

sebenarnya orang2 yang selalu nak bertelagah tentang perbezaan pendapat dan pendekatan kepada islam, mereka tidak paham sejarah. sebenarnya lain tempat maka lainlah perangai dan kultur dan cara sesuatu kaum tu.senang cakap, lain tempat lain cara. contoh orang arab, mereka bangsa yang keras, oleh sebab itu fahaman wahabi lebih famous dan lebih diterima dan sesuai di saudi oleh kerana sikap keras mereka itu.berlainan dengan kita kat nusantara yang lebih lemah lembut maka dengan pendekatan keras tu kita rasa cam lain daripada kultur kita. sebab tu kat nusantara ni xbanyak sangat yang ikut fahaman wahabi.kalo orang india plak kalo kita berlembut ngn dioang, maka diorang dengar, tapi kalo kita kasar maka diorang melantun balik. maka dengan sifat yang begitu, pendekatan tabligh yang lebih menekankan amar makruf sesuai diterapkan dikawasan sana. masing2 ikut kesesuaian dengan sifat sesuatu kaum tu.tapi pada dasarnya semua fahaman ni sama je pegangan tauhid iaitu berpegang pada kalimah syahadah jugak.

zaman nabi dulu pun sewaktu menghantar utusan dalam menegakkan kalimah ALLAH,nabi memberikan arahan yang berbeza mengikut tempat yang ingin dituju. contoh waktu nabi hantar sahabat ke yaman, nabi berpesan supaya ikut quran dan sunnah maka tidak akan tersesat. waktu sahabat yang ingin ke parsi kalo xsilap, nabi pesan lain plak. kalo xsilap, nabi berpesan supaya sahabat kabarkan ke penduduk sana, kalau mahu selamat, masuklah islam, kalau tidak mahu, bayar pajak, kalau tidak mau jugak maka akan dihukum.(cerita yang diatas ni kalau aku tersalah, betulkan aku yer). disini sudah menunjukkan nabi memberikan pendekatan yang berbeza terhadap kauam yang berbeza mengikut kesesuaian kaum itu. jadi jika ada perbezaan dalam organisasi dan sesuatu fahaman, itu adalah kerana perbezaan nature sesuatu kaum itu. kena faham benda ni.sebab kalau tidak tau macam mana sejarahnya sebabtulah terjadinya perpecahan antara umat islam sekarang. kita sekarang ni kalau tengok orang lain berbeza dari kita je biasanya kita cakap orang tu sesatla, radikal la dan macam2 lagi.padahal kita pun tak tau sangat pasal fahaman orangtu, sejarah dia camne.alih2 main tuduh je ni sesat, tu tak betul. padahal ilmu kita cukup2 makan je.mana boleh camni kawan..


aku penah dengar ada ustad ni buat perumpamaan camni. kita ni umpama bahan2 yang nak digunakan untuk buat kek. masing2 mengaku dialah bertanggungjawab untuk buat kek yang sebenar. tepung mengaku dialah kek yang sebenar. camtu gak dengan benda2 lain. kayu api yang nak bakar kek pun mengaku dialah yang betanggungjawab untuk buat kek yang sebenar.gula dan bahan2 lain pun sama gak. camtu gak pertubuhan2 islam ni.masing2 cakap merekalah islam yang sebenar. kita cuma perlukan seseorang yang bleh satukan bahan2 ni untuk menjadikan kek yang sebenar. barulah semua akan merasakan enaknya dan cantiknya kalau kek tu dah jadi. begitu jugak islam. kalo bersatu semua2 fahaman2 ni maka masing2 akan melihat kebesaran dan keindahan islam tu sendiri.barulah islam kuat.


jadi kat sini aku mengajak kita semua muslim untuk bersatu tanpa melihat fahaman mana yang kita ikut. hormat dengan pendapat orang lain asalkan tidak bercanggah dengan quran dan sunnah. aku percaya fahaman2 yang berbeza2 ni mereka pun berpegang pada quran dan sunnah jugak.cuma intrepretasi berbeza mengikut ulama2 yang berbeza.bukankah kita mengucap syahadah yang sama? baca quran yang sama? beriman kepada nabi yang sama? dan kiblat kita pun sama jugak kan? bukankah itu sudah cukup untuk menjadikan kita satu? ustad aku kat melaka pernah bitau aku camni." buat apa kita dengan berbeza pendapat nak bertelagah? awak sembahyang, saya pun sembahyang. lepas sembahyang awak tak nak wirid xpe itu ikut awak, saya nak wirid. apa yang lebih penting adalah saya dan awak yang sama2 sembahyang ni kan lebih baik kita sama2 berganding bahu untuk mengajak mereka2 yang belum sembahyang. itu lebih baik daripada kita duduk bertelagah tentang wirid lepas sembahyang tu bidaah atau tidak.banyak benda lain yang lebih penting lagi."

ok sampai disini dulu. semoga bermanfaat

p/s - entri ni ditujukan jugak untuk perpaduan umat islam kat msia xkira apa fahaman politik kau. aku percaya orang2 bawah yang sokong umno banyak yang baik2.cuma sesetengah pemimpin atasan je yang cam pundek.contoh cam najib monggolia.kan baik kalau anda memilih pemimpin umno yan lain yang lagi baik,banyak lagi pemimpin umno lain yang baik.kalo yang cam haram kasik turun la. untuk penyokong pas plak.daripada korang 24 jam blame umno xtentu pasal dan kerajaan kan lebih baik ko guna pendekatan yang lebih berhikmah seperti ajak bebuat baik kepada penyokong umno.aku yakin manusia ni fitrah dia nak berbuat baik sebenarnya.dan banyak penyokong umno tu tak sejahat seperti segelintir pemimpin atasan mereka yang macam haram tu. aku yakin kalau cara yang btol maka orang umno dan pas boleh bersatu.sebab sama2 melayu sama2 islam.jadi apa kata kita carik jalan supaya kita boleh bersatu. insyaALLAH makin maju dan berkatlah msia ni jadiknya kalau kita bersatu.

10 Jun 2010

kan bagus kalu negara aku pakai sistem islam dalam pentadbiran

salam

bila umur aku sudah makin meningkat sekarang barulah aku sedikit2 nampak bahwa indah, bahagia dan makmurnya jika kita hidup dalam sistem islam. barulah aku sedikit2 nampak kenapa islam suruh ni dan kenapa islam melarang itu. dan semuanya sudah jelas sekarang. semuanya ALLAH telah atur untuk manusia ikut dan kalau manusia ikut maka benefitnya punyalah banyak tak terkata. kan best kalau negara aku jalankan sistem2 islam dalam setiap aspek kehidupan. xdela banyak masalah yang timbul macam sekarang. yang xleh belah bila dah bertimbun2 masalah pun pemimpin kita masih gak xsedar2.tetap gak nak ikut sistem dari barat.ikut islam sket2 je. ni semua mungkin berpunca dari sistem pendidikan kita gak kot.kiblat kita kat arah barat kot.sebab tu rata2 pemimpin kita pun xterbukak minda dan fikiran untuk jalankan pemerintahan ikut sistem islam. kepala hotak kau berjambul lah kalau kau ingat sistem islam tu kolot. kepala hotak kau tu yang kolot. aku yang baru tau sket2 je pasal islam pun dah nampak bahwa islam itu sangat indah dan menguntungkan semua pihak.


aku bengang la dengan sesetengah pemimpin yang pada ic tulis islam, tapi bila sesetengah orang yang lain yang ingin mengetengahkan sistem islam untuk diaplikasikan dinegara kita, maka pemimpin2 bangsat ni dengan cara keji mereka selalu saja menyekat usaha2 murni itu.kalo camnila ape beza kau dengan zionist tu sial? at least zionist tu pun ganas terhadap bangsa lain tapi dengan bangsa sendiri dia jaga. ini kau dengan bangsa lain bukan main kau baik lagi tapi bila orang seagama kau terapkan islam kau yang lebih2 menolak. betul2 yaushu la kau ni.


aku harap golongan2 pemimpin seperti ini supaya mereka cepat turun dan semoga ALLAH gantikan mereka dengan golongan yang ingin menegakkan syariah islam. orang tak nampak je islam tu indah.aku pun belum merasakan sebab kat negara aku pick and choose pasal islam dan belum buat sepenuhnya sistem islam.tapi jauh dilubuk hati aku, aku sangat yakin dengan keindahan islam jika diterapkan dalam setiap aspek kehidupan.jahat2 aku pun aku tetap berharap seperti itu.alasan dia sangat mudah.sedangkan sistem yang diciptakan manusia sahaja kau sudah nampak benefit dia, inikan pula sistem yang ALLAH cipta.sudah tentulah jauh lebih baik. okla itu saja untuk kali ni.sekian wassalam.