23 Dec 2009

berkongsi........

salam
'Sesungguhnya beruntunglah orang-orang yang beriman.
QS. al-Mu'minun (23) : 1'

muslimin dan muslimat sekalian, saya mulakan tazkirah ringkas saya hari ini dengan sepotong ayat dari surah al mu'minun ini. ya benarlah sesungguhnya beruntunglah dan berjayalah orang2 yang beriman.kenapa dikatakan orang yang beriman itu beruntung? kerana jika kalian orang2 yang beriman kepada ALLAH, yakni jika kalian seorang muslimin atau muslimat apatah lagi mukminin atau mukminat maka kalian akan senantiasa mendapat doa untuk keampunan dari dosa2 kalian dan pahala berterusan dari ALLAH supaya kalian diampunkan dosa2 kalian semua.jangankan diwaktu kalian hidup, matipun nanti kalian akan senantiasa didoakan. maka disini dengan menjadi orang yang beriman maka kalian adalah orang yang beruntung.

kenapa saya katakan demikian? cuba kalian perhatikan dan renungkan diwaktu akhir dari khutbah kedua solat jumaat, maka khatib akan berdoa ALLAHUMMAGHFIRLILMUSLIMINA WALMUSLIMAT, WALMUKMININA WALMUKMINAT, AL'AHYA'I MINHUM WAL AMWAT yang maksudnya YA ALLAH BERILAH KEAMPUNAN BAGI MUSLIM LELAKI DAN PEREMPUAN dan JUGA BAGI MUKMIN LELAKI DAN PEREMPUAN SAMA ADA MEREKA YANG MASIH HIDUP DAN JUGA BAGI MEREKA YANG TELAH MENINGGAL. cuba muslimin dan muslimat sekalian bayangkan sudah berapa ratus tahun bahkan ribu tahun doa ini terus menerus dipanjatkan dan berapa banyak khatib yang membacakan doa ini dan berapa banyak pula kaum muslimin yang ikut mengaminkan doa ini? dan sehingga hari kiamat nanti doa ini akan terus pula dibacakan dan terus menerus pulalah juga kita sebagai muslimin didoakan untuk keampunan kita yang berterusan. makanya dengan itu saya menegaskan bahwa dengan menjadi orang yang beriman, sesungguhnya sangat beruntunglah kita.

dan dari itu juga saya menghimbau kepada diri saya sendiri dan juga muslimin dan muslimat sekalian supaya pertahankanlah iman yang telah dianugerahkan oleh ALLAH S.W.T dengan sentiasa berdoa supaya ditetapkan iman kita.bersyukurlah kita kerana diberi anugerah yang paling berharga ini dan semoga kita benar2 masuk dalam golongan orang yang beriman seperti yang dijelaskan dalam ayat2 seterusnya dalam surah al mu'minun ini. saya sudahi tazkirah ringkas saya kali ini dengan tasbih kifarah dan surah wal'asr.sekian wassalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

p/s : sekali sekala menyusun ayat seperti ustad ape salahnye.yang penting isinya di ambil sebagai iktibar.orang yang kasik tazkirah ni (aku) korang buat tak tau suda.......

19 Dec 2009

ni hal orang laki je. orang pompuan toksah sebok.

salam.
kalau dulu waktu aku skola menengah dulu waktu tu zaman underground tgh naik. so macam2 kumpulan yang timbul. budak punkla, skinheadla, budak hadcorela, budak grungela, budak hiphopla, emola, budak black dan macam2 lagi. bangge kalo dapat pegi function, gig dan sebagainya.kalo ari sabtu ngn ahad pegi mall memang muka2 ni je la yang nampak.lebih2 lagi kat tempat snuker ngn tempat2 game. pastu tersenggol sket nak gado.panggil budak2 dia pastu gado.kalo sorang2 xberani tapi kao ramai diala hero. sebab tu waktu dulu ramai yang nak join benda ni. mungkin sebab nak jadik gah dan nak ade backup kalo bergado.

tapi tu dulu.skang dah slow dah.mungkin masih ade tapi dah tak banyak lagi.masing2 dah bosan agaknye dengan perjuangan masing2.tapi aku tengok keadaan sekarang sebenarnya sama dengan keadaan dulu cuma situasi dia sedikit berubah. kalo dulu grup berdasarkan genre musik.skangni berdasarkan nombor dan warna plak. 30 la, 31 la, 77 la, 19 la, seratus dua puluh sembilanla, merahla, putihla, kelabula dan sebagainya.kalo dulu jadik budak skin skang jadi budak 3 kaler plak. sama dengan dulu.kalo dulu gado panggil budak2 grup dia, sekarang dah panggil adik beradik plak.potong sini potong sana. masih sama gak dengan dulu.bangga dengan kelompok dia. padahal sebenarnya tujuan kelompok kau tu ditubuhkan adalah untuk amar makruf nahi munkar. untuk membela agama dan kebajikan orang islam. murni tu tujuan camtu.

so dari pandangan aku keadaan dulu dengan sekarang ni xjauh berbeda.budak2 melayu(bukan semua) kita memang cenderung untuk nak ade backup supaya nampak kuat.aku buat post ni bukan untuk attack maupun blame mana2 pihak tapi semacam ayat penyata saja.mengekspresikan saja.cuma nasihat aku bukan xboleh nak jadik gangster atau fighter atau nak jadik kuat, tapi biarla tujuan kau itu baik untuk membantu orang yang dalam kesusahan dan melawan mereka2 yang cuba menjatuhkan maruah kau apatahlagi kalau agama yang dipertaruhkan.ini tidak, amar makruf nahi mungkar tapi semayang seminggu skali.pastu nak blaja buah ni buah tu, ilmu ni ilmu tu, nak blaja tassauf la, ilmu agama yang tinggi2 la tapi rukun solat pun kau tak hafal.kan tak betul tu.yang penting sekali adalah setiap ape yang kita buat ni niat harus kerana ALLAH. baru betul jadiknya.kalo niat kerana benda lain tu yang jadik menyimpang tu.ok sampai disini dulu.

14 Dec 2009

setahun telah berlalu.huuuuu.....

salam.

sedar tak sedar dah hampir setaun aku berblogging ni. dari ke benda mengarut2 sampai ke benda2 yang ada sikit pengajaran semua aku dah kasik perah otak nak posting kat sini.tapi aku berharap mudah2an ada la benda yang baik yang korang dapat dari posting2 aku.bukannye ape. bukan nak menunjuk alim atau nak buang tebiat tapi sekadar mengingat kan diri sendiri je. ye la xkan selamanya kau nak buat jahat kan?sebab manusia ni pada dasarnya memang menginginkan yang baik2 je.cuma banyak faktor dan obstacles yang menjuruskan manusia kepada dark side. so salah satu cara aku nak menutralkan kejahatan aku alias benda2 jahat yang aku buat alias darkside aku adalah dengan remind diri sendiri melalui blog ni sekaligus aku share gak dengan pembaca.tu pun kalo ada yang baca. tapi kalo posting2 aku yang ada unsur maki2 xyah le korang nak share gak.mudah2an dimasa hadapan aku harap bertambah ilmu aku dan kematangan berfikir dan berkehidupan aku sehingga aku boleh share banyak lagi dengan yang membaca disini. tapi sejak dua menjak ni cam ada hambatan sketla.otak xmo berjalan untuk tulis blog yang best2.tapi xpela masih banyak masa dan ruang bagi aku untuk memperbaiki semuanya.dan aku berharap dapat gak tulis blog tentang perubatan dan berkongsi masalah2 kesihatan dan sebagainya. ye ar tarok nick name the dr tapi xpenah pun tulis pasal dunia perubatan. doktor taik kucing kot.hahaha.ok sampai disini dulu dan aku mendoakan supaya engkau2 semua sihat2 dan diberi bantuan oleh ALLAH dalam ape yang kau buat selagi itu tidak lari dari ajaran islam.AMIN.

8 Dec 2009

rokok sebatang tak sampai sposen

entry kali ni aku tujukan kepada smokers2 yang bangsat ditempat aku blaja kat sini yang tetap smoke walaupun ada tanda no smoking ditempat itu. aku penah sound satu dua orang tapi dia buat derk jerk. so ape lagi yang boleh aku buat? nak hempuk orang tu? kang sampai berbulan xhabis cite kang. kalo kepala dah bodoh giler itu la jadiknya.ignorance.buat bodoh je xpikir orang lain. orang lain pun smoking gak tapi tertib.kat tempat yang xbleh smoke janganlah buat kepala kau nak smoke gak. sape la yang cipta rokok ni ek? pergh aku pun xpahamla dekat golongan2 perokok tegar ni. kalo kat tempat aku blaja ni ko sebutla mana tempat yang orang x smoking? even dekat wad pun orang smoking. btol2 bodoh. tu blom aku masuk dalam bab kencing merata2 lagi.even kat tempat amik air semayang pun selamba derk je ada orang kencing.pukimak btol.haha entahle aku antara bengang dan lawak dan sedih dengan mentaliti sesetengah orang.ntah ape la punca dia aku pun xtau.mak bapak tak ajar kot.ntah le.ok la sampai disini dulu la sekali lagi aku meluahkan pendapat aku.nanti next time aku buat entry mengajak kepada benda baik lagi.buat masa sekarang ni entri ni dulu la.maafla kalo banyak caci makian kat sini.bagi aku perkataan tu je lah yang dapat menggambarkan ape yang sesetengah orang kat sini buat.skali lagi aku tekankan..... SESETENGAH ORANG. bukan semua.

29 Nov 2009

klinikal = kuli

salam.
pergh lama giler x update blog.sibuk ar sekarang. aku sekarang jadik kuli kat hospital ni. buat keja untuk orang lain.pagi bangun follow up patient.pastu tulis kat status panjang lebarpastu suntik insulin intuk patient yang nak makan. pastu check blood sugar patient dan macam2 lagi benda lain kena buat. pastu kalo salah sket memang kena marah la. cibai tau nak marah je tapi ilmu xmo bagi. kalo ko banyak share ilmu ko ngn aku xpe gak.kau memang lancaula .tapi xsuma doktor la yang marah.ade yang baik.biasa dr perempuan yang baik. cuma ada satu dua yang palat.kalo kat msia memang aku maki balik xpun kat luar aku pukul kau ke.tapi kat sini ape pun aku xde so diamkan diri je la. tak cukup dihospital aku dikulikan diluar juga aku harus menjadi kuli.hari ahad lepas subuh aku kena pegi padang bola, siapkan bola, air, kuih, bip untuk doktor2 ni main.dan semua tu pakai duit kitoang budak klinikal ni.yang takbestnya kalo aku dapat main skali ok gak la tapi masalahnye budak klinikal xdapat main.semua doktor yang main.aduuuuhhhh.ape aku boleh buat? layan je la.sebab kalo aku protes maka automatik aku xkan lulus xam bahagan ini.lagipun apa kuasa aku kat sini?xde.......
tapi aku tetap tidak memperdulikan itu semua.bagi aku itu asam garam kehidupan. mungkin sekarang aku berada distrata paling bawah sekali. tapi xpe, masih ada masa hadapan dimana aku pun akan berada diatas.dan aku akan pastikan bila aku berada diatas, bahwa perkara yang sama tidak berulang lagi. semua orang patut diberikan layanan yang sama tidak kira siapa kau.kecali kalau kau punya hati yang palat, dimana kau selalu tidak senang dengan kesenangan orang lain, maka aku akan ajar kau dengan fist, elbow dan kick aku.tapi bukan sekarangla.hahaha.tempat orangla katakan.ok sampai disini dulu luahan hati aku.

25 Oct 2009

aduh stress giler arrrrr...............

salam........

lumrah bagi student untuk merasakan stress dan hilang semangat lebih2lagi apabila bersangkutan dengan exam. tapi kalo dilayankan sangat perasaan stress dan down tu alamat xhabisle jawabnya.buat bodo saja. lama2 akan berlalu masa2 suram itu.buat ape kau fikirkan lame2? benda dah berlalu bukannya kau boleh kembali ke masa itu.kau ingat ni cam citer back to the future ke? daripada kau terlalu memikirkan maslah kau tu lebih baik kau fikirkan jalan penyelesaian lagi berfaedah. gagal sekali bukan berarti gagal selamanya. tiada istilah gagal melainkan kalo ko gagal mengucapkan kalimah LAILAHAILLALLAH ketika kau menghembuskan nafas terakhirmu. itulah istilah gagal yang sebenarnya. irreversible, fatal dan no turning back. sedangkan gagal yang lain itu bukanlah gagal namanya melainkan kau boleh mengubah dan membetulkannya. kau paham maksud aku? kau nak pertolongan disaat kau memerlukan? senang saja lakukan perkara yang sama kepada orang lain diwaktu kau sedang senang.nescaya diwaktu kau susah nanti ALLAH lah yang akan membuka jalan bagimu akibat dari perbuatan baikmu sewatu kau senang dulu. dan ingat pada akhirnya nanti kau pasti jua akan menyelesaikan studimu dan apa jua yang kau usahakan itu. it is just a matter of time. glory is in front of u. a lil bit of effort, believe, faith, pray and struggle will send u directly to it. like i just said before, IT IS JUST A MATTER OF TIME.....................

11 Oct 2009

Sekali sekala menggunakan kepala hotak

salam

entri kalini mengajak koang untuk berfikir simple tapi bermakna besar. pernah tak kau fikir betapa besarnya saiz badan kita ni jika nak dibandingkan dengan seekor semut? betapa giganticnya kita kalo nak buat perbandingan. tapi pernah tak kau fikir jugak betapa kecilnya saiz kita ni jika nak dibandingkan dengan saiz bumi.lebih kecil dari titik yang kecil kalo nak buat perbandingan. Lepas tu plak pernah tak kau terfikir bahwa jika dibandingkan bumi dengan galaksi2 yang entah berapa jumlahnya, bumi ni pun sangat kecil mungkin lebih kecil daripada titik jika nak dibuat perbandingan. Dan daripada semua perbandingan2 itu pernah tak kau terfikir bahwa ALLAH MAHA BESAR DENGAN MENCIPTAKAN SEMUA ITU!!!!! dari yang sekecil2 makhluk sampai dengan sebesar2nya semua itu ALLAH yang cipta! semuanya diciptakan dengan sebegitu detailnya dan masing2 mempunyai peranan masing dan ALLAH tidak pernah lepas kontrol terhadap semua ciptaanNYA. SUBAHANALLAH.

"Dan Dialah yang menjadikan bumi terbentang luas dan menjadikan padanya gunung-ganang (terdiri kukuh) serta sungai-sungai (yang mengalir) dan dari tiap-tiap jenis buah-buahan, Dia jadikan padanya pasangan: Dua-dua. Dia juga melindungi siang dengan malam silih berganti. Sesungguhnya semuanya itu mengandungi tanda-tanda kekuasaan Allah bagi kaum yang (mahu) berfikir. " Ar-Ra'd 13 : 3

25 Sep 2009

Fascinating Melaka


salam. sempena hari raya ni aku sebagai rakyat melaka ingin sedikit berkongsi kemakmuran dan keindahan serta kemajuan negeri melaka dengan korang semua. enjoy.......



melaka bandaraya warisan dunia.btol2 ni bukan memain



selamat datang ke melaka



clasical view of developed melaka


antara identiti melaka


ni satu lagi. satu dunia datang sebab nak tgk benda ni.



masjid kebanggaan rakyat melaka. aku smayang jumaat kat sini.



agama lain tetap dihormati. resepi kemakmuran melaka.



menara taming sari. bleh tengok view melaka dari atas. tapi biasa yang naik orang luar. kalo tanya orang melaka berapa kerat je yang dah naik.



menara yang boleh naik turun. menara kl bleh buat camni? mane dapat.....



dataran pahlawan. tu yang huruf M tu takyah datang pun xpe boikot le.



malam di dataran pahlawan. happening beb.



melaka mega mall. aku pun tak penah masuk lagi tapi sebab lawa aku amik je gamba.



mahkota medical centre. sebab rakyat melaka ramai makin kaya maka hospital swasta makin banyak didirikan.



mahkota century hotel. bukak pose kat sini best beb. depan mahkota parade je



melaka river cruise.belom siap pun nampak lawa gak.pergh. xyah g venice, melaka pun dah mantap.


waktu senja dinegeri maju. tu yang belakang tu eye on malaysia tapi xsempat pegi sebab nak maghrib.


Bangunan majlis bandaraya melaka. tempat lepak. ade skrin bleh tgk epl ramai2.



maksud gamba ini adalah untuk menunjukkan kebersihan jalan2 dimelaka.dimana2 memang beginilah panorama jalan2 dimelaka.susah nak tgk sampah kat melaka. orang melaka memang jaga kebersihan.


tarikan pelancong untuk non muslim. kalau kau masuk kau same la dgn non muslim.



beca.biasanya bro2 beca speaking english saja.haha



tempat parking berteknologi tinggi. negeri majula katakan.........



sebahagian rakyat melaka yang cool.....



friendly citizen of melaka. aku tak kenal pun apek ni tapi biasala sebab rakyat melaka sporting maka dia pun menghadiahkan senyuman kat aku.


mat saleh pun terpegun tgk melaka. " i thought i was in europe" kata dia.


satu lagi pic rakyat melaka yang cool di salah satu mercu tanda melaka.


p/s : sampai di sini dulu. ni baru sikit je ni.baru satu dua tempat je.banyak lagi yang aku tak pegi. next time punya cuti aku amik.bukan ape sebagai rakyat melaka aku rasa aku patut berkongsi kemakmuran dan keindahan melaka dengan kau orang semua.datanglah melaka. anda akan terpegun dengan negerinya. ok silakan tengok lagi skali kalo tak puas.........

20 Sep 2009

BARU LEPAS TAKBIR TADI.......

salam

malam ni malam raya. besok kita akan menyambut raya. tapi sebelum beray sakan aku ingin mengajak kita semua pikir kejap.kejap je. camni, kan raya tu maksudnya kita meraikan kemenangan kita semasa bulan ramadhan? melawan hawa nafsu dan rasa hati kita? dalam kata lain idul fitri adalah untuk mereka yang menang. so aku nak mengajak kita semua sama2 fikir kejap je. tanya dalam diri kita. "ramadhan taun ni aku menang ke? atau ramadhan ni aku sekadar lapar dan dahaga je tapi tak dapat ape2? kalau begitu layakkah untuk aku menyambut hari raya sakan?
kalo aku sendiri aku pun tak tau ape jawapan dia. tapi satu hal aku sentiasa optimis dan husnuz zhon dengan ALLAH. mudah2an kalau tak menang total pun menang sikit pun ALHAMDULILLAH. mudah2an kita suma termasuk dalam golongan orang yang berjaya dalam bulan ramadhan ni. amin

p/s : SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI KEPADA SEMUA. AKU MENGHARAPKAN AGAR KORANG MEMAAFKAN DOSA AKU PADA KORANG JIKA AKU PERNAH BERBUAT SALAH PADA KORANG. AKU HANYALAH ORANG BIASA YANG SELALU BERBUAT KESALAHAN.MAAFKAN AKU. SEMOGA KAU2 SEMUA DIRAHMATI OLEH ALLAH S.W.T

15 Sep 2009

speak english laaa......

mdm x : good morning, may i help u?

aku : good morning i would like to make an islamic maybank account

mdm x : oh ok can u give me your id please?

aku : here u are

mdm x : ok, hafiz is it? still study? where?

aku : indonesia.

mdm x : what course?

aku : im taking medicine.

mdm x : oh u are taking medics there? since when? are u in your semester break?

aku : yes i am. i've been there since 2005 and now im in my fourth year. i just came back for hari raya break. short break only. until 30th of september.

mdm x : how are u there? i've heard that indonesian are launching anti malaysia's protest?

aku : im fine nothing serious happens. but the situation are getting worse. the media are telling lies and bad things about malaysia. they provoke their citizens too much until most of them have some kind of prejudice to malaysia.

mdm x : waa is that so? it is really not fair. they forgot how many of their citizens work here? what a low mentality they have. dont forget about rapping, thieft, samun and all that things they did here. they also cause a lot of trouble here. aren't they reallize that?

aku : yes that's right. but their media never exposed any of that.they only tell that their workers here are being tortured and our country is stealing most of their cultures and foods.

mdm x : wa teruk la....

aku : itu la. but for me, im not blaming their citizens, but i put the blame onto their media because too much provoke. and most important thing is respect. we have to respect each other and people are losing it.

mdm x : yes u are right.ok this is your card and i want you to go to the cash deposit machine and put 250 and then u are done. u can change your pin number after this

aku : oh ok thanks a lot aunty.

mdm x : ok you are welcome.

p/s : entri ini tidak bermaksud ape2 melainkan aku nak menjadi sedikit bangga sebab perbualan diatas tidak dibuat2 tetapi betul terjadi. aku speaking orang puteh kat bank tadi ngn mdm x tu.haha dah bertaun lamenya xguna bahasa org puteh.memang le agak broken tapi aku xsangka le bleh speaking hampir penuh dengan bahasa omputeh ni. dan aku berbangga dengan diri aku gakle sebab aku rasa macam xreti nak cakap omputeh tapi kekadang tu bila cakap ok je hahaha.walaupun dgn grammar yang tunggang langgang tapi bila orang paham cakap aku maksudnya xde la hampeh sangat.hahahaha mintak maaf jika pembaca annoy dengan entry ni.mungkin english koang lebih mantap tapi aku tetap bangga gak.hahaha.

11 Sep 2009

entri penenang jiwa dan penyejuk mata


hasan al bana




yusuf islam



syeikh ahmed deedat



syeikh ahmad yasin



tuan guru nik aziz nik mat


entri kalini adalah bertujuan untuk menyejukkan mata dan hati dengan melihat orang2 yang hidupnya ditujukan untuk mendapat keredhaan dan hidup mereka juga mereka dedikasikan untuk kemaslahatan umat. kalo dari redup wajah mereka mungkin dalam benak kita memikirkan mungkin wajah2 inilah yang akan mendiami syurga insyaALLAH. memang boleh nampak nur dari wajah mereka. ok silakan merenung wajah2 ni.

p/s - Ya ALLAH semoga aku juga dapat menjadi seperti mereka dalam hal mencari keredhaan MU. AMIN.

10 Sep 2009

otak ade, pakai.............



salam

aku cuma nak beri nasihat kepada semua orang supaya dalam setiap tindakan yang ingin kita lakukan lebih2 lagi tindakan yang crucial seperti tindakan yang melibatkan orang lain dan memberikan impak kepada orang lain, MAKA GUNAKANLAH AKAL FIKIRAN YANG TELAH DIBERI OLEH ALLAH SUBAHANAHUWATA'ALA DENGAN SEBAIK2NYA. ALLAH telah memberi akal fikiran kepada manusia supaya kita dapat membezakan antara baik dan buruk. JANGAN IKUT NAFSU, JANGAN IKUT PERASAAN, JANGAN IKUT EMOSI, NANTI MEMBAWA KESAN BURUK KEPADA DIRI SENDIRI DAN ORANG LAIN JUGA. kalo tidak kita tidak ada bezanya dengan binatang yang tidak diberikan oleh ALLAH dengan akal. manusia semakin menuju kepada sifat2 haiwan. kerna itu kita bisa lihat sekarang ni dunia sudah macam mane kroniknya. oleh sebab itu jugaklah dimana2 kita lihat banyak sekali bencana2 yang berlaku. itu semua peringatan dari ALLAH kerna tersasar jauhnya manusia dari jalan yang sepatutnya diikuti. so marilah kita sama2 kembali kepada sifat asal manusia yang diberi akal fikiran oleh ALLAH supaya dengan akal fikiran itulah kita terhindar dari kehancuran dan kemusanahan dan menuju kepada kebahagiaan.

Dan apabila dikatakan kepada mereka: Janganlah kamu membuat bencana dan kerosakan di muka bumi, mereka menjawab: Sesungguhnya kami orang-orang yang hanya membuat kebaikan. Ketahuilah! Bahawa sesungguhnya mereka itulah orang-orang yang sebenar-benarnya membuat bencana dan kerosakan, tetapi mereka tidak menyedarinya.
( al-Baqarah ayat 11 - 12)

Dan janganlah kamu berbuat kerosakan di bumi sesudah Allah menyediakan segala yang membawa kebaikan padanya dan berdoalah kepadaNya dengan perasaan bimbang (kalau-kalau tidak diterima) dan juga dengan perasaan terlalu mengharapkan (supaya makbul). Sesungguhnya rahmat Allah itu dekat kepada orang-orang yang memperbaiki amalannya. ( al- A'raaf ayat 56)

p/s : kalau perangai dah serupa binatang buat ape bercakap bahasa manusia lagi? baik menggonggong je lagi baik. makan tido mengawan je. benda lain dah xyah buat dah. btol x?

5 Sep 2009

kau nak senjata? aku ada......

salam

pernah tak kau rasa susah? rasa stress? sebab masalah yang ada pada kau? kau rasa masalah kau ni dah kronik dah, dah takde jalan keluar dah. dan bila dah sampai tahap macam tu, tetiba je spontan dari mulut kau keluar bacaan doa meminta untuk diselesaikan masalah kau tu. sebab kau dah desperate sangat tiba2 je kau teringat pada tuhan? pernah tak kau rasa macam tu?

pastu plak part yang paling bestnya adalah lepas kau berdoa tu, tetiba plak masalah yang kau rasa dah takde jalan keluar tu alih2 je ada jalan keluar, tetiba je rasa cam dah setel. agak2 sape yang setelkan tu? sape yang bagi jalan keluar tu? jawapannye tak lain tak bukan, ALLAH.

kalini entri berbau dakwah aku nak tekankan tentang kekuatan doa. kau tau tak sebenarnya doa ni adalah senjata umat islam yang paling power. cuma kita je yang kurang yakin. pertanyaannya kenapa tak yakin? sebab merasa doa tak pernah dimakbulkan?

kalo doa kita tak dimakbulkan plak kita kena introspeksi diri sendiri. banyak faktor dia. antaranya mungkin sebab kau berdoa tapi kau sendiri tak yakin doa kau dimakbulkan. camne nak makbul camtu? atau mungkin doa kau tu tak setimpal dengan ape yang kau buat sekarang. mungkin kau doa nak jadi kaya tapi kau duduk goyang kaki je, atau kau doa nak lulus ujian tapi buku kau xpernah baca, takde usaha. camne nak makbul camtu? tapi ade jugak kadang2 ALLAH tidak mengabulkan permintaan kau itu sebab ALLAH menyediakan sesuatu yang lebih baik dari ape yang kau mintak. contohnya bila kau mintak jadi doktor tapi ALLAH tetapkan kau jadi cikgu sebagai contoh, mungkin kau tak sesuai jadik dokter sebab kalau kau jadik dokter mungkin kau tak boleh handle stress yang bakal kau hadapi sehingga boleh membuat kau jadik giler, oleh sebab itu kau ditetapkan oleh ALLAH sebagai cikgu. ALLAH memberi yang lebih baik kepada kau. itu namanya HIKMAH.

aku masih ingat waktu aku dengar ceramah ustad ismail kamus. beliau bilang yang doa ni pasti dimakbulkan, kalau tak hari ini, besok. kalau tak besok, lusa. kalau tak sekarang, nanti,. kalau tak didunia, diakhirat nanti pasti ALLAH makbulkan. ko toksah risau la. permasalahannya tinggal yakin dengan tak je. yang buat aku heran, kenapa boleh sampai tak yakin? cuba kita renung balik dengan siapa yang kita tak yakin tu? kau tak yakin dengan ALLAH? NUZUBILLAH. ALLAH itu MAHA BESAR, tiada apa yang mustahil bagi ALLAH kecuali sifat mustahil. jangan sampai kita suuz zhon (bersangka buruk dengan ALLAH).

dalam berdoa, kita kena sentiasa bersangka baik terhadap ALLAH. kena sentiasa yakin bahwa doa tu akan dimakbulkan ( setelah berusaha). barulah ALLAH akan memakbulkan doa kita beb.kalaupun doa kita tu nanti tak dikabulkan, yakinlah bahwa ALLAH ade plan yang lebih baik untuk kita. jangan sekali2 nak bersangka buruk dengan ALLAH. ALLAH itu tidak zalim melainkan hamba2NYA yang zalim terhadap diri sendiri. kena yakin tu!

Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu mengenai Aku maka (beritahu kepada mereka): sesungguhnya Aku (Allah) sentiasa hampir (kepada mereka); Aku perkenankan permohonan orang yang berdoa apabila ia berdoa kepadaKu. Maka hendaklah mereka menyahut seruanku (dengan mematuhi perintahKu), dan hendaklah mereka beriman kepadaKu supaya mereka menjadi baik serta betul. (Al Baqarah ayat 186)

kenapa aku bangkitkan topik ni? sebab aku dah banyak kali melaluli masa2 sulit dan banyak kali jugaklah dengan doa aku dapat keluar daripada masa sulit itu. mungkin juga dari doa mak aku dan keluarga aku, maka aku dapat selesaikan masalah2 aku. contoh yang aku bleh bagi adalah seperti waktu exam. bila time exam rasa cam blank je tapi bile keluar result ALHAMDULILLAH lulus. semalam pun berlaku lagi keajaiban doa kat aku. semalam waktu exam dermatology aku rasa cam kena repeat je tapi bila keluar result aku lulus cukup makan. AlHAMDULILLAH YA ALLAH. oleh kerna tu aku nak berkongsi dengan korang benda ni. doa tu senjata kita. kalo ada masalah, doa, mintak dengan ALLAH sebab ALLAH adalah sumber segala sesuatu didunia ini.ok tu je kot harap2 korang dapat tangkap ape yang aku nak sampaikan kat sini.

p/s : aku meminati ada seorang muslimah ni. dan aku berharap supaya ALLAH beri dia pada aku. tapi kalo xdapat pun xpe aku sadar diri huhu , aku tetap husnuz zhon. sekadar pemberitahuan aja.haha

30 Aug 2009

kenapa dengan engkau ni??????

salam
ada segelintir perempuan yang selalu untuk memperjuangkan hak kesamarataan dengan laki2. "ape yang laki2 dapat, kita pun boleh dapat juga, apa yang laki2 buat, kita pun boleh buat juga", kata mereka.even ada yang nak jadik imam solat kalo semayang dengan laki2 pun ada.punyala dhsyatnye. tapi dalam sesetengah keadaan, kenapa perlu ada ungkapan2 seperti 'ladies first', "awakla pergi tempat jauh tu, saya kan perempuan", "perempuan mane boleh buat keja berat2 ni, awak je la ek", "awakla yang jaga malam, saya perempuan bahaya kalau balik malam2" dan sebagainya.

disini la yang buat aku xpaham. kenapa bila awak tau awak tu kurang berdaya, tapi tetap juga awak nak mempersoalkan hak2 kesamarataan antara gender awak dan lelaki?even kalo boleh awak nak jadi pemimpin dan memimpin golongan laki2.tapi sebenarnya awak tau awak lemah. awak tau golongan awak ni ada satu elemen iaitu emosi yang boleh memberi efek yang tidak baik dalam decission making. ni la masalah dengan sesetengah perempuan zaman sekarang.dengan semakin meningkatnya taraf hidup dan social economy so awak mula rasa bahwa awak berhak untuk mempersoalkan hak kesamarataan.

aku bukanlah golongan yang memandang rendah dengan keupayaan perempuan tetapi bagi aku masing2 ada peranan masing2. ada waktunya perempuan perlu dilebihkan dan adakalanya laki2 perlu dilebihkan. even kalo harta wasiat pun kalo xsilap aku anak laki akan dapat lebih dari perempuan. tu ALLAH yang tentukan. masih awak tidak berpuas hati?

aku juga bukan anti dengan perempuan. cuma aku agak bengang dengan idea pemikiran golongan perempuan seperti itu. battle of the sex seharusnya tidak wujud. aku sangat meninggikan darjat perempuan, mana taknye, dua orang yang paling aku sayang kat dunia adalah perempuan ( mak ngn nenek), pastu laki2 ( baba ngn adik aku), dan orang2 yang aku sayang kebanyakkannya perempuan (makcik2 n sedara2).

korang xkanle tak tau bahwa nabi pun mengangkat darjat perempuan dengan sangat tinggi. dalam quran jelas mengatakan bahwa laki2 adalah pemimpin kepada perempuan.bukan bermaksud laki2 berhak melakukan apa sahaja kepada perempuan tetapi oleh kerna ALLAH memberikan laki2 dengan kekuatan dan ALLAH memberikan perempuan dengan kelembutan, maka laki2 diberi tugas sebagai pemimpin. so ape lagi yang nak dopersoalkan?so berhentilah dari berfikir tentang siapa yang lebih superior dan siapa yang inferior. macam tadi yang aku tulis, masing2 ada peranan masing2 dan itulah yang menjadikan dunia ini tetap berputar.

p/s - 'awak' disini aku tujukan untuk golongan yang selalu mempersoalkan hak2 antara laki2 dan perempuan. post ini aku tidak tujukan kepada mana2 individual tetapi secara umum sahaja.

21 Aug 2009

seloka ramadhan

pagi2 ke kedai kopi,
niat di hati nak makan roti,
bulan ramadhan sudah kembali,
setelah lama aku menanti, (ye ke? mudah2an)

roti sepinggan xcukup lagi,
sebab xcukup, ku tambah lagi,
taun lepas punya terawih banyak tak pegi
harap2 taun ni tak berulang lagi.

habis makan ku senang hati,
perut penuh xberbunyi lagi,
bulan ramadhan tempat mengisi,
pundi amal untuk kemudian hari.

pulang kerumah tengok tv,
xde cerita ku pasang dvd,
cuma satu hal yang aku belum mengerti,
kenapa setiap kali puasa makin bertambah beratku ini?

sedang asyik kutengok dvd,
tiba2 letrik pun mati,
harta yang lebih janganlah makan seorang diri,
ingatlah kat orang lain, tolonglah dibagi2 (maksud aku pada orang yang kurang berkemampuan)

letrik mati, kusakit hati,
rupa2nya bil tertunggak lagi,
sekian dulu pantun ku ini,
semoga diakhir ramadhan, kemenangan menanti (amin)

16 Aug 2009

tribute to the legend.......


tak gendong, kemana2.....
tak gendong, kemana2....
enak donk, mantep donk,
daripada kamu naik pesawat kedinginan mendingan tak gendong toh? enak toh? mantep toh?
ayoooo kemana?
tak gendong, kemana2....
tak gendong, kemana2....
enak tau,,,
HAHAHA....

where..... are u going?
ok...... i am walking,
where..... are u going?
ok...... my darling,

HAAAAAAAA ...... HAAAAAAAAA........... HAAAAAAAAAA......... HAAAAAAAAAAAA

ps/ Al Fatihah to mbah surip the legend. http://www.youtube.com/watch?v=u55fa718OkQ (sori ar beb aku lupa cara nak download file dari youtube ar)

14 Aug 2009

kehilangan yang tiada pengganti

AL FATIHAH buat ustaz Asri Rabbani yang telah meninggal dunia pada tanggal 13 ogos 2009. Semoga rohnya diberkati ALLAH dan ditempatkan dalam golongan hamba2NYA yang soleh. Kita telah kehilangan seorang pendakwah dalam bidang nasyid yang tidak ada pengganti. aku dari kecik lagi sudah menggemari lagu2 ustaz asri dari beliau masih di nadamurni lagi.bagi aku suara ustaz asri ni yang paling sedap, merdu. serius suara dia memang sedap banget.adala dua tiga kali aku pernah menonton persembahan live dari rabbani dan memang tidak ada beza suara dia live ataupun dalam radio. dan yang paling penting lagu2 beliau semua berkonsepkan ketuhanan, dan menyuruh orang untuk berbuat baik.mudah2an itu dapat membantu beliau ketika diakhirat nanti. selamat jalan ustaz Asri. semoga engkau diberkati.amin

9 Aug 2009

betol ke???? ntah le.......

salam

kemarin dekat tvone ade tayang detik2 penangkapan nordin mat top. aku smalam layan gak ar siaran tu. macam movie pun ade gak. dekat 18 jam serbu last2 polis dapat gak tawan rumah yang didalamnya ada 'nordin mat top' tu ( aku buat tanda petik sebab sampai skarang polis xberani nak declare yang diorang bunuh tu nordin mat top sebab belum tes dna).tapi kalo dari surat kabar local diorang menyangkal itu nordin atas sebab2 tertentu.

ok la betul tu nordin ke atau tidak tu aku xkesah.bukan tu yang aku nak bicarakan disini.yang aku nak bicarakan.yang aku nak bicarakan disini adalah mengenai pengeboman. betul atau tidak?

secara jujur aku pun sampai skarang memang xleh nak cakap atau nilai ini betul ke atau tidak. sebab golongan2 ulama dan agama pun ada yang pro dan kontra tentang benda ni. ada yang memetik dari ayat quran, aku lupa surah dan ayat brape tapi ayat hujung2nya maksudnya begini "janganlah kamu letakkan diri kamu dalam kebinasaan" (maaf mungkin ada yang boleh memberi lebih detail ayat ini).dan dari ayat ini mereka memutuskan bahwa tindakan pengeboman ini bertentangan dengan ajaran islam.

tapi aku cuba melihat dari sudut pandang golongan 'mujahidin' ini jugak. dulu aku pernah tgk temuramah dengan arwah amrozi. ketika ditanyakan mengapa mereka pilih jalan begini maka mereka memberikan penjelasan mereka. amrozi bilang dia sebenarnya berperang dengan amerika dan sekutu2 yahudi amerika. dari penjelasan amrozi, sebenarnya kita ni sedang dijajah oleh amerika dan sekutu2nya tapi cuma kita je xsedar. lihat saja ekonomi kita semuanya berkiblatkan ke sana.ekonomi amerika jatuh, habis satu dunia kucar kacir jadinya. kemudian, kita tengok sistem pentadbiran dan pemerintahan? demokrasi, liberal dan sebagainya, itu yang dibesar2kan dan dianuti. syariah, hudud, semua tu dianggap kolot. ironisnya yang menganggap kolot tu adalah orang yang mengucap LAILAHAILLALLAH.xtaula mungkin dia cuma mengucapkan di lidah saja tanpa ada rasa kebesaran ALLAH. terus, lihat anak2 muda zaman sekarang? cara hidup mereka? cara berpakaian mereka? pergaulan mereka? kebanyakannya berkiblat ke barat. itu sebab golongan muda sekarang ni sangat lemah, tiada jati diri, sebab pegangan agama dalam diri sangat lemah.berapa ramai anak muda yang sekarang ini memikirkan tentang hari akhirat? rata2 tidak memikirkan itu kerna terlalu sibuk dengan kenikmatan dunia ni.

dan daripada sebab2 kat atas tu amrozi menjelaskan bahwa amerika sedang menjajah orang muslim kat nusantara dan oleh sebabtu gak mereka memutuskan untuk berperang dengan amerika dengan cara mereka sendiri (mengebom tempat2 maksiat dan aset2 amerika di indonesia)

aku rasa ada betul gak ape yang amrozi cakap tu.kita sebenarnya memang dijajah.cuma xsedar je. tapi mengenai cara melawan penjajahan melalui peristiwa pengeboman tu aku serahkan pada ALLAH. cuma ALLAH yang bisa menentukan itu benar atau salah. tapi aku sokong niat golongan2 ini kalo betul memang niat mereka 100% untuk memperjuangkan islam. tapi kan ade pepatah yang mengatakan matlamat xmenghalalkan cara? camne plak tu yerk? WALLAHUA'LAM. kita serahkan semua kepada ALLAH. mudah2an dengan niat yang murni ALLAH bagi keampunan dan ape yang mereka mau yaitu shahid.

aku disini cuma boleh menyimpulkan bahwa mengenai betol atau tidak tindakan mereka ini, semuanya diantara mereka dan ALLAH. tetapi jika mereka melakukan ini 100% demi islam, maka aku rasa aku sokong kot. ape2 yang ko perjuangkan asal itu mengikut syariat dan berlandaskan islam, aku sokong kau. tapi kalo perjuangan kau lain daripada itu, PERGI MAMPOS SAMA ENGKAU!!!!!!!!!!

2 Aug 2009

hoi gemok! lawak lah kau ni!

salam

entri kali ni mengenai golongan2 seperti aku. tapi sebelum tu aku tau skarang ni kat msia tengah kurang stabil sket tapi malas aku nak tulis pasal benda2 tu. buat sakit kepala je pikirkan keadaan msia skarang. semua xnak mengalah. yang pro kerajaan tetap ngn pendirian dioang begitu juga yang pembangkang. aku sampai dah naik muak dah dengan pergolakan.aku benci ketegangan dan sewaktu2 dengannya. aku dambakan keamanan dan saling menghormati antara satu sama lain. sebabtu kalau main bola petang2 aku xsuka main ganas sebab aku rasa dengan main ganas maka itu boleh menimbulkan ketegangan dan dari ketegangan macam2 benda bleh jadi. kalau nak bertindak ganas, bertindak ganaslah ditempat yang betul, dengan musuh anda sebagai contoh. tu prinsip aku. aku bencikan keganasan tetapi bila sewaktu2 memerlukan aku untuk bertindak ganas maka akan aku lakukan. tapi cuma dengan musuh aku sahaja ( musuh disini adalah orang jahat yang mencari gara2 dan juga orang jahat yang mau mencari masalah dengan muslim).

alamak ni dah salah entri ni. tadi aku nak tulis benda lain skali muqadimah jadi benda lain plak. ok kembali pada topik asal. xlama dulu aku pernah tgk satu cerita di hbo ni pasal org gemok. dalam cerita tu dia mengetengahkan apa2 permasalahan orang gemok. seperti kurang keyakinan dirila, cepat tersinggung dengan pendapat orang la dan sebagainya. disini aku mau memberi pendapat aku kepada dua golongan. satu kepada golongan orang gemok dan satu lagi kepada golongan yang mencemuh orang gemok.

ok kepada golongan orang gemok yang cepat sensitif sebab awak pikir orang gelak kat kegemukkan awak ataupun awak sensitif bila ditegor pasal berat badan awak. wake up! aku pun gemok gak. dan sudah pasti orang yang gemok itu menjadi gemok kerana intake yang berlebihan dari orang biasa. dengan erti kata lain gemok itu terjadi kerana seseorang tu kuat makan atau banyak makan. so awak jadik gemok tu sebab sape? sebab diri awak sendiri! sape suruh banyak makan? terimalah akibat dari banyak makan tu! kalo xmo gemok kontrol la makan tu supaya jadik kurus dan nanti orang xcakap pasal awak lagi.bersenamke atau apeke. ini tidak, keja nak sensitif je bila org tego pasal berat badan awak tapi yang awak pegi kuat makan tu buat ape? padan kan dengan muka awak sendirila! bongok jugakla kalo mengikut pandangan aku.haha

ok kepada golongan yang suka memperlekehkan atau make fun dengan orang gemok. orang tu nak gemok ke atau nak kurus ke lantak dia la asal dia xmenyusahkan ko. yang ko nak susah ati dengan diorang apsal? diri sendiri dah perfect sangat ke? mungkin ko mempunyai figure yang perfect tapi ade satu benda yang buruk dari korang golongan ni. hati korang agak bermasalah sket. korang tidak mempunyai hati yang baik.orang kalo hati baik xde nak make fun atau menyakitkan hati orang lain. maksudnya disini korang pun sama jelek atau buruk nya dengan orang lain.so xyahla nak bajet bagus.ada paham?

ok sebagai kesimpulan aku nak cakap kat sini ade ape dengan kegemukkan?aku pun dalam kategori gemok gak tapi xde pun aku nak sensitif2 sebab berat badan aku berlebih. ape yang org kurus buat semua aku boleh buat ( kecuali pakai pakaian saiz kecik2la itu xbleh.haha). gemok ni bukan penghalang bagi aku.petang2 bleh main bola macam2 skill aku bleh buat.even ade skil2 yang aku bleh buat tapi member2 aku yang kurus pun xleh buat.haha.tapi banyak gak yang aku kantoi waktu main petang2 tu. yang penting bagi aku adalah gaya hidup sehat. aku bersukan, aku xmerokok, xisap dadah, tidak mengamalkan pergaulan bebas. jadi xbanyak benda yang aku perlu khawatirkan daripada kegemukkan aku ni. begitu juga dengan kau2 orang gemok2 diluar sana.janganla buat kegemukkan sebagai alasan. kau gemok sebab kau jugak. jadi kalo xnak gemok kurangkan makan dan banyakkan senaman. titik. senang cerita.

ada ape2 yang mau dikongsi?.....................

21 Jul 2009

bangga je kau ye aku tulis macamni.......

salam

entri simple lagi kalini. dan mungkin kali ni punya entri akan membuat sesetengah golongan kembang dan setengah golongan lagi merasakan yang sebaliknya. tapi yang penting kat sini aku xmo menyakitkan hati sesiapa. apa lagi kau yang membaca ini. ni benda subjektif dan masing2 boleh menyuarakan pendapat memasing.

aku dok kat makassar ni dah dekat 4 taun dah. dan selama tu gak la macam2 benda yang aku perhatikan dan observasi. antara yang aku observasi adalah perbandingan antara wanita2 yang disini dan juga wanita2 yang senegara dengan aku. sebelum aku datang kat sini antara kata2 yang biasa dilemparkan pada aku, yang paling common tentang wanita ialah " jangan ko sangkut kat cewek2 sana sudahla"

aku harap korang masih bisa menangkap dan mengerti apa yang aku cuba sampaikan kat sini.ok aku lanjutkan. oleh kerna dah 4 taun aku kat sini, maka setelah aku membuat perbandingan, aku rasa aku xtertarikla dengan pompuan kat sini.bukan maksud aku memperkecilkan atau melekehkan mereka, tidak sekali!.tapi bagi aku, aku lebih tertarik kepada pompuan yang senegara dengan aku. mungkin atas sebab beberapa faktor.

yang pertama aku rasa pompuan senegara dengan aku ada satu faktor yang best iaitu lemah lembut.mungkin memang budaya kita menjadikan mereka sebegitu. aku xcakap golongan pompuan yang satu lagi kasar, tapi kalo nak dibandingkan, yang senegara dengan aku lebih lemah lembut lagila.tapi kalo yang terlampau lemah lembut, sampai cakap pun ala2 manje dan gedik, itu pun xbest gak.mengada2 bagi aku.

yang kedua kalo mengikut aku, mungkin dari faktor pemakaian. awek2 senegara aku rata2 pemakaian mereka adalah pemakaian yang sopan dan enak mata memandang. lebih2 lagi golongan muslimah, yang memakai tudung labuh, baju yang labuh, menutup aurat mengikut syariat ditambah pula dengan rupa paras yang ayu, pergh, lebih menjadikan aku dug dag2 bila melihat korang(tanpa ade elemen nafsu disini ok). kalo melihat golongan yang begini, manjadikan aku hormat pada korang kerna bukan senang untuk begitu tapi kalian bisa begitu kerana mengikut suruhan islam.disaat yang lain berlumba2 menunjukkan apa yang sepatutnya mereka tutup tapi kalian telah dipilih oleh ALLAH untuk menjadi hamba ALLAH yang mengikut perintahNYA.teruskan.

masih mengenai faktor diatas, wanita disini juga banyak yang menutup aurat properly,(akhawat), tapi dari yang aku lihat, untuk wanita senegara dengan aku, wlaupun mereka menutup aurat properly, tapi mereka masih boleh memasukkan unsur gaya dalam pemakaian mereka, seperti tudung yang disilang ( tudung wardina ke?) dan sebagainya.

yang ketiga menurut aku mungkin ni faktor minor je. perbedaan bahasa. agaknye dah terbiasa kot dengan bahasa melayu.

mungkin tu kot faktor2 yang menyebabkan aku lebih mempunyai ketertarikkan kepada wanita senegara aku. bukan kat sini xde yang lawa, banyak beb yang lawa2 tapi mungkin mindset aku yang menyebabkan tidak ada ketertarikan disitu.so kepada wanita senegara aku, kalo koang membaca ni dan korang nak bangga dan kembang, suka ati koangla. aku cuma sekadar memberi opinion aku sahaja. dan mungkin ada wanita disini yang terbaca blog aku ni. aku minta maaf pada kalian. bukan aku meng attack kalian tapi ini cuma pendapat dan opini aku sahaja.kalian juga tidak kalah hebatnya.ok no heart feeling.wassalam

19 Jul 2009

berdialog dibawah pokok

aku : doc saya begitu hairan sekali mengapa didunia ini ada orang yang hatinya baik, menghormati orang lain dan dalam bersamaan ada juga orang yang punya hati yang kurang baik, dan memandang rendah orang? itu kalo dari aspek neurologi bisa dikaitkan ngak?

doc : begini dek, sebenarnya itu tergantung kepada perseptif orang.setiap orang itu mempunyai persepsi yang berbeda terhadap orang lain. ada bagian didalam(aku lupa la dr cakap kat mane) otak dimana terdapat pusat persepsi kita dan setiap orang berbeda2 persepsinya pada orang lain.ada yang menganggap dirinya lebih superior dari yang lain makanya dia memandang rendah orang lain.semuanya itu tergantung pada pusat persepsinya didalam otak.

aku : artinya itu semua dikembalikan kepada ALLAH doc ya? kalo seperti kita2 ini ALLAH telah menganugerahkan kita pusat persepsi yang baik makanya kita tidak memandang rendah dan berlaku jahat terhadap yang lain?

doc : ya dek, SUBAHANALLAH coba kau lihat luar biasanya tuhan menjadikan proses2 yang berlaku didalam otak kita. semakin banyak yang saya pelajari maka semakin saya lihat kebesaran tuhan. semuanya bisa dihubungkan dengan ilmu pengetahuan. saya kasi satu contoh, bagaimana, dalam satu keluarga, dua beradik itu bisa berbeda sifatnya sedangkan dididik dan hidup pada persekitaran yang sama.

aku : mengapa bisa begitu doc?

doc : ini bisa dikernakan oleh yang namanya plastisitas(sori ar aku pun xtau camne nak eja ngn betol) didalam otak. mungkin waktu anak pertama dilahirkan kerna masih belum berpengalaman, dibiarkan, tidak diusap2 kepalanya saat setelah dilahirkan, sedangkan anak kedua, setelah dilahirkan, diberi lebih perhatian dan diusap2 kepalanya saat setelah melahirkan. maka itu nanti kedepannya bisa menyebabkan perbedaan sifat antara dua beradik itu. disamping juga nanti kedepannya ditambah dengan faktor2 lain.

aku : jadi sampai sebegitu detailnya doc?

doc : ya.

aku : luar biasa sekali kalo begitu.


p/s- sebenarnya dr terangkan kat aku detail tapi aku pun lupa2 ingat so aku gambarkan dialog ini secara umum saja. tujuannya supaya nak berkongsi kebesaran ALLAH. disamping kita ni muda2 dan banyak buat jahat aku rasa xsalah kita relaks sejenak dan pikirkan kebesaran ALLAH.kalau kita berfikir maka kita senang2 je boleh bertemu dengan kekuasaan dan kehebatan ALLAH.

12 Jul 2009

aku mencuba saja......

disini,
di malam yang sepi ini,
di ruangan wad saraf ini,
yang sudah 5 hari kulalui,
banyak yang aku bisa pelajari,

disini,
aku melihat besarnya nikmat,
tatkala kita diberi sihat,
sedangkan aku juga melihat,
mereka yang sehari2 diberi obat,
tubuh kaku seperti diikat,
apapun tak bisa dibuat,
kembali terfikir dan teringat,
waktu dulu pernah aku sihat,

disini,
aku melihat kasih sayang bersemi,
kasih ibu dan anak tiada terganti,
kasih isteri pada suami,
kasih saudara pada saudari,
sungguh suci sungguh murni,
kasih yang tiada terperi,

disini,
disini juga aku sayangkan,
banyaknya aturan- aturan,
sedikit untung banyak dirugikan,
yang kurang mampu rasa terbeban,
terhadnya kelengkapan,
jauh dari nyaman,
inikah hasil dari pemerintahan yang kita banggakan?

wahai pesakit maafkan aku,
kerna tidak banyak yang aku mampu,
bukan niatku untuk begitu,
membiarkanmu terus kaku dan layu,
tapi kerna masih sedikit ilmuku,
kerna duniaku ini masih baru,
kuberharap dalam hatiku,
semoga deritamu dapat berlalu,
dengan doa dan izin restu,
dari Tuhan Yang Maha Satu...........

9 Jul 2009

wei budak! tu mak bapak ko panggil tu...........

salam

Rasulullah s.a.w pernah bersabda; “Tahukah engkau siapakah yang mandul?”

Para sahabat menjawab; “ Orang yang mandul ialah orang yang tidak mempunyai anak.”

Lalu Rasulullah s.a.w berkata ; Orang yang mandul ialah orang yang mempunyai banyak anak tetapi anak-anaknya tidak memberi manfaat kepadanya sesudah ia meninggal dunia.”


sekadar renungan.......
pikir2la balik tentang hadis diatas ni. pastu kita kelaskan diri kita kat dalam golongan mane? anak soleh ataupun haprak xbleh pakai?takat sayang sekadar diperasaan je tetapi tidak pada tempat lain xguna jugak. sebagai anak, ade x kita doakan mak bapak kita tetiap hari? ataupun kita sembahyang pun tunggang terbalik inikan pulak nak doakan mak bapak? pikir2kan.....

kalo mak aku, dia setiap kali sembahyang setiap itulah dia doakan aku. dan aku yakin mak bapak korang pun sama. so kita sebagai anak, nak jadi ape kalo doakan mak bapak pun kita xnak? dah la mak bapak kita dah korbankan berpuluh taun hidup diorang untuk kita. korang ingat mak bapak kita tu xde ke keinginan kat dunia? diorang pun ade gak rasa nak beli ni, nak beli tu,nak buat ini, nak buat itu.tapi sebab anak punya pasal, impian mereka semua itu mereka sanggup ketepikan. selama umur kita tinggal ngn mak bapak kita, selama itu jugalah mereka telah mengorbankan masa dan tenaga serta semuanya kepada kita.

so sebagai anak, janganlah kita menjadi orang yang bangsat.cuma ingat mak bapak bile time ade problem saja.bila dgn member2 atau dengan awek mak bapak dilupakan.setakat rasa sayang dalam hati je(maksud aku perasaan sayang je) buat ape? ape mak bapak ko dapat? xdapat ape2 beb! nak bayar balik dengan duit? toksah mimpilah boleh bayar balik.

satu je yang boleh buat mak bapak kita rasa terbayar penat lelah diorang besarkan kita. Doakan kesejahteraan mak bapak kita setiap waktu. tu macam hadis kat atastu. selagi masih hidup, kita doakan mereka sehat, diampunkan dosa dan sebagainya, terus kalo mampu kita senangkan makbapak kita dengan kesenangan dunia. tapi yang paling penting adalah kita tetap melanjutkan doa kita kepada mereka even setelah meninggal dunia.baru diorang bahagia. senang cite kita menjadi anak yang membuat mereka masuk syurga. tu yang paling penting beb, tu la impian setiap orang tua kalau nak diikutkan sebenarnya.

pergh panjang jugak last2.aku ingat nak tulis sikitje. cam biasa sebagai penutup bila korang baca hadis kat atastu kan, pastu korang pikir2la balik betolke aku ni sayang kat mak bapak aku? anak jenis ape aku ni kalo sampai nanti mak bapak aku mandul sebab aku? jangan sampi nanti bila kat akherat mak bapak kita selangkah saja lagi nak masuk syurga tapi sebab kita, mereka ditarik keneraka? NAUZUBILLAH. ya ALLAH, kau jadikanlah kami anak2 yang bisa memberi manfaat kepada ibu bapa kami didunia, dikubur dan diakhirat. AMIN.

1 Jul 2009

hoi kao ingat lagi x? meh sini aku ingatkan.....

salam.

dah lame dah sejak peristiwa israel menyerang gaza aritu. bulan 12 taun lepas xsilap. skang ni pun aku yakin serangan tetap dilancarkan oleh israel laknat tu. cuma media dan surat khabar dah x gencar2 cam time bulan 12 aritu. xpe media xlaporkan pun xpe ALLAH tetap akan tolong lindungi Pelestin tu insyaALLAH.

aku ingat lagi sejak dari peristiwa serangan bulan 12 tu la aku stat boikot produk2 yahudi yang major seperti McD, KFC, dunkin doughnut, burger king, coke dan sebagainya. syukurla sampai skang boikot tetap jalan.

camne ngn korang? masih boikot? harapan aku supaya kita tetap sama2 boikotla ek. at least major product cam yang aku sebut kat atas tu.

camne dgn doa? masih mendoakan sedara2 muslim kita kat palestin tu? harap2 masih trusla kita sama2 doakan mereka.

bukan ape saja je aku mengingatkan pada diri aku dan semua umat muslim yang masalah mereka tu masalah kita gak. at least dgn doa dan boikot ni sekurang2nya adalah sikit yang kita bantu. jangan kita dah le xdoakan, xambil kisah, pastu tolong plak bunuh saudara2 kita kat palestin tu dengan sumbang kat yahudi sial tu. ape cite?

at least kita ni jadi la cam burung seperti pada zaman nabi ibrahim sewaktu nabi ibrahim dibakar. sewaktu burung tu cuba tolong nabi ibrahim dengan mencurahkan air dari paruh mereka yang kecil kedalam api yang sangat marak menjulang, burung ditanya mengapa burung tetap membantu nabi sedangkan burung tau yang dia xkan berhasil pun memadamkan api tu. burung ni menjawab yang walaupun dia tahu usaha dia tu xkan berhasil tetapi setidaknya nanti bila diakhirat apabila ditanya apa yang dia telah perbuat untuk bantu nabi ibrahim, ada jawapan yang boleh diberi.

so ape lagi? burung pun bleh pikir camtu. kita manusia xkanlah xde hati nurani kot. so mulailah kita stat boikot dan mendoakan balik saudara2 kita dipalestin tu. janganlah pikir diri sendiri saja tapi sesekali pikirlah pasal umat islam.

30 Jun 2009

kisah mat punk........

Salam.

Kalini entri simple lagi memandangkan aku memang seorang yang suka kepada simplicities. aku xsuka benda2 yang merumitkan keadaan dan yang bikin serabut. bukankah islam itu mudah?

entri kalini adalah tentang memandang rendah dan memandang hina kepada orang lain. menganggap kita lebih superior daripada orang lain. dulu waktu zaman skolah menengah dulu aku rasa banyak daripada kita pun tau zaman tu budak2 melayu kita tengah leka dibuai dengan underground scene. grungela, punkla, skinhead hiphop dan sebagainya.tapi bukan tu yang ingin aku ketengahkan. ada satu pengalaman sewaktu aku balik dari asrama menuju kerumah. aku menaiki bas yang agak terkenal diMelaka yaitu bas patt hup ( zaman tu bas di melaka cikai2 lagi blom ada bas 2 tingkat lagi). so waktu duduk kat belakang, dekat line aku duduk ni ada sekumpulan mat punk. kalau dah namanya punk korang pun taula camne dia punya dressup. rambut cacak merah, pakai rantai, seluar koyak rabak, pastu memekak buat haruk, isap rokok pening kepala aku. sebagai budak sekolah yang masih belum matang aku pun dalam hati menyumpah seranah la dioang ni. dan secara xlansung aku pun memandang rendahla dioang. tapi ada satu benda yang tetiba buat aku cam terkesima sekejap. dalam perjalanan balik tu aku dengarla perbualan dioang,

punk 1 : mat( bukan nama sebenar) asal ko nak balik? ade function doh!

punk 2 : aku tau. aku balik nak sembahyang jap ar. nanti aku datang balik.

punk 1 : dressup cam hanjing lagi nak sembahyang! macam ni punya dressup baik ko amik bisua pastu g tokong smayang!

punk 2 : sebab dressup camnila aku nak balik tukau baju nak sembahyang bodo!

punk lain : hahahahah

aku pun cam terperanjatla. xsangka aku dalam kelompok2 punk yang camtu ada gak yang masih menjalankan kewajipan agama. untuk makluman korang perbualan diatas aku quote balik satu2 tanpa ada tapis2.dan satu lagi mamat punk2 tu tidak mewarnakan rambut dia.

so aku rasa dari pengalaman aku ni aku boleh belajar bahwa kita xboleh pandang rendah dengan orang. kita xtau pun orang tu camne, sape dia, kot2 dia wali ALLAH ke. setiap orang dimata ALLAH tu adalah sama. yang membedakan antara kita ni ketaqwaan kita je. kita xleh rasa kita ni lebih superior dari yang lain sebab kita ada kelebihan berbanding orang lain. lebih2 lagi dengan profesi dokter ni, janganlah nak rasa diri tu hebat sangat. ni tidak, makin tinggi makin besar kepala, ada yang maki2 dengan bawahanla. golongan2 yang seperti ini sebenarnya merekalah yang inferior. merekalah yang lowclass. persetankan dengan mereka. aku sangat bengang dengan golongan yang merasa mereka bagus sehingga orang lain diremehkan. aku akan rasa puas kalo dapat memberi mereka jurus lutut singgah kemuka kepada mereka.hahaha.

ok serius balik. aku harap kepada sesiapa yang membaca entri ini dapat mengerti ape yang aku cuba ketengahkan disini. point dia jangan pandang rendah dan pandang hina orang. xbaik. Islam melarang buat benda tu kepada sesama muslim. disisi ALLAH orang yang bertaqwa yang mempunyai tingkat dan martabat yang tinggi. dan kita pun xleh nak measure seberapa tingkat taqwa seseorang itu. so jangan nak memandai je nak judge yang buruk dan memandang rendah orang. siapa tau dia lebih baik dari anda.ok wassalam.

21 Jun 2009

xde rugi pon, untung lagi adele........

salam.
ni entri simple je aku nak tulis. aku blaja kat indonesia. semua sedia maklum bahwa ramai rakyat kat sini dibawah garis kemiskinan. yang kaya raya pun banyak. tu g mampos dioangla. kalo kaya dgn cara halal xpe. kalo dgn cara haram, korupsi, penindasan dan sebagainya tu ko jawab sendiri la nanti kat akhirat.

berbalik kepada cerita org miskin, some of them memang memprihatinkan. aku penah je jumpa ada satu family ni sebab dah xde duit sgt makan nasik putih ngn garamje.tu pun sebab anak dia merengek sebab lapar.kalo x dia xmakan pun. even ada yang mati kelaparan pun ada. aku sangat kasihan dengan keadaan seperti ini.

oleh kerna banyak sgt orang miskin disini maka aku sudah terbiasa dengan pemandangan dimana ramai peminta sedekah atau orang yang meminta bantuan dan sebagainya. ada juga yang mengambil kesempatan untuk menipu. ada yang bekerja dibawah sindiket peminta sedekah, ada yang datang kerumah meminta sumbangan kononnya untuk psantren walhak untuk kepentingan peribadi saja.

so kepada korang semua, jgnlah korang teragak2 untuk bersedekah kepada mereka yang memerlukan. bagi saja seikhlas yang korang mampu, lebih banyak lebih baik. korang xyah pikirkan orang yang mintak tu btolke atau tipuke.serahkan semuanya pada ALLAH. kalo dia tipu dia la yang kena menjawab kat akherat nanti. bodohlah mereka sebab seribu rupiah mereka tidak bisa masuk syurga.kita sebagai orang yang berkemampuan ni jangan makan sorang2. bantu orang yang memerlukan. xrugi ape2 pun. untung besar lagi adalah. ALLAH tambah lagi rezki kita.jangan2 itulah yang membuatkan ALLAH redha dgn kita.

sebagai penutup, kekadang kita ni xsedar yang ALLAH dah bagi kita rezki yang melimpah ruah.xperlu kita rasakan seperti yang mereka rasakan. kita xperlu berlapar dan sebagainya. tapi tetap gak kita merungut macam2. makan xsedapla, nak beli baju barula, inilah, itulah, ade je benda yang nak dirungutkan. xpernahpun kita terfikir untuk share ape yang kita ada melimpah2 ni dengan orang yang memerlukan, yang tidak seberuntung kita. so fikir2kanlah. mulailah kita berbagi kepada yang memerlukan. jangan sampai nanti rezki kita tu nanti ALLAH tarik balik baru kita nak sedar. ha baru padan kan muka kita.......... NAUZUBILLAH

14 Jun 2009

tiba2 sahaja.....

salam.

tiba2 sahaja aku merasa gembira bila memikirkan xlama lagi dah nak jadik koas ( klinikal). sebenarnya aku dah lambat giler dibandingkan ngn bdk2 batch aku. tapi xtaula aku jalani aja semua ini. mungkin sebab dulu banyak sangat dah down sebab asik kantoi je jadi mungkin benda ni bermakna buat aku kot. sebab tu aku gembira. mudah2an dengan bermulanya alam klinikal maka bermulalah journey aku untuk menjadi dokter yang excellent. not just ordinary dr but THE DR....
not for me but for the people around me who need me.. INSYAALLAH. amin

12 Jun 2009

pergh takut.......

salam

kemarin aku mimpi sesuatu yg menakutkan. dalam mimpi aku ni ade sorang member aku bapak dia baru meninggal. lepas bapak dia meninggal tu dia mimpi jumpa bapak dia. bapak dia cakap supaya bersiap sedia sebab kiamat is around the corner. dalam mimpi tu aku sangat takut dan kelam kabut sebab blom sedia lagi nak menghadapi alam barzakh dan menjawab soal kubur. serius takut. terasa cam btol je mimpi tu.

pastu aku bangunla. berpeluh dan tergamam sekejap. gler cam real je mimpi aku tu. pastu aku pun tenangkan diri. mungkin mimpi biasa je tu. pastu bsoknya aku kembali terfikirkan mimpi tu. bila difikir2 ade betul gak mimpi aku tu. kiamat memang dah dekat. mungkin xsedekat seperti dalam mimpi aku tapi kiamat memang dah dekat.

pastu aku memikir lebih dalam lagi. cuba kalo hari esok aku sudah berada dialam barzakh? camne la nanti nasib aku?aduh takut ar. SAKIT tu siksa kubur.korang xkan xpernakh tgk video2 cam siksaan2 atau penganiayaan yang dilakukan manusia kot? cam video potong kepala ke, atau potong tanganke , pokoknya yg ada siksa2la. tu pun dah kira ngeri tahap dewa dah bagi aku. kalo kat kubur ntah brape kali ganda ntah. pastu kita xmati plak tu. aduh takutla aku memang blom ready lagila. aku akui dalam setaun dua ni adela sket perubahan positif dalam kesedaran aku terhadap agama. tapi blom cukup. banyak je benda2 xbtol yg still aku buat. cakap pun banyak mencarut2 lagi. aduh camne ek? aku sebenarnya memang plan nak berubah( baca di post my future planning utk tgk main plan aku) . tapi step by step. slow2. setakat ni progress ok kot berjalan kot. cuma aku takut sebelum tercapai plan aku tu nyawa aku dah diambik dulu. YA ALLAH SEMOGA ENGKAU PANJANGKAN UMURKU SUPAYA AKU BETUL BOLEH MEMPERSIAPKAN DIRI UNTUK BERTEMU DENGANMU. AMIN.

tapi tu la kita ni kekadang time insaf tu ok je ingat je kat ALLAH, ingatje dengan agama, ringan je nak ibadah. tapi bila malas datang, semua jadi sambil lewa, asal buat je. tapi xpe aku percaya ALLAH itu MAHA ADIL dan DIA selalu ada dan medengarkan hamba2nya. dan aku sangat yakin bahwa niat yag baik dan doa itu akan selalu dipermudahkan dan dikabulkan oleh ALLAH. mudah2an aku dapat kembali kepada ALLAH dalam keadaan yang sejahtera dan mendapat tempat yang baik disisiNYA. AMIN.

p/s- and this prayer goes to all of u. AMIN. sama2la kita insafkan diri kita yerk.........

9 Jun 2009

bukan level aku dan mereka

salam.

minggu ni aku baru je balik ke makassar. ALHAMDULILLAH setel pun teori aku. syukur. mungkin bulan 7 baru koas. xpe2 pelan2 kayuh. so waktu yang terluang ni kebetulan ade football tournament dimana team2 dari serata sulawesi selatan ikut skali. ade jugak team yang dimana player nasional pun ade. memang sebenarnye bukan level kitorang pun nak masuk tournament nih. tapi aku rasa xsalah pun. sebab kalo tetiap minggu training je tapi xde lawan pun xbest gak.smalam kitorang baru 1st game. kitorang end up dibelasah 5-0. hancur. semalam memang main out la. semua serba xkena. bukan salah formation tapi salah individu kot. so disini aku nak nasihatkan kepada semua yang nak main football yang penting korang kena master basic skill cam tahan bola, pass dengan tepat dan sebagainya. master benda tu je dah cukup untuk korang boleh bermain bola sengan sedap. masalah aku plak lain sket. dengan beban xtra spulo kilo diperut dan spulo kilo masing di bontot dan paha aku menjadikan keterbatasan aku untuk bertahan lama dalam game. smalam pun main dalam15 minit je. tu pun dah nak pengsan.hahahahah. ok sampai disini saja

21 May 2009

SAMSENG KE??????


WASSALAMUALAIKUM. tadi aku g tolong mama( makcik aku) katering. ngn spupu2. pastu time2 luang plak tetiba terbukak topik pasal bergaduh, fight, sparring, gangster, kisah2 gangsterisme dlm keluarga aku dan sebagainya. aku pun xtau camne tetiba bleh terbukak topik ni. pernah x korang bergaduh? xkirala bergaduh mulut ke atau fizikal. kenapa korang bergaduh tu? sebab xpuas ati ke atau sebab defend diri sendiri ke atau sebab nak tunjuk power ke atau sebagainya. lepastu plak lagi satu aku nak tanya camne plak cara korang bergaduh tu? adakah dengan gado koboike atau pukul lari ke atau dengan cara lain?
aku pun bukak topik ni pun bukan ape. saja je. mungkin korang ade pengalaman yang buruk yang melibatkan pergaduhan yang mungkin boleh dikongsi dan kita amik iktibar daripadanya. mungkin ko rang dah terpukul anak orang sampai cacat ke atau mungkin kalo bagi perempuan yang menggunakan kata2, mungkin korang dah terkeluarkan sebuah kata2 yang sangat kasarke sampai orang sakit hatike. sape tau kan? masing2 ada pengalaman masing2. dan mungkin bagi sesiapa yang dah cross the line to mungkin korang dah menyesalke atau mungkin korang puas dengan perbuatan korang.semua tergantung dengan diri masing2.
kalo bagi aku pulak, aku xpernah bergaduh. dalam erti kata aku xpernah ada musuh dan bergaduh dengan orang. kalo aku nak fight, biasanya aku sparring. maksudnya disini adalah friendly fight. no heart feeling. walaupun sparring bukan di gelanggang( biasa kat bilik bacaan, tapi ada skali kat surau skola aku pun ade gak, tindakan yang bodoh gakle) tapi aku menganggap itu sebagai sportifitas.sebab tiada permusuhan antara aku dan opponent aku. tu pun dah lama dah x sparring dah, kat skola dulu last. skang badan dah gemok camne nak sparring. haha
so main point aku disini adalah janganlah kita bermusuh2an dan menjadi samseng. sini xpuas ati, sana nak pukul. mentang2lah kita ada ilmu tinggi, buah ini buah itu, dibelakang kita banyak backup. itu adalah perkara yang buruk. buat ape nak carik musuh? kalau ada orang carik gado, sepatutnya kita menggunakan cara diplomasi dan berhikmah. cakap slow2, dan redakan kemarahan musuh kita dgn kata2 yang bijaksana. kalau tidak berhasil juga, angkat kaki, blah saja kerana mungkin itu lebih berkesan. kerana mungkin kita juga boleh terpancing emosi jika kita juga bertahan disitu. kalo xbleh jugak, dan terpaksa guna kekerasan, barulah kita menggunakan kekerasan itu. itu pun harus diingat, pertahankan diri sahaja, jangan sampai melebih2.
aku paham, kekadang kita ni xtahan, kekadang seseorang tu ada la belajar ilmu ni, ilmu tu dan kekadang seseorang tu nak jugak menggunakan ape yang dia blajar. nasihat aku kalo nak try jugak masuk gelanggang, masuk turnament, baru btol, baru sportif camtu. baru sehat. macam member kita si nabil 07 tu. masuk silat olah raga. moga2 ko berjaya nabil ( kalo dia tau la blog aku ni).
lagi satu smalam time blaja ngn ustad ade satu quote yang ustad tu bitau. kalau seseorang itu mendapatkan kasih ALLAH kita boleh tau dengan orang itu akan dikasihi oleh banyak orang. tetapi jika orang itu dibenci ALLAH ketahuilah dengan manusia itu dibenci oleh orang banyak. jadi banyak gado banyak musuh, banyak musuh ramai benci, ramai benci ALLAH pun benci, ALLAH benci semua pun yang kita lakukan tidak berguna lagi. sekian wassalam.

19 May 2009

kau ingat kau bagus ke?

smalam g blaja kat mesjid blaja tasauf. ustad cite pasal tawakal. tawakkal ni wajib sebenarnye untuk korang yang xtau. tawakkal ni bukan bile kita berharap sesuatu je kita tawakkal. setiap masa kita sepatutnya bertawakkal meskipun benda itu sesuatu yang kita rasa kita konfirm akan dapat.jangan kita ingat sesuatu yang kita dapatkan itu adalah 100% dari usaha kita sendiri.kita lulus xam sebab kita studi kuat contohnya.kalo ALLAH x izinkan xdapat punya.
seorang cerdik pandai dengan kepandaiannya itu dia mendapatkan pekerjaan atau bisnes yang bagus sehingga menjadi jutawan, walaupun dia mempunyai kepandaian tetap harus twakkal dan berserah diri pada ALLAH. cuba bayangkan jika ALLAH tarik nikmat kepandaian tu? tetiba dia jadik giler? ha ape nak buat? nak mampos?( haha sedikit berjenaka kasar ala org melaka). disinilah peranan tawakkal itu.kita sentiasa berserah diri dan berharap kepada ALLAH walau ape jua nanti dihadapkan dengan dugaan. dengan berbuat demikian barulah kita sentiasa dibawah pemeliharaan dan perlindungan dari ALLAH. dengan itu tidak ade ape yang perlu digentarkan untuk kita meneruskan kehidupan kita kerna kita tau ada yang melindungi kita. bukan nye kita mintk perlindungan dari gangster ke, politicianke, bomoh ke. BULLSHIT semua itu.

satu lagi ni sekadar berkongsi ilmu sket. ustad tu ajar kita kalo nak berkat dengan ape yang kita ade amalkan doa ni.simple je. ALLAHUMMA BARIKLANA WAZIDNA KHAIRAN MINHU. maksudnya berkatilah atas kami YA ALLAH dan tambahkanlah dengan yang lebih baik YA ALLAH.mudah2an semua yang kita ada diberkati dan ditambahkan dengan lebih baik lagi. dengan rezki yang berkat barulah kita akan rasa cukup walaupun sedikit. kalo rezki xberkat banyak mane pun xcukup.

14 May 2009

jomle........

sblum tu aku nak mintak maap kat koang yang post komen tapi aku lambat balas. kat umah aku internet problem. ingat bleh ar online tetiap hari skali lansung xbleh online.sori ar.ni pun aku g umah sdare online.

kemarin aku pergi buat bekam. memang dah lame nak try tapi kemarin baru dapat. syukur gak le akhirnya dapat gak berbekam. sekadar nak kongsi yang bekam ni kan salah satu sunnah nabi dan xsilap aku ade hadis yang mengatakan sebaik2 pengubatan adalah bekam. boleh menyembuhkan lebih 70 penyakit BIIZNILLAH. biasanya bekam ni yang basic buat kat area dari pinggang ke tengkuk.sebab internal organ banyak kat situkan. so dari ape yang aku tgkla bekam ni dia tarik darah dan toksik2 yang kotor dibawah lapisan kulit kita.aku xrasa darah dari vein atau arteries tapi mungkin darah yang kat kapilari kot.ntahla ni rasa2 je.

aku rasa semua org tau bekam tu camne cara dia. ade gakla sakit sket sebab dia ada iris2 kulit kita sebab nak mempermudah keluar darah kotor tu. tapi hasilnya memang banyak darah kotor yang kluar.bukan warna merah je, ntah warna ape ntah yang lain pun ade gak.aku rasala mungkin sebab pemakanan dan gaya hidup kot sebabtu banyak toksin and thus lead to many disease.

lagi satu yang aku nak share kat sini aku rasa ade bagus jugak kalo kita ni ade tambahan ilmu perubatan islam cam bekam ni.1st sebab perubatan islam ni kita memang xyah nak ragu lagi sebab berlandaskan quran dan sunnah, 2nd aku rasa field kita ni cam parallel dan sesuai untuk kita add xtra knowledge kat situ.satu lagi kita pun bleh tambah income beb.haha. serius. tempat aku bekamni, satu cup dia charge rm15. aku plak aritu dekat 30 cup dia pasang kat badan aku. kali sendiri ar brape.tu baru sorang. kalo spulo org? dua puloh? perghhhh. tapi xyah ar jadikan profit sebagai sebab utama. tu taruk kat sebab no 10 ke 20 ke xpe ar.

orait tu je kot. sebagai kesimpulan, aku rasa xkirala laki ke perempuanke banyak advantage kita buat bekam ni.at least sehat kita dapat, pahala sunnah pun dapat.so marilah kita berbekam.kat makassar pun ade gak tempat bekam.kalo nak aku ade member sorang ustad pks ni dia memang buat bekam ngn bini dia. orait tu je ar.tq and wassalam.

30 Apr 2009

Yang terbungkus atau yang terdedah?

Mana yang lebih bagus? suatu benda yang dibungkus dengan rapi, tertutup rapat, ataupun benda yang dibiarkan terdedah dan tidak ditutup dan dibungkus dengan rapi? Sudah tentulah yang ditutup dengan rapi itu lebih bagus dan lebih berkualiti. Benda yang dibungkus dan ditutup dengan rapi susah untuk anasir2 dari luar seperti kuman, bakteria dan sebagainya untuk masuk dan menganggu. pokoknya dari segala aspek, benda yang dibungkus, ditutup dengan rapat dan rapi adalah lebih berkualiti dan lebih bagus. Lihat pula benda2 yang terdedah, tidak dibungkus dengan rapi. mudah menjadi busuk, berkulat, berlapuk dan macam2 lagila sebab faktor2 luaran mudah sekali untuk masuk dan menganggu.

Begitu juga dengan wanita, antara wanita yang menutup auratnya dan berpakaian dengan rapi dan mengikut syariat, adalah lebih baik berbanding dengan wanita yang tidak dibungkus dengan rapi alias tidak menutup aurat. dengan mendedahkan tubuh anda itu, banyak sekali faktor luaran yang bisa memberi efek negatif kepada anda. Saya beri satu comparison yang sangat simple. Cuba kalau kita biarkan seorang wanita yang menutup aurat dengan seksama dan juga seorang wanita yang tidak menutup aurat. Kita biarkan kedua2nya berdiri dibawah terik matahari. Yang mana akan lebih merasakan efek negatif dari matahari itu? Sudah tentulah wanita yang mendedahkan aurat tadi. Sudah pasti yang mendedahkan aurat itu akan terkena efek sunburn sehingga menjadi hitam kulitnya. Sedangkan yang satu lagi oleh kerana tertutup dan terlindung, maka kurang efek negatif yang didapatnya. Itu cuma satu comparison simple yang saya boleh bagi. banyak lagi aspek comparison yang bleh dibandingkan antara kelebihan menutup aurat dan kekurangan mendedahkan aurat.

Sebagai penutup, kepada wanita2 yang masih belum membungkus dirinya dengan rapi alias menutup aurat, dengan ini saya menghimbau kalian supaya bungkus dan lindungilah diri kalian dengan rapi. Janganlah mendedahkan tak tentu pasal benda2 yang sepatutnya anda dedahkan. karang orang usya lame2 sket anda juga yang marah. sape suruh dedah sana sini. dah tau laki2 memang jenis xbleh kawal nafsu anda tetap juga nak buat camtu. siape yang xde otak sebenarnya?dua2 xde otak.......

After all, bukankah menutup aurat itu merupakan sesuatu yang disyariatkan oleh agama? So xde kompromi lagi untuk anda melainkan kalo anda sudah bersedia untuk menanggung dosa. bukan andasaja yang berdosa. kami lelaki yang mengusya anda ni pun turut berdosa sama.isy2......

4 Apr 2009

MY FUTURE PLANNING

My future planning (according to what I think inside my head)

  • Be a good muslim, improving myself from time to time, put islam on top of everything……

  • be more responsible in everything that I do which I think may take a little while coz it is a bit hard for me…...

  • Taking things seriously especially in medics coz I don’t want my patients to die because of my fault meaning that even if they die, I had done my job very well, and it is ALLAH’s will if the patient die and I have nothing to worry about…………….

  • Finish my MD and be a good doctor………..

  • Take care of my parents and my adik………

  • Get married ( I hope to have a beautiful lovely muslimah wife like ????? i hope, haha. Coz I need someone to straighten me up when I did something contradict with islam ), solat jamaah five times a day, at the mosque or with my wife,…………

  • Go to mecca for hajj, with my wife and parents………

  • Have children and put islam as a basic foundation in my family…….

  • to live not far from my parents so that I can take care of them…………

  • once a year go to mecca for umrah with my whole family…….

  • learn more about islam……..

  • I hope my children will be da’ie or ustaz, or something like that coz during that time I think muslims will be facing more challenges than us now. Only strong basic and foundation of islam will make them survive……..

  • Grow old and still following the path of islam and gain the ridha from ALLAH, INSYAALLAH……

  • I hope to have a solehah wife so that I can give her my ridha ( so that she will easily enter the heaven coz obeying ALLAH, rasul and me. Women actually can go to heaven easier than men if they obey ALLAH, rasul and their husband)…………

  • Die in husnul khatimah………..

  • Can answer the questions given by munkar and nakir fluently and I hope that my children will pray for me every single day like I did to my parents………

  • Receiving my books of amal with right hand and getting along with the ashabul yamin……….

  • Entering the heaven along with my whole family, INSYAALLAH, AMIN………… -the end-


18 Feb 2009

MURTAD LAKNAT!!!!!!

Wajib Baca jika anda seorang muslim. Ni email yg aku dapat. kena baca gak walaupun benda ni panjang.......






"Pernah dengar cerita Aisyah Bukhari yang murtad tak lama dulu? Suratkhabar banyak
menutup kes ini kononnya untuk menjaga perkauman, tak nak terjadi kacau bilau. Kes Aisyah yang murtad dan banyak kes murtad lain ditutup sedemikian rupa atas alasan bercinta,
ikutboyfriend.

Cerita yang akan saya bawa ini
agak panjang tetapi sekiranya kamu seorang Islam yang
peka dan sayangkan agama kita Islam, buatlah sesuatu,
paling kurang fowardkan email ni kepada saudara kita yang tak tahu menahu. Ataupun selemah-lemahnya, berdoa agar kita semua serta saudara-saudara kita terselamat daripada fitnah akhir zaman yang paling besar ini.

Ini bukan cerita rekaan saya tetapi hanya petikan dari ceramah yang saya dengar dari mulut pegua
mbela kes ini Zulkifli Nordin di Madrasah Hidayah.
Murtad dikalangan orang Melayu kini sudah menjadi ancaman kepada kita. Indeks pencemaran akidah mengikut jabatan statistik dan perangkaan Tahun 1989 aje, 4776 orang Melayu mohon tukar nama dari Melayu kepada bukan Melayu atas alasan keluar dari Islam.


Tahun 1997, bila
Saari Bustamah mengambil alih jawatan mufti dari Datuk Hashim Yahya,
perkara pertama yang disentuh adalah murtad.
Menurutnya sehingga Julai 1997, 3,000 orang murtad di KL sahaja. Tahun 1998 saja, 516 orang sudah murtad.. Aisyah bukan kes pertama murtad, sebelum ini dah beratus kes timbul tetapi ditutup oleh pihak tertentu.

Setakat kes Aisyah, dah 40 fail murtad dikendalikan oleh saudara kita Zulkifli Nordin. Mengapa kes Aisyah ini kita rasa ralat sangat? Kes ini satu simbol yang tunjukkan pada kita orang Melayu.
Sistem pertahanan akidah kita amat rapuh.
Akidah kita diserang ditubi dari segala sudut. Yang kita tak nampak dengan menggunakan system perundangan dan kehakiman kita sendiri.

Kes ini boleh dilihat dari 2 sudut.

1.Bagaimana orang macam Aisyah boleh murtad
2. Bagaimana orang kafir laknatullah boleh menggunakan sistem hakiman kita untuk merampas anak orang Islam untuk dimurtadkan?


Apa yang berlaku kepada Haji Bukhari setelah 25 tahun didik anak dengan pengisian Islam yang hebat. Sedang dia mengimamkan sembahyang terawih di masjid tahun 1997 anak dia sedang dimurtadkan dirumah.

Aisyah adalah gadis Melayu biasa yang didedahkan dengan ilmu yang sepatutnya. Dalam keadaan macam tu, dia takkan murtad. Dihantar ke sekolah agama,
dia belajar hingga tingkatan 6 atas dan boleh melayakkan diri jadi ustazah kalau dia hendak, dan layak melanjutkan ke peringkat Universiti
Al Azhar kalau dia hendak
. Dia dibesarkan dalam suasana yang bapanya imam. Datuknya juga imam yang dah berpuluh tahun imam Haji Tahir. Dia juga hafal surah Yasin. Dalam ertikata,
tahu ayat apa, surah ke berapa yang dibacanya, ayat apa yang jadi azimat, semua dia tahu. Itu hebatnya Aisyah.
Surah Sajadah pun dia hafal .. Masuk ITM dia terlibat dalam gerakan Islam. Dia
didedahkan dengan gerakan Islam, dia tahu kelemahan-kelemahan Bible. Dari segi keterampilan, dia budak perempuan Melayu seperti biasa, pakai tudung dengan baju kurung bunga-bunga. Takde apa yang pelik pada dia, duduk di lembah keramat AU5C. Kakak dia pun macam itu juga keterampilannya. Tiap-tiap hari telefon bapanya lapor isu terkini. 2 tahun di KL begitu. Hari terakhir dia telefon 19 Nov 1997,


"Assalamualaikum ayah! Ni Intan (nama manja) cakap. Intan nak bagitahu, Intan dah kristian."


Bayangkan hati seorang bapa. Kita sendiri heran macamana dia boleh murtad. Aisyah adalah simbol
anak Melayu yang telah dididik dengan begitu rupa boleh murtad. Apa yang Haji Bukhari boleh buat? Airmata sahaja modal dia. Masuk TV menangis, keluar radio menangis, pergi forum menangis apa yang dia boleh buat? Semua dokumen mahkamah akan jadi bahan arkib termasuk permohonan
kafir laknatullah itu minta Aisyah dibebaskan untuk dimurtadkan
..



Butir asal permohonan.. ....



Permohonan ini dibuat oleh Lennet Teoh Hui Leong
seorang peguam Cina
Kristian. (Read Herbes Corpes bawah bab 36 kanun acara jenayah). Tujuan untuk
membebaskan seorang yang didakwa ditahan secara salah. Sebarang permohonan
seperti ini perlu bagi sebab mengapa didakwa tahan secara salah. Permohonan
dibuat bawah bab 36 atas alasan Article 11 Perlembagaan Persekutuan. Iaitu hak kebebasan beragama. Tiada
langsung soal kahwin timbul. Permohonan tu menyatakan, perenggan 6, bertarikh 28
November 1997 di Makamah Tinggi Malaya Kuala Lumpur bahagian jenayah.


Sebab yang dia beri, "Saya Lennet Teoh Hui Leong telah dilantik oleh Nur Aisyah untuk memberi nasihat kepadanya berkenaan dengan
pertukaran agamanya kepada Kristian dan atas arahannya saya telah menyediakan surat sumpah untuk Nur Aisyah menolak dan meninggalkan agama Islam."

Perenggan 23: "Saya Lennet Teoh percaya bahawa
Nur Aisyah sedang dikurung secara salah oleh keluarganya. Saya percaya tindakan ibubapa, abangnya dan bapa saudaranya telah melanggar hak kebebasan Nur Aisyah menganut agama pilihannya iaitu Kristian Khatolik".

Kita tak boleh buat apa-apa sebab article 11 Perlembagaan Persekutuan menyatakan
mana-mana warganegara Malaysia yang telah cukup umur (18tahun) berhak mutlak menukar gamanya. Itulah perlembagaan kita yang memerdekakan orang Melayu kita tahun 1957. Perlembagaan itulah juga yang menjerut kita sendiri. Adakah anak cucu kita akan selamat dengan perlembagaan itu? Bila berlaku pertembungan antara hukum syara' dengan undang-undang sivil, undang-undang syara' akan terbatal. Maksud agama rasmi kita Islam adalah acara-acara rasmi hendaklah dibuat mengikut cara Islam. Contohnya perlantikan sultan, rasmi parlimen dll. Tak lebih dari itu. Bab kehidupan, politik, ekonomi.... semua tak termasuk.

Article 4 pula
menyatakan: "Mana-mana undang-undang yang bertentangan yang bercanggah dengan
perlembagaan ini adalah batal dan tidak sah. Ini termasuklah hukum syara'.


Contoh kes Hartina Haji Kamarudin.


Pada masa ceramah ini dibuat, Haji Kamarudin ada dalam lokap,
didakwa mencederakan seorang Hindu kafir laknatullah kerana memurtadkan anaknya. Anak yang dibela selama 18 tahun dengan begitu susah payah datang ke Rumah dalam keadaan Hindu.

Haji Kamarudian seorang penjual sate di Perak. Beliau lepaskan anaknya selepas 18 tahun ke KL
untuk cari kerja. Tak terlintas langsung di kepalanya anaknya akan murtad. Tak sampai 9 bulan, Hartina balik ke restoran bapanya dalam
keadaan Hindu dengan nandek kat dahi .
Bukan itu saja. Anak yang dimanjakan begitu rupa balik mencabar bapanya, bawa boyfriend dan kawan-kawan boyfriendnya sambil berpeluk-p eluk dalam keadaan dia pun dah Hindu dengan nandek. Haji Kamarudin takek si kafir tu kat tengkuk. Menggelupur dia depan kedai tu.


Haji Kamarudin juga dipelupur oleh kawan-kawan si Hindu tu sampai nak pengsan. Adik lelaki Hartina umur 16 tahun turut kena belasah kerana nak menyelamatkan akidah kakaknya depan kedai tempat bapanya meniaga.


Apa Hartina buat masa tu? Hartina papah kekasihnya dan biarkan bapanya menggelupur sendirian. Tak cukup dengan itu, dia pergi ke balai polis buat report bapak dia pukul boyfriend dia. 14 hari Haji Kamarudin dengan adik lelaki Hartina merengkok dalam lokap sebab report anak kesayangannya yang mempertahankan kekasih Hindunya. Tak cukup dengan itu disaman pula bapanya 3 juta. Remuk hati seorang bapa yang diheret ke penjara kerana anak sendiri. Tak cukup lagi, dia telah menghina bapanya dengan menukar nama Hartina Haji Kamarudin kepada Nivasni Rajeswari. Nama Hindu.

Semasa masih terlantar kat hospital (akibat dipukul binatang
Hindu laknatullah ), Haji Kamarudin
ditangkap polis semula sebab
Hindu laknatullah ditembak oleh seorang yang tak dikenali. Jadi, Haji
Kamarudin, anaknya dan anak saudaranya kena kurung masuk lokap kerana menjadi suspek utama kes tembakan tersebut. Anak yang ditatang begitu rupa akhirnya menyebabkan dia merana dalam keadaan hina di dalam negara yang negara Islam!!
Haji Kamarudin juga dikenakan berbagai tuduhan. Setakat itu saja, 4 tuduhan.

Yusof Qardawi dalam kitabnya menyatakan hendaklah mempertahan akidah hatta dengan nyawa sekalipun. Itu yang Haji Kamarudin buat dalam mempertahankan hukum Allah, dilokap sedemikian rupa.



Lagi satu kes lain saudara baru kita, nama Yusof bin Abdullah
, nama asal Hindunya
Santana. Ada seorang isteri, namanya apa entah.Ada anak lelaki, nama Sunjay kalau tak silap. Usia 2 tahun masa tu. Ajak isterinya masuk Islam. Abangnya telah lebih 20 tahun masuk Islam.
Isterinya kata ?eh!? Yusof bawa anaknya sekali masuk Islam dengan nama Mohamad Syazani bin Yusof. Dia hidup 2 beranak tu selama 2 tahun. Lepas 2 tahun si minaci datang semula dan bawak lari anak ini ke KL dengan boyfriend barunya.Yusof tak tahu apa nak buat, dia minta mahkamah syariah Alor Setar keluarkan perintah penjagaan hak ke atas anaknya.

Mahkamah pun bagi. Dia pun datang ke KL dan ambil balik budak tu. Si emak ni pergi mahkamah tinggi KL mintak hak jaga anak. Mahkamah tinggi bagi pada si minachi ni. Heran sungguh.
Bila si minachi ni tak dapat nak ambil balik budak tu, dia pergi report polis.
Tahu polis buat apa? Cari Yusof dan tangkap! (padahal Yusof dapat hak penjagaan
daripada mahkamah syariah Alor Setar).
Yusof masuk lokap 8 hari.

Lepas tu polis ambil balik budak tu kasi pada emaknya.
Hari ini, budak tu kembali jadi Hindu. Tak cukup dengan itu, kurang ajarnya si minachi ni, dia minta pulak mahkamah tinggi batalkan perintah jagaan anak yang dikeluarkan oleh makamah Syariah Alor Setar yang diberi pada Yusof.


Dalam kes
Suzie Teoh, seorang budak perempuan dari Kelantan umur 16 Tahun telah peluk Islam atas kerelaan sendiri. Bapa dia tak suka, lepas tu saman anak sendiri dan saman Majlis Agama Islam Negeri Kelantan, heret anak dia ke mahkamah persekutuan. Dia mohon pada makamah, agar istiharkan anak dia masuk Islam tak sah.


Masa tu,
Tun Salleh Abas yang jadi hakim. Beliau seorang yang alim dan warak. Bila dihadapkan dengan kes Suzie Teoh, menangis Tun Salleh Abas. Terpaksa buat perisytiharan. "Dibawah Perlembagaan Persekutuan, hak seorang anak tertakluk dibawah jagaan ibubapanya selagi belum cukup 18 tahun. Kalau nak tukar agama, kena minta kebenaran ibu bapanya. Semasa Suzie
Teoh masuk Islam, berumur 16 tahun. dia tak sah peluk Islam." Atas kearifan dan
iman Tun Salleh Abas, dia simpan fail tu dalam lacinya selama 2 tahun.

2 tahun kemudian, lepas hari jadi Suzie Teoh yang ke 18 tahun, dia buka balik kes
itu dan
bagi peluang Suzie isytiharkan agamanya sendiri. Penuh mahkamah nak tahu kes tu; wartawan tempatan, wartawan asing semua nak dengar keputusan. Terketar-ketar budak tu. Baru umur 18 tahun. Sambil menangis, budak tu kata " Saya yang arif, kekal dalam agama saya, saya masih nak nama Nur Aini."
Maka Tun Salleh Abas pun dengan bangga mengisytiharkan Islamnya sah dengan namanya Nur Aini. Selamat akidah seorang budak. Sebab itu jugalah Tun Salleh Abas kena buang atas 5 tuduhan.
Tuduhan kedua atas sebab melengahkan kes seorang budak tanpa sebab selama 2
tahun. Itulah harga yang Tun Salleh Abas terpaksa bayar.



Kes
terakhir sekali yang paling teruk, kes saudara Ibrahim, isterinya Siti Solehah
dan anak perempuannya usia 5 bulan mati dipancung kerana tidak mahu kembali
kepada agama asalnya, Hindu. Pada malam hari Valentine 14 Februari, pada waktu
anak Melayu bertukar tukar bunga di Dataran Merdeka. 3 Saudara kita mati
dipancung dalam sebuah kontena demi mempertahankan agama.



Peristiwa
13 Mei tercetus apabila seorang budak Melayu dibunuh kerana dia Melayu bukan
kerana dia Islam. Dalam sejarah Melayu, tiada lagi orang Melayu dibunuh kerana
Islam. Semuanya sebab Melayu. Inilah pertama kali.


Jika kita
sorot semula sejarah Islam Yasir, bapa kepada Amar diseret di hadapan. Amar
diugut supaya tukar agama. Kalau tidak, bapanya Yasir akan dibunuh. Amar kata,
"Allah hu Ahad". Terus Yasir kena pancung di padang pasir.
Kemudiannya, Sumaiyah ibunya juga disula dari bawah tembus ke jantung. Mampu
berkata "Allah hu Ahad". Berlari Amar menemui Rasullullah SAW. Dan akhirnya,
mengikut sejarah, Amar menjadi seorang mujahid berperang bersama Rasullullah
SAW. Itu zaman puak Quraisy kafir laknatullah berkuasa. Rasullullah SAW tiada
kuasa lagi pada masa itu.Rasullulah tak boleh buat apa.

Dalam kes kita, bukan sahaja Ibrahim dipancung
kepalanya sehingga putus, tak cukup lagi, tangannya juga turut dipotong.
Sehinggakan Majlis Agama Islam Selangor terpaksa minta masjid mandikan jenazah
saudara-saudara kita yang mati syahid itu.

Apalah dosa a nak kecil yang
berusia 5 bulan itu? Ibrahim dan Siti Solehah bukan calang-calang orang. Ibrahim
seorang saintis Pakar Geologi manakala isterinya Siti Solehah, seorang Pakar
Botani. Tanda-tanda syahid jelas pada ketiga mayat tersebut. Walaupun 5 hari
dalam peti sejuk darah masih memancut keluar pada ketiga-tiga mayat. Bayi yang
berusia 5 bulan masih mengalirkan darah hangat seperti baru mati. Peluh
terpercik pada dahi mereka. Mereka dikebumikan di kubur Bukit Kiara.


Kalau saudara semua tak mengalirkan air mata melihat kubur mereka
bertiga terutama bayi yang berusia 5 bulan itu, mesti ada yang tak kena dengan
hati kita Hebat mana kita sehingga tak boleh mempertahankan saudara kita
sendiri Sedangkan Ibrahim telah melaporkan pada pihak polis dan Majlis agama
yang dia diancam untuk dibunuh supaya kembali ke agama asalnya.

Dalam
satu hadis yang berbentuk futuristik (masa depan), Rasulullah SAW berpesan
"Bersegeralah kamu melakukan amalan soleh kerana akan datang kepad a umatku di
suatu masa, satu fitnah yang begitu besar yang datangnya seperti satu kepingan
hitam di malam gelap gelita tak nampak". Sahabat bertanya "Apakah fitnah besar
itu ya Rasullullah? " "Fitnah itu adalah kamu akan lihat umatku di hari itu, di
waktu itu,pada masa itu, pagi hari Islam, petang kafir.. Petang Islam, pagi kafir
balik." Sahabat bertanya lagi. "Mengapa begitu ya Rasullullah? " Rasullullah SAW
menjawab, ?Sebab dia jual agamanya dengan nilai dunia".



Imam
Ghazali pernah berkata dalam perkara ini, "Akan datang fitnah murtad ini dalam
keadaan seperti semut hitam di atas batu hitam di malam gelap." Mana nampak?
Kecuali kalau jiwa kita tengok satu perkara dengan cahaya keimanan.



Bagaimana
gerakan murtad ini berjalan di Malaysia sehingga kita tak
nampak langsung. Gerakan Hindu kita tok sah sebutlah Belum habis cakap, dah ada

yang tunggu dengan parang kat luar. Gerakan Yahudi lagilah teruknya. Henry Ford
(orang kaya yang buat kereta Ford tu) pernah menulis berkaitan Yahudi tahun 40an
atau 30an dulu dalam bukunya "International Jew" (tak Silap saya).

Unsur
Yahudi begitu tebal dalam masyarakat kita tapi kita tak nampak. Paling nyata,
rokok yang orang kita hisap tu.
Setiap satu
batang itu ada saham kepada puak Yahudi.
Tak de kilang rokok yang
bukan Yahudi punya. Sapa yang hendak berenti merokok, ambil ni sebagai iktibar.
Yahudi punya kerja, baru letak bola sebijik, 70 ribu Melayu tak sembahyang kat
stadium Shah Alam. Belum kira yang kat rumah lagi.

Bab Kristian, lebih terancang, lebih
terperinci lagi.
Semenjak kalah dalam perang salib terakhir, iaitu
dalam pemerintahan King entah apa nama ke 6 yang terakhir. Sebelum dia mati, dia
telah berwasiat dan wasiatnya ada ditulis dengan emas di
London . Dia berkata:
"Kepada semua pemimpim-pemimpin Kristian, kita hari
ini telah melakukan kesilapan besar, kita berperang dengan tentera Islam dengan
pedang, bukan berperang dengan akidah yang ada pada mereka. Sebab tu Islam
menang walaupun 30 ribu tentera mereka dengan 300 ribu tentera kita, mereka
tetap menang sebab mereka (orang Islam) berperang kerana nak mati. Kita perang
untuk hidup. Oleh itu, hendaklah kita tukar strategi. Melancarkan peperangan
ideologi, fahaman dan budaya keatas orang Islam."



Wasiatnya berjaya dilaksanakan setelah King tu mati, 1492, kerajaan
Islam Andalusia
yang paling agung pada masa itu tumbang di tangan Kristian.
1511 kerajaan Islam Melaka tumbang, tak lama lepas tu, tumbang kerajaan Islam Pattani . Tak lama selepas tu, tumbang kerajaan Islam Kedah . Tak lama lepas tu,tumbang kerajaan Islam Mindanao .Lepas tu kerajaan Islam Acheh ... semuanya satu demi satu.

Macamana benda ni boleh terjadi?



Sebab gerakan Kristian berdasarkan kepada
3G.. GOSPEL,GOAL, GLORY . Pertama kitab dia,
kedua kekayaan kita, ketiga menang terhadap Islam. Kalau kita tengok sejarah,
Alfonso De Albuqueque bukan datang ke Tanah Melayu bawa tukang masak sebab nak
rempah kari kita. Dia bukan makan kari, di a datang bawa mubaligh Kristian
Francis Xavier
(kalau saya tak silap eja), sebab nak sebarkan ajaran Kristian.

Bagaimana cara dia sebarkan Kristian nih?

Orang kita panggil, gerakan halus.Dia panggil semua mubaligh Kristian yang nak datang ke Asia ni. Dia guna kaedah "garam dan ragi". Garam sebagai perasa, ragi untuk penapaian. Contohnya ubi
kayu.. Waktu siang asalnya ubi kayu kita letak ragi, esoknya masih lagi bentuk ubi kayu tapi sebenarnya tapai. Maksudnya, dia kekalkan orang Melayu dengan identiti Islam. Hakikatnya

kehidupan kita bukan cara Islam lagi
. Cara inilah yang Rasulullah SAW kata macam kepingan hitam di malam gelita. Inilah yang Imam Ghazali kata macam semut hitam atas batu hitam di malam
gelita tu.

Pertama, melalui sistem pendidikan.
Di Malaysia, macam-macam sekolah dengan nama mubaligh
Kristian.
Convent itu, Saint ini. Menurut satu petikan seorang mubaligh Kristian pada masa itu yang
ditulis semula oleh George Peters dalam sebuah buku tahun 40an. Kepada mubaligh-mubaligh Kristian yang nak datang ke negara kita, berkaitan pendekatan garam dan ragi". Pendekatan seperti ini tidak memerlukan seorang Muslim Melayu berkenaan meninggalkan system kemasyarakatan yang dituntut oleh agamanya. Sebaliknya orang tersebut hendaklah digalakkan terus tinggal dalam masyarakatnya. Justeru itu, ragi tetap ujud dalam keutuhannya. Dia akan menjadi bagaikan sebuah lampu (Kristian) yang diletakkan dalam gelap. Penyebaran agama Kristian nanti akan terserlah dalam sifat kerohanian, bukannya organisasi. Dirasa kesegarannya, bukan bersikap kalam. Dinamik dan etikal, bukan bersifat
formalistik.

Pendekatan begini telah memperlihatkan kebaikannya. Lantaran ia tidak
menganjurkan ahli Melayu
tadi menjadi ahli baru Kristian yang formal,
menyendiri terpisah dari masyarakatnya. Sebaliknya ia memberi laluan agar dapat dimasukkan semangat dan ajaran Jesus bagaikan sebutir
ragi
yang bertindak dengan proses penapaiannya ke atas seluruh masyarakat Melayu seluruhnya.

Ajaran Kristian akan bertindak melahirkan revolusi
, justeru itu nanti,dapatlah dikatakan bahawa kita nanti akan memperolehi satu Kristian muslim Melayu tempatan yang mencerminkan Kristian muslim Melayu sejati.. "Sebenarnya dia ingin. Akan datang
suatu masa nanti, orang
Melayu sendiri tanpa dipaksa-paksa akan buat revolusi untuk menjadi Kristian. Cara kebajikan pulak... Hari ni sapa tak kenal kelab rotary yang cuci buah pinggang,kelab lion, bulan sabit merah, Saint John's Ambulans, sapa tak kenal palang merah. Mereka masuk dengan cara menghidupkan sekularisme. Sekularisma adalah satu cara mengasingkan agama daripada kehidupan. Itulah kita hari ni mengasingkan Islam daripada kehidupan dunia. Cara lain adalah dengan menghidupkan maksiat. Kita kena ambil tindakan samada dengan tangan, dengan
mulut, atau paling lemah sekali, dengan hati.


Bangun malam buat sembahyang hajat agar kita semua diselamatkan dari fitnah besar ini.
Paling kurang pun, fowardkan email ni kepada saudara kita yang lain yang tak tahu menahu tu. Kita kena peka. Ini semua tanggung jawab kita semua.



Akhir sekali,
email ini tiada kena mengena dengan ceramah
nak berkempen politik
atau apa saja. Sekadar meniupkan semangat
perjuangan dalam diri kita yang mengaku Islam ini. Ni lah masanya kita bangkit
pertahankan agama Islam sebelum terlambat.

#kawan-kawan yang dikasihi, tolong forwardkan
email ini untuk pengetahuan dan tindakan kita semua sebagai orang Islam agar
perkara ini boleh dijadikan iktibar dan benteng untuk kita mempertahankan akidah

kita yang telah di Islamkan atas tiket keturunan dimana dengan sebab ini kita
telahpun mendapat banyak rahmat dan belas ihsan dari Allah tanpa perlu melalui
hidup Sebagai seorang yang terpesong dari ajaran-Nya dan sentiasa mencari-cari
jalan yang betul.


Di harap rahmat Allah dan doa-doa para
waliullah dapat melindungi kita sehingga kita kembali ke sisi-Nya. Sementara
itu, berhati-hatilah dalam apa jua yang kita lakukan dan sentiasa beringat
kepada Allah.